Prof. Dr. Milay Köktürk “Felsefi Birikimimiz ve Fikir Dünyamızın Yüzyılı”nı Anlattı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Prof. Dr. Milay Köktürk “Felsefi Birikimimiz ve Fikir Dünyamızın Yüzyılı”nı Anlattı
Haberin Tarihi: 8.12.2023 13:11:36 - Okunma Sayısı:540 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “Felsefi Birikimimiz ve Fikir Dünyamızın Yüzyılı” isimli bir konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Milay Köktürk “Felsefi Birikimimiz ve Fikir Dünyamızın Yüzyılı”nı Anlattı

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “Felsefi Birikimimiz ve Fikir Dünyamızın Yüzyılı” isimli bir konferans düzenlendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A Salonunda gerçekleştirilen konferansı, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Milay Köktürk verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Yüzyılının önemli bir anlam içerdiğini belirten Prof. Dr. Köktürk, “Bu, Türkiye Cumhuriyetinin önümüzdeki güzergahını anlatan bir ifadedir. Geçmiş birikimimizi bilmiyorsak eğer mevcut durumumuzu, eksiklerimizi, almamız gereken dersleri, geleceğe yönelik projelerimizi oluşturmamız ve kavramamız mümkün olmayacaktır.” dedi.

Düşünce hayatımızın yüzyılının sadece felsefecileri değil bu bölgedeki tüm insanları ilgilendirdiğini belirten Prof. Dr. Köktürk, bu yüzyılı Tanzimat - Cumhuriyet arası dönem, Cumhuriyet sonrası ve 1990’lar sonrası dönem olmak üç aşama olarak anlattı. Prof. Dr. Köktürk, “Geçmiş dönemlerde yani on yedinci, on altıncı yüzyılda Türk İslam ve Batı coğrafyasında filozofların öne sürdüğü bir takım düşüncelerle sıradan vatandaşın ve toplumsal yaşantının bire bir bağlantısı ve etkiletişimi yoktu. Ama özellikle on dokuzuncu ve yirminci yüzyılda artık düşünce hayatıyla bizim düşünsel hayatımız bire bir bağlantılı oldu. Bu dönemlerde fikir akımları ortaya çıktı. Bunlar, Meşrutiyet Döneminde “Osmanlıcılık”, “İslamcılık”, “Türkçülük” ve “Batıcılık”.  Cumhuriyet sonrası dönemi de Cumhuriyetten 1950’lili yıllara kadar, 1950-1960’lı yıllar ve 1980’li yıllar ve 2000’li yıllar olmak üzere incelemek mümkün. Fikirlerin ortaya çıkması ve oluşturdukları düşünce iklimi farklıdır. 1960’lı yıllardan sonra da “İslamcılık”, “Milliyetçilik”, “Batıcılık”, “Atatürkçülük” ve “Kemalizm” ortaya çıktı.” diye konuştu.

Prof. Dr. Milay Köktürk, dijital çağdaki kavramların yirminci yüzyıl kavramları ile aynı olmadığını internet çağıyla birlikte tarihsel ve toplumsal kavramların ağırlığını kaybettiğini de sözlerine ekledi.

İnsanlık tarihinde düşünce biçiminin üç aşamaya ayrıldığını belirten Prof. Dr. Milay Köktürk, bu aşamalar ile ilgili şunları söyledi: “İlk olarak teorik aşama. Burada insanlar tamamen dini duygu düşünce ile olaylara bakarlar. Olup biteni böyle açıklarlar. Bu düşüncenin ardından metafizik aşama çıkar karşımıza.Bu aşamada doğaüstü güçler, doğaüstü olaylar, olayların doğaüstü nedenleri ortaya çıkmaya başlar. Bir sonraki aşama ise pozitif aşamadır. Buraya kanıtlamaya dayalı bilgi ve algı aşaması diyebiliriz.”

Etkinliğin sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Gençtürk Prof. Dr. Milay Köktürk’e katılımlarından dolayı hediye takdim etti.

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap