EĞİRDİR GÖLÜ’NE SEVDALI OLMAK NE DEMEK? (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NE SEVDALI OLMAK NE DEMEK? (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 27.9.2023 09:36:09 - Okunma Sayısı:924 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ’NE SEVDALI OLMAK NE DEMEK?

   

Zeki TARHAN – AKIN / ÖZEL

İKİNCİ BÖLÜM

                    32 Maddelik okumakta olduğunuz MANİFESTO’nun diğer maddelerine geçmeden önce, kafalarda oluşabilecek olası bazı soru işaretlerine bir açıklık getirmek isterim. Neden 32 madde? Afyon’lu eski Tarım ve Orman Bakanımız, bir Isparta seyahatin de halkımıza hitap ederken halka; “plaka numaranız kaç?” diye sormuş ve halk da hep bir ağızdan ( 32 ) diye  bağırınca, sayın bakan da; “…Size 32 adet Gölet!!!” diye yanıt vermişti müjde olarak. Ben de sayın bakandan esinlenerek, manifestoyu 32 maddelik yaptım.

            Eğirdir Gölü’ ne sevdalanmak konusuna gelince; Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Güler EKMEKÇİ  hocamızın; “SALDA GÖLÜ benim sevdamdır” söyleminden esinlendiğim bir söylem biçimidir.

           …Evet, şimdi manifestonun geri kalan diğer maddelerine geçebiliriz…

                                                         ***

         14 – Batının gıda emperyalizmi, Eğirdir Gölünün 13 tür doğal balığını yok etmiş ama, yerel şive ile “Atıve çekive Gavinne” mottomuzu belleğimizden silememiştir.

        15 – GAP’tan ve KOP’tan, onların uygulamalarından çok önemli dersler çıkaracağımıza, ıskalamışız.

        16 – Turizm vizyonunu sektöre kazandıramamış, geçmişte tek başına Avrupa’ lı turistleri Eğirdir’ e ve Göl havzasına çekme başarısını sağlayan, Göller Bölgesinin ilk turizmcisi Kaptan Alaadin’i dışlamış ve turizm Tesisini yıkmışız.

      17 – İyi ki bir Turizm Elçimiz var, teorik bilgileri öğrencilerine aktarırken, pratik bilgileri de Kaptan Alaaddin’i anlatarak, öğrencilerini turizm vizyonuyla taçlandırıyordu… Kaptan Alaaddin’in yolundan giden ve gidecek olanlara da bu yolculukta başarılar diliyorduk…

   18 – Küresel Isınma / Küresel İklim Değişikliği / Kuraklık ve son tahlilde Buharlaşma. Artık bir günah keçisi bulmuştuk ve “suçlu ayağa kalk” diyorduk Buharlaşma!!!

    19 – Ve Tarımsal Sulamada KISITLI SULAMA POGRAMLARI uygulanmaya başlanmıştı… Vahşi Sulamadan vazgeçemiyor, eş zamanlı olarak hem damla sulama, hem vahşi sulama ile suluyorduk tarım arazilerimizi ve meyve bahçelerimizi.

    20 – Ne denetim vardı ve nede cezai müeyyide!!!

    21 – Kayıt dışı / Kaçak Derin Sondaj Kuyuları ile Eğirdir Gölü Havzasındaki yer altı sularımızı da bitirme noktasına gelmiştik.

    22 – Gerek sorumlu kurumlar ve gerekse ilin en büyük mülki amirleri, denge politikası gütme adına, göl ekosisteminin dengesinin bozulmasına göz yumabiliyor, Gölün bekasından ziyade, çiftçiyi küstürmemek yolunda idari tasarrufta bulunmayı yeğliyordu…

            YARIN :  MANİFESTONUN GERİ KALAN 10 MADDESİ

                          GAZETENİZ AKIN’DA.

                                                               

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap