Vali Baruş Yörük Göçüne Katıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Vali Baruş Yörük Göçüne Katıldı
Haberin Tarihi: 28.8.2023 17:51:50 - Okunma Sayısı:403 defa okundu.

Temsili Yörük Göçü yürüyüşü düzenlendi

VALİ BARUŞ YÖRÜK GÖÇÜNE KATILDI

Isparta Belediyesi öncülüğünde Toroslar Yörük Türkmen Federasyonuna bağlı derneklerle birlikte Yörükler Şehre İndi sloganıyla Yörük Göçü canlandırıldı.

Isparta Belediyesi önünden başlayarak, Kirazlıdere’ye kadar yaklaşık 4 kilometrelik temsili Yörük Göçü yürüyüşü düzenlendi. Geleneksel kıyafetler giyen Yörükler geçmişte kullandıkları deve, at, eşek ve araç gereçleriyle birlikte Kirazlıdere’de obalarını kurdu, Türk Bayrağını göndere çekti, oba ateşini yaktı, misafirlere keşkek ikramında bulunuldu.

Şehir merkezinden, Kirazlıdere’ye kadar süren göçü, Yörük kültürünü yakından gözlemleme fırsatı bulan vatandaşlar, geçmişin izlerini şehir merkezinde bulmanın heyecanını yaşadı.

Yörük Göçünün Kirazlıdere’deki etkinliğine katılan Vali Aydın Baruş tarafından obaya Türk Bayrağı dikildi, oba ateşi yakıldı.

Isparta’da İlk kez düzenlenen etkinlikle ilgili bir açıklama yapan Vali Baruş “Yeni nesillerimizin, çocuklarımızın Yörük Türkmen geleneklerini öğrenmesi, atalarının hangi koşullarda hayatını sürdürdüğünü ve geleneklerin ne anlama geldiğini görmesi ve kendi kültürleri açısından bunu yaşatmak üzere bu etkinlik gerçekleşiyor. Kendilerini tebrik ediyorum. Yörük Türkmenler yüzyıllardır bu ülkenin ovalarından yaylarına göç ederek, hem hayvancılığı yaşattılar hem de bizim köklü geleneklerimize sahip çıktılar. Bu adetlerin, geleneklerin yaşatılması canlı tutulması son derece önemli. Bugün vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi Yörük geleneklerine olan duyarlılıklarını da kanıtlıyor. Yörük Türkmenler bu ülkenin asli unsuları. Cumhuriyetin kuruluşunda da yaşatılmasında da çok büyük rolleri olan insanlar. Milletini, bayrağını ne kadar sevdiklerini oba olarak göç ettiklerinde ilk çadırlarını kurduklarında çadırlarının yanına Türk Bayrağını çekiyorlar. Türkiye sevdalısı olan bu insanların Türk milletinin birlik ve beraberliğine olan katkılarını da açıkça gösteriyor. Bu etkinlikte belediye başkanlığımızın çok büyük katkıları var. önümüzdeki yıllarda bu adet devam ettirilecek. Isparta’nın çocukları, Isparta’nın nesilleri Yörük Türkmenlerin geleneklerine sahip çıkacaklar” şeklinde konuştu.

Yörük Göçünün canlandırılmasının ardından programda ayrıca çocuklar için kukla gösterileri de yer alırken, Muğla İl Beyi, Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı ve Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı İsmail Uzunoğlu da sazı ve türküleriyle geceye renk kattı.

Temsili Yörük Göçü Isparta Belediyesinin halk oyunları ekibinin gösterileri ve Canan Bayram’ın birbirinden güzel eserler seslendirdiği konseriyle devam etti.

Programın sonun protokol üyeleri tarafından sanatçı Canan Bayram ve Yörük Göçüne katkı sunan derneklere plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

- Isparta Valiliği

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap