SÖYLEMİMİZ, BİR KULAĞINIZDAN GİRİP DİĞER KULAĞINIZDAN ÇIKMASIN!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SÖYLEMİMİZ, BİR KULAĞINIZDAN GİRİP DİĞER KULAĞINIZDAN ÇIKMASIN!!!
Haberin Tarihi: 9.8.2023 16:04:39 - Okunma Sayısı:1249 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

SÖYLEMİMİZ, BİR KULAĞINIZDAN GİRİP

     DİĞER KULAĞINIZDAN ÇIKMASIN!!!

                  Zeki TARHAN / AKIN-ÖZEL

 

                DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü tarafından 1961 – 1967 yılları arasında yaklaşık 350 bin dekar Sulama yapılması için planlama raporları hazırlanır… Bu planlama raporlarının hazırlanmasında, üç Isparta’lı İnşaat Yüksek Mühendisi görev alır. Bu isimler Yılmaz BADUR, Binay DİKMEN ve Süleyman BOZKURT’tur. Üç hemşerimizin görev aldığı bu projeler; 1970 – 1980 yılları arasındaki zaman sürecinde devreye girer ve Türkiye’nin elma üretiminin %25’i bu bölgeden elde edilir…

                                                   ***

               …VE SON BEŞ YILDA GÖL SEVİYESİNDE

                 DİKKAT ÇEKİCİ  DÜŞÜŞLER BAŞLAR!!!

               Eğirdir Gölü’n de dikkat çeken ve de korkutan su kotundaki bu düşüşlerin önüne geçecek, yeterli bir eylem ve işlemin ne yazık ki yapılmadığına tanık oluyorduk…

              BOĞAZOVA Sulaması; Borulu Sisteme çevrilmiş, ancak diğerlerinde yani; Atabey, Senirkent, Hoyran ve Gelendost Sulamaları SALMA SULAMA (=VAHŞİ SULAMA) olarak devam ettiği için, gereğinden fazla su kullanılmıştır!!!

               Tabii bunlara ilâveten; EĞİRDİR GÖLÜ’NE DÖKÜLEN VE GÖLÜ BESLEYEN DERELER ÜZERİNE GÖLETLER YAPILARAK, GÖLÜN KAYNAKLARI ADETA KURUTULMUŞTUR!!!

                                                    ***

                KÖPRÜÇAY’DAN 16 SENEDE  (1 MİLYAR METREKÜP) SU      

                EĞİRDİR GÖLÜ’NE ÇEVRİLEMEMİŞ,  AKDENİZE AKMIŞTIR

               Aksu / Zindan / Köprüçay’dan Su Takviyesi Projesi, KANAL yerine TÜNEL’e çevrildiği için, (Gerekçesi bilinmemekte), 16 senede takriben (1milyar metre küp) Su, EĞİRDİR GÖLÜ’NE ÇEVRİLEMEMİŞ VE KÖPRÜÇAY’DAN AKDENİZ’E BOŞUNA AKMIŞTIR!!!

                  EĞİRDİR  GÖLÜ’ne suyun derivasyonu (=aktarılması – çevrilmesi) (1) senede bitebilecek ve KOVADA (I) / KOVADA (II) HES’ler de ( 1 milyar kilovat saat enerji üretilebilecekti!!! Kovada (I) HES düşüşü (66 metre), Kovada (II) HES düşüşü (408 Metre), olduğu için, (1 metre küp) su ile (1) kilovat saat enerji üretilebilecekti. Diğer bir anlatımla; ÖZGÜL DEBİ (1 metre küptür) Bu üretilemeyen enerjinin katma değeriyle birlikte, (100 milyon dolar) olduğu söylenebilir.

                 …Ve SON TAHLİLDE; EĞİRDİR GÖLÜ’NÜ BESLEME PROJESİNDE YAPILAN BU UYGULAMANIN TAKTİRİNİ, YETKİLİLERE VE DUYARLI KAMUOYU İLE OKUYUCULARIMIZA BIRAKIYORUZ…

                                                   ***

                   Söylem dönemini bırakın, eylem dönemine girin!!! Aksi taktirde gözyaşlarımız EĞİRDİR GÖLÜ’nün yeniden doğmasına yetmeyecektir!!! Bu söylemimizin; bir kulağınızdan girip, diğer kulağınızdan çıkmasına lütfen engelleyin!!!   

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap