Isparta İçme Suyunu Eğirdir Gölü’nden Karşılayabilecek Mi?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta İçme Suyunu Eğirdir Gölü’nden Karşılayabilecek Mi?!!!
Haberin Tarihi: 25.8.2023 17:39:35 - Okunma Sayısı:1311 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

ISPARTA İÇME SUYUNU EĞİRDİR GÖLÜ’NDEN

KARŞILAYABİLECEK Mİ?!!!

Zeki TARHAN / AKIN – ÖZEL

        Eski DSİ’li, planlamacı – teknokrat, Eğirdir’li, GÖLLER BÖLGESİ insanı ve de Eğirdir GÖLÜ sevdalısı  Binay DİKMEN, açık / seçik şunu söylüyordu: “…Eğirdir Gölü’nün dönüşü olmayan bir durumu var!!! Diğer bir söylemle; “BIÇAK KEMİĞE DAYANMAKLA KALMAMIŞ, KEMİĞİ DE DELMİŞTİR!!!”

            …Evet, BİNAY, bu söylemle elbette ki yetinmiyor, Isparta Merkez’ in içme suyunun %60’ını, Eğirdir Gölü’nün BEDRE KOYU’ndan yüksek enerji maliyeti ile pompajla Isparta’ya taşıdığını anımsatarak, şu vurucu ve de insanı “Titre ve kendine dön!!!” dedirtecek söylem biçimiyle haykırıyordu: “…Bu durumda; ISPARTA İL MERKEZİ, İÇME SUYU İHTİYACINDA GÖLDEN KARŞILANMAMASI GEREKMEKTEDİR!!!”

                                                       ***

              Aslında BİNAY, çok duyarlı ve memleketini çok seven, sorumluluk duygusu tavan yapmış, içinden çıktığı DSİ’yi, bir aidiyet duygusuyla adeta kutsallaştıran bir duygusal yapıya sahipti. TARHAN ise bu duygusal yapıyı, kendisindeki haleti ruhiye ile özdeşleştiriyordu…

                                                         ***

            …Gelin burada, BİNAY’ı can kulağıyla, gözümüzü dört açarak bir kulak verelim: “…Son üç yılda, Nisan aylarında yapılan ölçümlere göre GÖL SEVİYESİ ( 1,36 metre ) azalmıştır. Bu yaklaşık; ( 600 milyon m3 ) suya eşdeğer bir düşümdür!!! 20 Nisan 2020’ de Göl Su Kotu ( 916,44 metre ), 27 Nisan 2021’de ( 915,86  metre ), 15 Nisan 2022’de ( 915,54 metre ) ve 27 Nisan 2023’de (915,08 metre ) olarak belirlenmiştir. EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili bu seviye düşüşleri (=Su kotu ), TEHLİKENİN HER GEÇEN GÜN ARTARAK GELDİĞİNİ GÖSTERİRKEN, YETKİLİ KURULUŞLARIN, BU TEHLİKEYİ ÖNLEYECEK TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRMEDİKLERİ GÖRÜLMÜŞTÜR!!!

                 Son olarak; 3 Ağustos 2023’deki ölçümde Göl seviyesi 914,83 metre olarak belirlenmiştir. Bu günlerde günde ( 1 cm ) civarında bir BUHARLAŞMA olduğu, uzun yıllar ortalamalarına göre belirlenmiştir. Bu durumda; 16.08.2023 günü su seviyesinin ( 914,70 metre ) olduğu tahmin edilmektedir… Gölün belirlenen minimum su seviyesi ( 914,74 metre ) olduğuna göre, GÖLDEN HİÇBİR AMAÇLA SU ALINMAMASI GEREKECEKTİR!!!  SDÜ, GÖLÜN EKOLOJİK BAKIMDAN MİNİMUM SU SEVİYESİNİN ( 916,00 metre ) OLMASININ DAHA DOĞRU OLACAĞINI BELİRTMEKTEDİR… Bu kotun altında su alımının, Gölün kalite ve miktarında problem yaratacağını ifade etmişlerdir. Ancak halen, su seviyesi SDÜ’nün belirttiği seviyenin ( 1,30 metre ) daha altındadır. Bu durumda; ISPARTA İL MERKEZİ İÇME SUYU İHTİYACINDA, GÖLDEN KARŞILANMAMASI GEREKMEKTEDİR!!!”

                                                           ---- 0 ----      

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap