Aksu’da Karaleke Hastalığına Karşı Başarılı Proje

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Aksu’da Karaleke Hastalığına Karşı Başarılı Proje
Haberin Tarihi: 1.8.2023 10:22:34 - Okunma Sayısı:1275 defa okundu.

Türkiye'nin elma bahçesi olarak nitelendirilen Isparta'da elmadaki karaleke hastalığına dayanıklı bir elma bahçesi oluşturuldu.

Aksu’da Karaleke Hastalığına Karşı Başarılı Proje

Türkiye'nin elma bahçesi olarak nitelendirilen Isparta'da elmadaki karaleke hastalığına dayanıklı bir elma bahçesi oluşturuldu.

Aksu İlçesi Karağı Köyünde bulunan deneme bahçesi yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerine kurulu olup M9 anacı üzerine aşılı karalekeye dayanıklı elma fidanlarından oluşuyor.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada: “Elma yetiştiriciliğinde yaygın olarak görülen karaleke hastalığı, ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Kayıplar daha çok verim ve kaliteyi etkileyen meyve enfeksiyonundan kaynaklanır. İlkbaharda iklim koşulları ve çeşitlerin dayanım düzeylerine göre değişmekle birlikte, özellikle havaların serin ve yağışlı geçtiği dönemlerde ve hassas çeşitlerde zarar şiddeti artmakta, kimyasal ilaçlamanın yapılmadığı durumlarda ise % 100'e kadar çıkmaktadır.

Normal şartlarda hastalığa karşı bir vejetasyon döneminde yaklaşık 10 kere ilaçlı uygulama yapılırken, yağışlı dönemlerde bu sayı, çok daha fazla artmaktadır. Bu durum, üretim maliyetini artırdığı gibi çevre ve insan sağlığını tehdit etmekte ve üretimde sürdürülebilirliği azaltmaktadır.

2022 yılı kasım ayında tesis edilen deneme bahçesine bol yağışlı bir sezon geçirilmesine rağmen herhangi bir şekilde fungusit ( mantar ilacı) verilmemiş olup elma fidanlarının ne yapraklarında ne de meyvelerinde karalekeye rastlanmamıştır. Yapılan bu projenin milli ekonomiye katkısının yanı sıra organik üretime katkısı da önemli ölçüde olacaktır” denildi.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap