ISPARTA, GÜVENLİ BİR KENT Mİ? (BÖLÜM : 2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA, GÜVENLİ BİR KENT Mİ? (BÖLÜM : 2)
Haberin Tarihi: 23.9.2023 17:01:26 - Okunma Sayısı:953 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISPARTA, GÜVENLİ BİR KENT Mİ?

* Bulgular neyi gösteriyor?

* Isparta'da maruz kalınan fiziksel ve psikolojik şiddet oransal olarak ürkütücü mü?

* Isparta' da kadına şiddet, kadının yakın çevresinden mi kaynaklanıyor?

                                                         ***

44 mahalleye sahip Isparta' da 10 mahalle seçilerek, 371 katılımcı ile yüz yüze ve gönüllülük esasına dayalı bir saha çalışması yapan multidisipliner bilim insanımız SDÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer NEGİZ hocamızın bu bilimsel çalışmasının sonuçlarını, şu anda TARHAN' ın kaleminden okumaktasınız…

 

                            Zeki TARHANAKIN / ÖZEL 

                                                            

                                                  BÖLÜM : 2

  

         Saha çalışmasından elde edilen bulguların bir kısmını, yazımızın birinci bölümünde yer vermiştik. Bu bölümde ise bulguları tamamlamış olacağız.

  • Şiddete maruz kalma ile medeni durum ilişkisinde, evli kadınlar arasında şiddet gördüğünü beyan edenlerin oranı %59,2, bekâr kadınların oranı da %18,4’ tür. Burada şiddetin hane içinde olduğu kadar, evlilik müessesesi içinde daha yoğun yaşandığı anlaşılmaktadır.
  • Bekâr katılımcılar arasında şiddete maruz kalanların da yine bu şiddeti hane içinde ve ağırlıklı olarak birinci derece yakınlarından gördüğü anlaşılmaktadır.
  • Katılımcılara hayatlarının bir döneminde kendisine, çocuğuna ya da her ikisine yönelik görülen şiddetin oranı %32,2’ dir.
  • Şiddet gördüğünü beyan eden katılımcıların %13,3’ ü hala şiddet görmeye (Kendisi yada çocuğu) devam ettiğini ifade etmişlerdir.
  • Katılımcıların maruz kaldıkları şiddet türleri ve oranları; %45,2 fiziksel, %26 psikolojik ve %23,1 hem fiziksel hem de psikolojik şiddettir.
  • Katılımcıların maruz kaldıkları şiddetin kaynağı, genel olarak yüksek oranda kadının yakın çevresinden kaynaklanmaktadır. Kadınların kendi çekirdek ailesi içinde eşi ve çocuğundan kaynaklı şiddet görülme oranı %53’ tür.
  • Evlenmeden önce ailesi içinde şiddet görülme oranı ise; babası ve kardeşleri toplamında %14,4’ tür.
  • Yakın çevre içinde, eşin ailesi ve kendi ailesinden yönelen şiddete maruz kalan kadınların oranı da %27,9’ dur.

 

                     SONUÇ :

             Genel olarak, tüm kent sakinleri  için ama özelde en çok kadınlar ve çocuklar için, kentsel açık alanların, günün her saatinde kullanımı konusunda sorunlar olduğu düşünülmektedir. Şiddetin önlenmesi, kentte güvenli yaşama için şart niteliğindedir. Çalışmada; sokaktaki şiddete oranla, özel alanda kadınların şiddete maruz kaldıkları ve kalmaya devam ettikleri anlaşılmaktadır…

                                      

                                              ------ 0 ------       

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap