BOĞAZOVA KIRSALI, SULAMA SORUNUNU ÇÖZEBİLECEK Mİ?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BOĞAZOVA KIRSALI, SULAMA SORUNUNU ÇÖZEBİLECEK Mİ?
Haberin Tarihi: 2.8.2023 09:37:18 - Okunma Sayısı:1193 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

BOĞAZOVA KIRSALI, SULAMA SORUNUNU ÇÖZEBİLECEK Mİ?

                     Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL

          Kovada Kanalından tarımsal sulama yapan kırsal yerleşim yerleri; Balkırı (=Cire), Tepeli, Eyüpler, Serpil, Yukarı Gökdere ve Kırıntı. Ve bu köylerin Sulama Kooperatifleri var. Sahadaki gözlemler şunu göstermiştir ki; Eş zamanlı olarak Damla Sulama Sistemi olan bahçelerde, VAHŞİ SULAMA yada Salma Sulama da yapılıyor… BOĞAZOVA kırsalındaki tarımsal sulamalarda, Damla Sulama sistemi %95 oranını buluyor. İşte bu oranın %5’ lik bir kesimi, damla sulamayı yaparken vahşi sulamayı da ihmal etmiyor.

                                                          ***

          Kısıtlı Sulama programları uygulamasında; programa uyulması yada uyulmaması konusunda denetim, gözetim ve son tahlilde yaptırım uygulanıp uygulanmadığı konusunda da bir kafa karışıklığı, yada imtiyazlı kesimler olduğu imajı yada düşüncesinin varlığından da söz edilmesi, bir sıkıntılı durumun yadsınamayacağını da gösteriyor…

        Bu saptamayı, biraz açmakta yarar var; Büyük çaplı tarım işletmeleriyle, Köy tüzel kişiliği bünyesindeki ( 6 ) Sulama Kooperatifinin dışında kalan ve bireysel firma / yada gerçek kişilerin kısıtlı sulamanın dışında tutulduğu algısının ortadan kaldırılması, sorunun çözülmesinde bir yöntem olabilir.

                                                          ***

               EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SAHİBİ KİM?

           …Evet, böyle bir soru aslında, eskilerin deyimiyle; abesle iştigal etmektir. Toplum kesimlerinde suyun patronu, yada Gölün sahibi DSİ olarak algılanır. Halbuki Gölün karışanı çoktur ve “7 kocalı Hürmüz” betimlemesi de tam da bunu anlatır. “Çok başlılık” söylemi de…

           Sulama Kooperatifleri, dekar başına alınan su ücretlerini suyu kullananlardan alamadıklarını, alsalar bile çok zorlandıklarını dile getiriyor…Boğazova’ da ki 6 Sulama Kooperatifinin her birinin aylık enerji giderinin ( 150 – 200 bin TL.) olması da, tarımsal sulama maliyetinde enerji girdisinin ne denli ağırlıklı olduğunu göstermekte…

                                                         ***

                    AŞAĞIDAKİ ÜÇ KÖY / YUKARIDAKİ ÜÇ KÖY

                    …VE ÜÇ GÜN SULAMA!!!

              Eğirdir gölü, kuzeyden güneye doğru akıyordu…Ve Kovada Kanalı da, Köprübaşı Regülatöründen Kovada gölüne doğru akıyor…”Üç köye üç gün sulayacaksın”  deniyor. Üç gün sonra da aşağıda kalan yani; Serpil – Yukarı Gökdere ve Kırıntı Köyü tarımsal sulama yapacak…Yukarıdaki köyler; Balkırı (=Cire), Eyüpler ve Tepeli köyleri.

YARIN:

KOVADA KANALINA NEDEN YETERLİ SU İNMİYOR?

…VE KOVADA KANALINA ( SET / BENT ) YAPMA!!!

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    3.8.2023 16:50:29
    Zeki Tarhan aklın boğaz ovada bizim agaclarimiz susuzluktan burustu cire de gel gezdirelim bu yorumu yaparken kasikara gdlendost findost buralari senirken gezdinmi oralar bizim kullandimiz suyun 2000 binkatini kullaniyor sen nasıl bir insansin boğaz ova üstünde algı yapiyon git gez oralari sonra bizim buraya gel yazıklar olsun
Yorum Yap