METRUK AHŞAP EVLERE ALTIN DOKUNUŞ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,METRUK AHŞAP EVLERE ALTIN DOKUNUŞ
Haberin Tarihi: 9.1.2024 10:23:27 - Okunma Sayısı:1333 defa okundu.

Ahşap ustası ve marangoz Hayati Arda, artık oturulmayan yıkılmak üzere olan yöremiz ahşap ev mimari özelliklerine sahip evleri,  onarıp oturulabilir hale getiriyor.

METRUK AHŞAP EVLERE ALTIN DOKUNUŞ

Ahşap ustası ve marangoz Hayati Arda, artık oturulmayan yıkılmak üzere olan yöremiz ahşap ev mimari özelliklerine sahip evleri,  onarıp oturulabilir hale getiriyor.

Guburlar sülalesi tarafından yapılan iki katlı ahşap ev, alt katta hayat ve yerden ev denilen bir oda ile ikinci katta bir sofa ve iki odadan oluşmakta. 2023 yılına kadar terk edilmiş ve kullanılmamaktaydı. İbrahim Ağartan sahibi olduğu ve doğduğu evi onararak ata evine sahip çıkmak isteyince bölgemizin eski ev onarımında tek ustası olan Hayati usta ile anlaştı. Binanın inşaat işlerinde ise Tahir Gezgin usta görev aldı.

Hayati Arda ahşap ustası olarak İslamköy’de onardığı Çetin Meydan ve Nuray Mustanoğlu’na ait iki ahşap evden sonra Eğirdir’de de İbrahim Ağartan’ın doğduğu evi onarmaya başladı.

Zamanında Eğirdir’de ki odalardan (misafirhane) biri olarak da kullanılan ev,  seksen yaşın üzerinde olup orijinaline uygun bir şekilde yeniden canlandırıldı.

Onarımı bitmek üzere olan ev ile ilgili olarak görüşünü aldığımız Hayati usta “yaptığım işten büyük keyif almaktayım, bizim işimiz ilmek ilmek halı dokumak gibi, binanın içi ve dışındaki her türlü ahşabı orijinaline sadık kalarak, santim santim ve milim milim ölçerek  birebir yapmak zorundasın” diyerek, yaptığı işi ne kadar önemsediğini vurguladı. Ayrıca mesleğini sürdürmesi konusunda, Marangoz Odası Başkanı Hakan Dıvarcı ve önceki dönem Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural’ın kendisine verdiği desteği de unutmadığını ve teşekkürlerini ifade etti.

Konu ile görüşlerini aldığımız İbrahim Ağartan ve Çetin Meydan ise, Eğirdir tarihi evlerine sahip çıkarsa ve bu evler işlevsellik kazanır, küçük butik konaklama tesisleri, butik restoran ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkanlar haline getirildiği taktirde, Eğirdir turizminin canlanması  açısından önem arz edecektir” ortak düşüncesini paylaştılar.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap