EĞİRDİR GÖLÜNE BUHARLAŞMA RASAT İSTASYONU…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜNE BUHARLAŞMA RASAT İSTASYONU…
Haberin Tarihi: 4.11.2023 09:43:06 - Okunma Sayısı:866 defa okundu.

DSİ (Devlet Su İşleri) 18. Bölge Müdürlüğü, Eğirdir Gölü'nde yürütülen Hidroloji Raporu hazırlama çalışmaları kapsamında buharlaşmanın ölçülmesi için önemli bir adım attı.

EĞİRDİR GÖLÜNE BUHARLAŞMA RASAT İSTASYONU…

      DSİ (Devlet Su İşleri) 18. Bölge Müdürlüğü, Eğirdir Gölü'nde yürütülen Hidroloji Raporu hazırlama çalışmaları kapsamında buharlaşmanın ölçülmesi için önemli bir adım attı. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Levent Şaylan'ın koordinasyonunda gerçekleşen buharlaşma ölçümü için Eğirdir Gölü'nde bir rasat istasyonu kuruldu.


İncelemeler Bölge Müdürü Rahmi Şahin ve Yetkililer Tarafından Yapıldı


     Bölge Müdürü Rahmi Şahin'in liderliğinde, Etüd Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı'ndan Başkan Yardımcısı Ahmet Süheyl Esengün ve Hidroloji Şube Müdürü Ahmet Faruk Öztürk de incelemelerde bulunarak projenin önemini vurguladılar.
Bu buharlaşma ölçüm istasyonunun kurulması, Eğirdir Gölü'nün hidrolojik özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına ve bu doğal kaynağın korunması ve yönetilmesi için daha etkili önlemler alınmasına yardımcı olacaktır. Eğirdir Gölü, Isparta ilinin önemli doğal varlıklarından biridir ve bu çalışma gölün sürdürülebilir kullanımını desteklemeyi amaçlamaktadır.

 

     Buharlaşma rasatları ülkemizde açık su yüzeyinde yapılmaktadır. Ayrıca seçilmiş otomatik gözlem istasyonlarında (OMGİ) hesaplama metodu kullanılarak evapotranspirasyon (potansiyel buharlaşma) değerleri hesaplanmaktadır. Hidrometeorolojik ve hidrolojik açıdan açık su yüzeyinde yapılan buharlaşma ölçümleri önemlidir. Açık su yüzeyindeki buharlaşma miktarı ölçümü yapan meteoroloji istasyonlarımızın tümünde Class A Pan tipi yuvarlak buharlaşma havuzları kullanılmaktadır (Şekil 2). Galvaniz sac veya paslanmaz çelikten yapılmış, silindir biçimindeki yuvarlak buharlaşma havuzları rasat parklarının yağış, rüzgâr ve güneş almaya müsait yerlerine kurulur.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap