YIL 1952 ; EĞİRDİR GÖLÜ VE  ORD. PROF. CURT KOSSWIG

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YIL 1952 ; EĞİRDİR GÖLÜ VE  ORD. PROF. CURT KOSSWIG
Haberin Tarihi: 29.12.2023 09:38:54 - Okunma Sayısı:637 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

YIL 1952 ; EĞİRDİR GÖLÜ VE  ORD. PROF. CURT KOSSWIG

                           Zeki TARHAN – ANKARA

         İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi / Hidrobiyoloji  Araştırma  Enstitüsü’ nün 3 No’ lu 18 sayfalık “EĞİRDİR GÖLÜ VE BALIKLARI” başlıklı Alman Bilim insanı Hidrobiyolog, Alman Faşizminden kaçıp Atatürk’ ün Türkiye’ ye davet ettiği, Rüyalarını Türkçe gören Ord. Prof. Dr. Curt KOSSWIG’ in” EĞRİDİR GÖLÜ ve BALIKLARI” başlıklı, çok önemli bulduğumuz yazısının altını çizdiğim, okuyucularımızın ve de kamuoyumuzun da dikkatini çekecek, merak ettiği kısımları sizlerle paylaşmayı, ölüm döşeğindeki EĞİRDİR GÖLÜ’ müz için vazife addediyorum… İyi okumalar…

                                                     ***

     Burada, hemen şunu da belirtmeliyim ki; Eğirdir Gölüne aşılanan binlerce  SUDAK balıklarını gölümüze ve diğer göllere atan iki isim; biri başta KOSSWIG ve onunla birlikte çalışan  Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü / Balıkçılık Biyolojisi Uzmanı Dr. NÜMANN.  Enstitünün Direktörü; Balık Sistematiği ve Balık Biyolojisi Uzmanı, Hidrobiyolog Ord. Prof. Dr. Curt KOSSWIG.

                                                  ***

     “…Türkiye’ de tatlı su göllerinin bu ölçüde hiçbir tetkike tabi tutulmamış olduğunu itiraf etmek lâzımdır. Türkiye’ nin mühim gölleri hakkında, bazı aydınlatıcı malûmat verilebildiği gibi, aşağıda zikredilecek sebeplerden dolayı, Eğridir gölü hakkındaki bilgimiz biraz daha mufassaldır.”

     “Her göl, bir ferdiyet teşkil eder. Hiçbir göl fiziki, kimyevi ve biyolojik yapılış itibariyle bir diğerine benzemez.”

     “…Göller, tamamiyle birbirinden tecrit edilmiş vaziyette bulunduklarından, çok daha bariz bir şekilde ayrı ayrı hayat birliklerinin yerleri (Biyotoplar) dirler.”

    “Göller, bizim için birinci derecede, balıkçılık bakımından gösterdikleri veyahut ta gösterebildikleri VERİMLİLİK itibariyle mühimdirler. Burada “verimlilik” kelimesi ile kastedilen mana;  muayyen bir gölün arzettiği ve insan tarafından değiştirilmeyen şartlar altında, ne kadar kilo balığın tutulabileceğidir. Demek oluyor ki; bir gölün tabii verimliliği, ancak bilvasıta olarak kontrol altındadır. Tabii şartlar altında, bir göldeki balık miktarı, gölde kendiliğinden teşekkül eden BALIK GIDASI’ nın miktarına bağlıdır.

                                                           ***

          “…Tatlı sularda gölün verimliliğini birinci derecede tayin eden nebatlar, sadece mikroskop altında görülebilen ufacık ve tek hücreli nebatlardır. Bir gölün balıkçılık bakımından verimliliğinin tespiti, bu gölün, ne kadar nebati organizmaların yaşayabilmesi için müsait olduğunu tespit etmeği icab ettirir. Göl suyunda nebatların gıdasını teşkil eden su ve karbon dioksit, kâfi miktarda bulunur. Ona nazaran, nispeten ufak bir miktarda mevcut olan N, P, ve S birinci sırada, nebati prodüksiyonun ne derecede mümkün olacağını tayin eden elemanlardır.”

YARIN:

EUTROF GÖLLER / OLİGOTROF GÖLLER

 

   

      

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap