EĞİRDİR GÖLÜ’NE SEVDALI OLMAK NE DEMEK? (3. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NE SEVDALI OLMAK NE DEMEK? (3. Bölüm)
Haberin Tarihi: 27.9.2023 16:20:03 - Okunma Sayısı:1141 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ’NE SEVDALI OLMAK NE DEMEK?

Zeki TARHAN – AKIN / ÖZEL

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

     Okumakta olduğunuz bu bölümde; artık elle tulup gözle görülen somut ve de yadsınamaz göl gerçeklerini içeren, 32 maddelik Manifestonun son 10 maddesini sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar…

***

  23 – SDÜ Su Enstitüsü Müdürü, Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şehnaz ŞENER’ in kamuoyu ile paylaşımlarından da görüleceği gibi; Eğirdir Gölü su hacmi bugün yarı yarıya azalmış durumda. Gölün yüzey alanı da 55 km2 daha küçülmüş!!!

  24 – Eğirdir Gölü Özel hükümlerine göre; Gölün minimum su kotu 914,72 metre. DSİ 18. Bölge Müdürlüğünün 1 Eylül ölçümü 914,70 metre.

  25 – Eğirdir Gölü’ nün su hacmi; 4 milyar m3’ ten, 2 milyar m3’ e inmiş!!! Yapılması gereken tek şeyin SU KULLANIMLARINI AZALTMAK olduğunu söylüyordu Şehnaz hoca. Ve sıkı durun, Aksi taktirde diyor; “ GELECEKTE EĞİRDİR GÖLÜ’ NÜN KURUMASI VE GÖLÜ KAYBETMEMİZ KAÇINILMAZDIR!!!”

  26 – SDÜ Su Enstitüsünün; Eğirdir Gölü Havzasında su kullanımlarını sınırlandırmak / Su Politikalarını iyileştirmek ve Farkındalık faaliyetleri gibi önerileri de var.

  27 – DSİ, her ne kadar kamuoyu nezdinde Eğirdir Gölü’ nün sahibi gibi görünse de, dev bütçesi ve yatırımcı kimliğiyle önemli bir aktör.

  28 – Tabii burada, yani MANİFESTO’ da EKO BİR’ e yer vermemek olmazdı. EKO – BİR’ in yaptığı gözlemlere göre; Şu anda Eğirdir Gölü’nde 1 milyar 750 milyon m3 civarında su var. Ortalama Derinlik ise 4 metre civarında. Eğirdir Gölü’ nün şu andaki yüzey alanı ise; 430 km2 civarında.

  29 - …Evet, bu veriler de gösteriyor ki; EĞİRDİR GÖLÜ, çok ciddi bir beka sorunuyla karşı karşıya!!! Yani, VAR OLMAK YADA OLMAMAK!!!

  30 – Tüm sorumlular, yerel ve merkezi otoriteler, yerel siyasi aktörler ve sivil toplum dinamikleri, lütfen bu 32 maddelik MANİFESTO’ muzu dikkate alınız.

  31 – İyi ki AKIN var, iyi ki yarınlarda “AKIN” na sahip çıkacak torun AKIN var.

  32 – Eğirdir Gölü varsa Isparta var, Eğirdir Gölü varsa Antalya var!!!

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap