GÖLDE İLK ADIMI DEMİREL ATTI…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLDE İLK ADIMI DEMİREL ATTI…
Haberin Tarihi: 17.2.2024 16:44:50 - Okunma Sayısı:594 defa okundu.

Binay Dikmen yazdı...

GÖLDE İLK ADIMI DEMİREL ATTI…

GÖLÜN SU POTANSİYELİNİ BELİRLEDİ, 225 MİLYON M3 SU ALINABİLECEĞİNİ TAHMİN ETTİ

                                 

                                 Binay DİKMEN

                                İnşaat Yük. Müh.

              

           Isparta ilinde DSİ tarafından 1945 – 2000 yılları arasında yapılmış projelerin, DSİ Genel Müdürünün dikkatine sunulmayı gerekli olduğunu düşündüm. Bu çalışmalarda ilk adımı 1949 yılında E.İ.E İdaresinde çalışırken rahmetli Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL, Eğirdir Gölü’ nün su potansiyelinin belirlenmesi ve bu potansiyelden istifade edilerek, enerji üretimi amacıyla KOVADA 1 HES’ in etüdüyle atmıştı. O günün şartlarında; Gölden ( 225 milyon m3 ) su alınabileceğini tahmin etmiştir.

          Maalesef arkadan gelenler, önden gelenlerin ne zorluklarla etüt yaptıklarını düşünmek istemiyorlar (Veri azlığı, harita eksikliği, ulaşım zorluğu vb. zorluklar…) Aşağıda, Isparta’ da hayata geçirilmiş su kaynakları ile ilgili projeler açıklanmıştır. Bazı projelerin unutulmuş olması da mümkündür.

                                                       ***

           (1946 – 1948 ) BOĞAZOVA BATAKLIĞI’ nın Sıtma mücadele amacıyla kurutulması. ( 1954 ) Eğirdir Gölü Göl Ayağı Regülatörü (düzenleyici) yapımı (Göl kontrol altına alındı). ( 1957 – 1958 ) Isparta Çayı Taşkın Kontrolü için Çay Kontrol duvarları yapımı. ( 1958 – 1959 ) Isparta Çayı Taşkın Kontrolü için Tersip Bendi yapımı. ( 1959 ) Büyük Findos Göleti yapımı. ( 1960 Aralık ) Kovada 1 HES’ in İşletmeye alınması ( 8,25 mw kurulu güç ). ( 1961 – 1967 ) Üç Isparta’ lı İnşaat Yüksek Mühendisi Binay DİKMEN – Süleyman BOZKURT – Yılmaz BODUR’ yönettiği çalışmalarda; Göl etrafındaki Pompaj Projelerinin yapılması, MANSAP ŞARTLARI göz önüne alınarak, AKSU OVASININ SU HAKKININ SAĞLANMASI İÇİN, KARACAÖREN BARAJININ YERİNİN BELİRLENMESİ VE PROJESİNİN YAPIMI.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap