İşte Gölümüzde Radikal Çözüm!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İşte Gölümüzde Radikal Çözüm!!!
Haberin Tarihi: 23.8.2023 17:43:15 - Okunma Sayısı:1610 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

İŞTE GÖLÜMÜZDE RADİKAL ÇÖZÜM!!!

HEMEN ŞİMDİ!!!

                     Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL

   EKO – BİR’ in Eğirdir Gölü’nün su seviyesini (=Göl Su Kotu) nu periyodik olarak ölçüm yaptığı göl su ortamı karaya çıkmıştı!!! Ve ölçüm yapılamıyordu. 3 Ağustos’ ta ki ölçüm; 914, 83 metre idi. Ve aradan 12 gün geçmişti… Sonra; 914,80 metre… Ve santim santim inişe geçiş!!! Aradan 12 gün geçmişti… Buharlaşma artarak devam ediyordu…

      …Artık tahmin yürütüyorduk… EKO – BİR de su kotu konusunda tahmini rakamlar vermek zorunda kalıyordu… Ve okumakta olduğunuz bu yazımı yazarken de; içinde bulunduğumuz haftanın son gününde, minimum su kotunun altını görebileceğimiz bilgisini yani, 914,73 metreyi görebilme ihtimali vardı. Gölden su almak, artık bundan böyle mümkün değildi!!! 

                                                           ***

       …VE İŞTE ÇOK ACİL, ÇOK İVEDİ 5 MADDELİK

          RADİKAL ÇÖZÜM!!! AMA HEMEN ŞİMDİ!!! 

          Eğirdir Gölü’nün Doğal yaşamının sürdürülebilmesi için, aşağıda belirtilen uygulamaların sırasıyla, acilen / ivedilikle  yapılması kaçınılmaz bir gerekliliktir!!!

        1 -Regülatör yerlerinden DEPOLAMA YAPMAKSIZIN ( Akdoğan ve Bağıllı Köyü arasındaki Karaköy mevkiinden çıkan kaynaktan, Çay köy HES kanalına veya Yükleme Havuzuna SU ÇEVİRMESİ (=Derivasyon yapılması), buradan 50 milyon m3 / yıl su alınabileceği belirtiliyor. DSİ 18. Bölge ile görüşülerek, alınacak su miktarının belirlenmesi ve ona göre proje yapılması / uygulamaya geçilmesi.

        2 – EĞİRDİR GÖLÜ civarındaki tüm sulamalarda; meyve ağaçlarının / Çok yıllı bitkilerin yer aldığı bölgelerde, BORULU SİSTEM DAMLA SULAMAYA GEÇİLMESİ.

          3 – Tek yıllı bitkilere, önümüzdeki yıllarda SU VERİLEMEYECEĞİNİN ÇİFTÇİLERE BİLDİRİLMESİ

           4 – KÖPRÜÇAY’dan ilave olarak 100- 150 milyon m3 / yıl su alınabilecek yani; (Bolhasan Baraj Rezervuarı veya menbaından ) belirlenecek proje çalışmalarına başlanması… Buradan, öncelikle birinci maddede belirtilen sisteme ilave su sağlanması.

           5 – ÇAYKÖY HES’ de, gerekiyorsa ilave ünite yapılması.

SONUÇ: HEMEN ŞİMDİ!!! HAYDİ AMA!!!

YOKSA GERİ DRÖNÜŞÜMÜ OLMAYAN BİR YOLA GİRİLDİ!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap