EĞİRDİR GÖLÜ’NÜ KURUTMAYALIM!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NÜ KURUTMAYALIM!!!
Haberin Tarihi: 26.1.2024 17:20:00 - Okunma Sayısı:736 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

      EĞİRDİR GÖLÜ’NÜ KURUTMAYALIM!!!

( ESKİ DSİ’Cİ / PROJECİ / TEKNOKRAT BİNAY DİKMEN UYARIYOR )                 

                                  Zeki TARHAN – ANKARA

           2024  yılı yatırım programında; Yalvaç / Gelendost / Hoyran / Aksu – Yılanlı Sulaması Yenilemesi  için dört ayrı proje ve her birine (1 )’ er milyon TL. tahsisat ayrıldığını öğreniyoruz.

          EĞİRDİR GÖLÜ’ nün su seviyesi göz önüne alındığında; 2024 – 2025 ve 2026 yıllarındaki sulamalarının yapılabilmesi, mevcut AÇIK KANALLI SİSTEMLER dolayısıyla çok zor olacak, Gölün hayatiyetinin bitip bir “BATAK ALAN” haline çevrilmemesi için, SULAMADAN VAZGEÇMEK DURUMUNDA BİLE KALINABİLECEKTİR!!!

        Daha önceleri bir çok kez ifade ettiğimiz gibi; KÖPRÜ ÇAY’dan (=AKSU)’dan EĞİĞRDİR GÖLÜ’ NE SU TAKVİYESİ biran önce projesi hayata geçirilmelidir!!!

                                                     ***

       15 Ekim 2023 tarihinde Gölün su kotu; 914,53 metre olarak sayın Isparta valisi tarafından belirtilmişti. Eğirdir Gölü’ nün minimum su kotu (914,74) metre olduğuna göre, bu kotun altında hiçbir amaçla su alınmaması gerektiği, EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ GEREĞİ hüküm altına alınmıştır.

                                                 ***

     SDÜ / Su Enstitüsünün yapmış olduğu çalışmalara göre; Gölün minimum su kotunun (916) metre olması önerilmiş ve bu kotun EKOLOJİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK açısından kaçınılmazlığı vurgulanmıştır.

                                                ***

     2024 yılı bütçesinde, EĞİRDİR GÖLÜ’nden pompajla yapılan sulamalarda; SU EKONOMİSİ sağlayacak KAPALI SİSTEM, 2027 yılında hizmete girebilecektir. Şu anda inşaatı devam eden ATABEY SULAMASI’nın 13.800 hektar olan atabey borulu sulamasının, 2026 yılında hizmete girebileceği anlaşılmaktadır. Bu yıl projeleri ihale edilecek olan diğer (4) projenin ne zaman hizmete gireceği tahmin edilememektedir.   

     Lütfen bugün itibariyle; Eğirdir Gölü'nün su kotunu (DSİ, EKO-BİR, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, SDÜ Su Enstitüsü)'nce Eğirdir Gölünü sevenlerin dikkatine sunulmasına bekliyoruz. 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap