“GÖLDEKİ YIRTICILAR, DÜŞMANLARIMIZ DEĞİL MÜTTEFİKLERİMİZDİR”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,“GÖLDEKİ YIRTICILAR, DÜŞMANLARIMIZ DEĞİL MÜTTEFİKLERİMİZDİR”
Haberin Tarihi: 26.12.2023 11:02:57 - Okunma Sayısı:677 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

“GÖLDEKİ YIRTICILAR, DÜŞMANLARIMIZ

           DEĞİL MÜTTEFİKLERİMİZDİR”

                                      Zeki TARHAN – ANKARA

          Yazımızın başlığındaki söz,  Ord. Prof. Dr. CURT KOSSWIG’ in sözü. KOSSWIG, Nazi cehenneminden kaçan bir Alman bilim adamıydı ve Atatürk’ ün daveti ile Türkiye’ ye gelmişti. Hidrobiyoloji alanında çok önemli katkıları olan bu büyük bilim insanımızı, sadece göllerimize sudak balığını aşıladı diye kötülemeyi, hiç kimse düşünmemelidir.

                                                  ***

          Bakın ne diyor Curt KOSSWIG: “…Yırtıcı balıklar, bir gölde istenilmeyecek bir eleman değil, bilhassa faydalı elemanlardır. Yırtıcı balıkların normalden fazla inkişaf edebilmeleri, zaten mümkün değildir. Yırtıcı balıklarla bunlaın gıdasını teşkil eden yırtıcı olmayanlar arasında, daima bir muvazene mevcuttur. Bu sebepledir ki Anadolu’ nun birçok göllerine, yırtıcı balıkların ilâve edilmesi ve yırtıcı balıkları havi olan göllerde, bilhassa onların korunması lüzumludur.

     …Balıkçılığın kalkındırılması mevzuunun, müspet bir neticeye vardırılmasında, YIRTICILAR DÜŞMANLARIMIZ DEĞİL, BİLÂKİS MÜTTEFİKLERİMİZDİRLER.”

                                              ***

      Prof. KOSSWIG, su kuşlarını da balıkçılığın düşmanı değil dostu olarak görüyordu… Çünkü; su kuşları tarafından avlanarak hazmedilen küçük balıkların bakiyeleri, ekseriyetle göl suyuna iade edilmektedir. Yani; kuşların pisikleri, gölde gübre vazifesi görür ve yeniden nebati plânkton organizmalarının teşekkül edebilmesine sebep olur.          

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap