GÖLÜMÜZ KURUR MU?!!! YA ELMA AĞAÇLARIMIZ?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLÜMÜZ KURUR MU?!!! YA ELMA AĞAÇLARIMIZ?!!!
Haberin Tarihi: 1.8.2023 17:05:38 - Okunma Sayısı:1443 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖLÜMÜZ KURUR MU?!!!

YA ELMA AĞAÇLARIMIZ?!!!

                  Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL

Dün, Temmuz ayının son günüydü, bugün ise 1 Ağustos. Temmuz başı; tarımsal sulama sezonunun başıydı Eğirdir BOĞAZOVA kırsalı için. Ve sezon başında, Boğazova kırsalındaki (6) Sulama Kooperatifi ile DSİ 18. Bölge Müdürlüğü arasında bir “mutabakat protokolü” imzalanır. Bu protokol, “TUTANAK”  formatındadır. İddia şudur: Taraflardan biri bu mutabakat metnine uymamıştır.

      İşte dün, SAREM’in konferans salonunda Eğirdir Kaymakamının başkanlığında bir toplantı gerçekleşir. Toplantıya Boğazova kırsalındaki Balkırı (=Cire), Eyüpler, Tepeli, Serpil, Yukarı Gökdere ve Kırıntı köylerimizin Sulama Kooperatifi başkanları ile DSİ’ nin yönetimindeki Sulama Birliği Başkanının tanzim edilip imzaladığı (4) maddelik bir mutabakat metninin uygulanmasında ne tür sıkıntıların yaşandığı, bu mutabakatın ne kadarının uygulanıp, ne kadarının uygulanmadığını sorgulamak / irdelemek ya da kısaca masaya yatırılarak tartışma zemininde değerlendirmek anlamı taşıyordu…

                                                        ***

       Konu önemliydi. DSİ 18. Bölge Müdürlüğünün dünkü resmi Facebook sayfasında yayınlanan birkaç satırlık toplantı haberinde de, açıkça söyleyelim ki; hiçbir şey yoktu. Hemen Eğirdir Kaymakamımızı arayarak, toplantının ayrıntısını öğrenmeye çalıştım. Verilmesi gereken bilgileri kaymakamımızdan almıştım ve kendilerine teşekkür ettim.

                                                           ***

         BOĞAZOVA; Eğirdir Köprübaşı Regülatöründen başlayıp, Kovada Kanalı boyunca Kırıntıya kadar uzanıyordu… Kovada Kanalı; 1950’li yılların başında açılmış bir kanaldı ve daha sonraları REGÜLATÖR (=DÜZENLEYİCİ ) eklenip, kontrollü hale getirilmişti. Bu kanalın taban genişliği 15 metre, üst genişliği (=Ağız genişliği) ise 15 metreydi.

             Kovada Kanalı; Eğirdir Gölü’nü tahliye amaçlıydı ama, sadece bu amaca hizmet etmiyordu… BOĞAZOVA’yı ıslah etmek amaçlı yapılmış bir kanaldı aynı zamanda. Ve asıl amacı da DRENAJ (=Akaçlama / fazla suların akıtılması) dır. Yani; taşkın suyunu tahliye etmek… Bunun yanında; atık suların alıcı ortam olarak deşarj edildiği bir kanal KOVADA KANALI. En önemlisi de KOVADA GÖLÜNÜ BESLEYEN bir kanal.

YARIN: SORUN ÇÖZÜLÜR MÜ?

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap