Eğirdir’de Gaziler Günü Kutlandı…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir’de Gaziler Günü Kutlandı…
Haberin Tarihi: 19.9.2023 12:23:18 - Okunma Sayısı:439 defa okundu.

Eğirdir’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

EĞİRDİR’DE 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI…

                Eğirdir’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

                Törene; Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık, Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Savran, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Kıbrıs Gazisi Hüseyin Koçaslan, Eğirdir İlçe Emniyet Müdürü Özcan Alıcı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Fatih Türkmen, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Başkanları, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, Gaziler ve vatandaşlar katıldı.

                19 Eylül Gaziler Günü programı saat 10.00’da Eğirdir Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Eğirdir Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin Kale önü meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenkleri sunmaları ile başladı.

                Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız söylenildi.

                Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Kıbrıs Gazisi Hüseyin Koçaslan yaptı.

“19 Eylül tüm gazilerin, en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bütünleştiği bir gündür” diyen Hüseyin Koçaslan şunları ifade etti:

“19 Eylül Gaziler Günü; savaş meydanlarında canını ortaya koyarak aziz milletine ve vatanına hizmet eden gazilerin şeref günüdür. Bugün gazi olmanın gurur ve kıvancını büyük bir coşku ile yaşıyoruz.

                19 Eylül Atatürk'ün şahsında Türk kahramanlığın taçlandığı bir gündür. Birinci dünya savaşı ve sonrasında, emperyalist devletler Anadolu’yu dört bir yandan işgal ederek bin yıllık Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir. Bu vatanın evlatları, Çanakkale’de Kafkaslar’da, Filistin ve Gazze'de, Irak'ta ve diğer tüm cephelerde kahramanca çarpışarak, düşmana bu fırsatı hiçbir zaman vermemişlerdir.

                Türk’ün çelik iradesi ve direnci karşısında başarılı olamayan ve emellerine ulaşamayan itilaf devletleri bu sefer, Anadolu’yu istila etme görevini Yunanistan’a vermişlerdir. Megali idea ve boş hayaller peşinde koşan yunan ordusunun Anadolu’daki ilerleyişi Polat’lı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından durdurulmuştur.

                Türk ordusu, 13 Eylül 1921'de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi'nde mağrur yunan ordusunu tarihin en büyük bozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur.

                Sonuç olarak; düşman, bir sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde birliklerin birçoğu imha edilmiş olarak, tekrar bozguna uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır.

                Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Ordusunun 1603 ikinci viyana kuşatmasından beri süren geri çekilişine de son vermiştir.

                Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuş ve Kurtuluş Savaşı'mızın kaderini tayin etmiştir. Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri sayesinde Anadolu halkı böyle karanlık bir tablo ile karşılaşmadı.

                Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nın seyrini değiştirerek bugün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır.

                TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, Türk milleti adına, gazilik unvanı ile mareşallik rütbesini tevcih etmiştir.

                Mustafa Kemal Atatürk, milleti tarafından gazi unvanı verilen ilk askerdir. 19 Eylül tüm gazilerin, en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bütünleştiği bir gündür.

                19 Eylül; gururla taşıdığımız gazi unvanı, atamızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır.

                19 Eylül; Kurtuluş Savaşı'nda cepheden cepheye koşan, bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden istiklal savaşı gazilerinin,

                19 Eylül; dünya barışı ve insanlık uğrunda Kore'de savaşan, Türk’ün gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden kore gazilerinin,

                19 Eylül; Kıbrıs’lı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve adada enosis hayallerini Akdeniz’in karanlık sularına gömen Kıbrıs gazilerinin,

                19 Eylül Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, tüm malül gazilerin,

                19 Eylül; ülkemizin bekası için Suriye’de teröristleri hendeklere gömen zeytin dalı harekâtı gazilerinin,

                19 Eylül; demokrasi için 15 Temmuz’da tankların önüne siper olan gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür.

                 ‘’Gaziler Günü’’ olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin kuruluş günüdür.

                Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun.

                Sizler, gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarsınız.

                Sergilediğiniz kahramanlık cesaret ve fedakârlıklarla Türk milletinin azmini gücü ve kudretini ortaya koydunuz.

                Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir.

                Değerli konuklar, Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bugüne kadar sürekli iç ve dış tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditlerin bugün de artarak devam ettiğini müşahede ediyoruz.

                Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, birlik ve bütünlüğümüzün, üniter yapımızın bozulmasına ne biz ne de bizden sonraki nesiller hiç bir zaman müsaade etmeyecektir.

                Kan dökerek vatan olan bu topraklar, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak sonsuza dek korunacaktır.

                Sevgili gençler, Atatürk bu kutsal vatanı sizlere emanet etmiştir. Türk gençliğine yaraşır bir şekilde çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve cumhuriyetimizi canınız pahasına koruyacağınıza gönülden inanıyoruz.

                Türk genci, atasının emanetine sahip çıkacak karakter, azim ve kudrete her zaman sahiptir.

                Değerli konuklar; şanlı tarihimizin zaferleri ve bu zaferlerin kahramanları hiç bir zaman unutulmamalıdır. Canlarını vatanına ve milletine adayan şehitler ve gaziler her zaman hatırlanmalı ve onlara gereken değer verilmelidir.

                Savaşlara ve bu savaşların gazilerine ilgisizlik, tarihimizle olan bağı koparır, şehit ve gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle şehit ve gazi Türk toplumunun ortak değerleridir.

                Şehitlik göze alınmadan gazi olunmaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir.

                Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi olarak ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi rahmet ve saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar diler, bizleri onurlandıran tüm konuklarımıza saygılar sunarım” dedi.

                Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Kıbrıs Gazisi Hüseyin Koçaslan’ın konuşmalarının ardından Kaymakam Adem Çelik ve beraberindekiler Gaziler Derneğini ziyaret etti.

GARNİZON KOMUTANI AŞIK’TAN

GAZİLER DERNEĞİNE ANLAMLI PLAKET…

                19 Eylül Gaziler Günü dolaysıyla Gaziler Derneği ziyareti esnasında Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitimi Merkezi Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık, günün anısına plaket takdim etti. Hüseyin Koçaslan’da nazik hediyelerinden dolayı Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık’a teşekkür ederek, derneğin en güzel yerinde saklayacağını ifade etti.

                Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık Gaziler Derneğinin anı defterine ise; “Değerli gazilerimiz, Şehit Nurlanmış, Gazi Onurlanmıştır” sözümüzde olduğu gibi geleceğimize ışık tutan kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları bize emanet eden şehitlerimizi, hayatını kaybeden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklı günler diliyorum” ifadelerini yazdı.

19 Eylül Gaziler günü programı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

-EMEL TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap