Vali Baruş: “Meyve Bahçelerini Doludan Korumak Mümkün”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Vali Baruş: “Meyve Bahçelerini Doludan Korumak Mümkün”
Haberin Tarihi: 5.9.2023 17:09:34 - Okunma Sayısı:961 defa okundu.

Isparta Valisi Aydın Baruş, doludan zarar gören meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Vali Baruş: “MEYVE BAHÇELERİNİ DOLUDAN KORUMAK MÜMKÜN”

Eğirdir ve Gelendost ilçelerinin bazı köylerinde bulunan meyve bahçeleri geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen dolu yağışından zarar görmüştü. Çoğunlukla elma bahçelerinin zarar gördüğü dolu yağışında bazı erik bahçelerinde ve seralarda da zarar oluştu.

Vali Aydın Baruş beraberinde İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel ve ilçe kaymakamlarıyla Eğirdir ilçesi Sarıidris beldesi, Gelendost ilçesi Yeşilköy ve Bağıllı köylerindeki meyve bahçelerinde oluşan zararı yerinde gördü. Bahçe sahipleriyle birlikte meyve ağaçlarında meydana gelen zararları inceleyen Vali Baruş, tarım müdürlüğü teknik ekibinden zararın tespit edilmesi için derhal çalışma yapmalarını istedi.

İncelemelerinin ardından bir açıklama yapan Vali Baruş bu tür zararların önlenebilmesinin aslında mümkün olduğunu belirterek çiftçilerden tarım sigortası yaptırmalarını ve file ile bahçelerini korumalarını istedi.

Vali Baruş “Şu anda Gelendost ilçemize Bağıllı köyündeyiz. 2 Eylül'de yağan dolu yağışından olumsuz etkilenen köylerimizden birisi de bu köyümüz. Şu elma bahçelerine, erik bahçelerine bakıyoruz. Bu köyümüzde yaklaşık 1.000 dekarlık bir alan hasar gördü. Hasar oranı yaklaşık %50. Tabii üreticimizi olumsuz etkiliyor bu dolu yağışları ama dolu yağışına karşı alınabilecek tedbirler de var. Özellikle tam bodur dediğimiz telli sistem uygulanan bahçelerde file sisteminin fidanların üzerine gerilmesiyle birlikte bu riski azaltmak mümkün. Bu konuda çiftçimizi de teşvik etmek için çalışma yapıyoruz. Bunu yapan bahçeler var ama oransal olarak az. Her bahçe yenilenmesinde bu telli sistem uygulayan bahçelerde de file sisteminin yaygın olarak kullanılmasıyla il ilgili Tarım Müdürlüğümüz de çalışmalar yapacak. Hatta köylerimizde örnek bahçeler oluşturan vatandaşımıza da destek vermeyi düşünüyoruz.  Dolu yağışının önüne geçmek mümkün değil. Tabii afet ama dediğim gibi getirdiği riskleri bir şekilde engellemek mümkün. File sistemi bunlardan birisi, diğeri de TARSİM sigortası. TARSİM sigortası yaptıran bahçelerimiz oransal olarak çok düşük maalesef. İlimiz genelinde bu son dolu yağışı özellikle Eğirdir ve Gelendost ilçelerimizi olumsuz etkiledi. Eğirdir ilçemizde 3.940 dekar civarında meyvelik alan zarar gördü. Gelendost ilçemizde de yaklaşık 3.400 dekarı civarında, bunun 400 dekarı erik dikili arazi,  3 bin dekarı da elma ağaçlarının olduğu arazi. Şimdi inceleme yapıyoruz, bahçelere bakıyoruz, çiftçimize nasıl yardımcı olabiliriz? Onun endişesi içerisindeyiz. TARSİM sigortası olanların kredi borçlarının ertelenme imkanı var. Onun için Tarım Müdürlüğümüz gerekli işlemleri yürütüyor.  Diğer taraftan çiftçimizin daha fazla kayba uğramaması için meyve suluk olarak satacağı meyvenin çok fazla fiyatının düşmemesi hem de uğramış olduğu zararın en azından cüzi de olsa bir kısmının karşılanabilmesi için gerekli yazışmaların yapılması, yardım talebinin iletilmesi ile ilgili işlemlerimizi yürütüyoruz. Şimdilik 7.340 dekar arazi il genelinde hasar görmüş görünüyor. Ben tekrar geçmiş olsun diyorum çiftçilerimize, inşallah bundan sonra böyle afetler olmaz” diye konuştu.

Son olarak Bağıllı köy merkezini ziyaret eden Vali Baruş vatandaşlara geçmiş olsun temennilerini ileterek yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap