EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 41 YAŞINDA!!! 41 KERE MAŞAALLAH…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 41 YAŞINDA!!! 41 KERE MAŞAALLAH…
Haberin Tarihi: 21.2.2024 15:33:13 - Okunma Sayısı:469 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 41 YAŞINDA!!!

           41 KERE MAŞAALLAH…

                           Zeki TARHAN – ANKARA

              41 yılın öyküsünde, “bir başlangıç hikâyesi” var elbette. Eğirdir Su Ürünleri Fakültemizin 41. Yılı için, kurucu müdür ve dekan Prof. Dr. Metin TİMUR, Fakültenin ve Yüksek Okulun ilk kuruluş yıllarını, Okulun gelişim sürecini,  karşılaşılan  güçlükleri ve bunları nasıl aştıklarını ve bugünlere nasıl gelindiğini anlatan, “BİR BAŞLANGIÇ HİKÂYESİ: EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİNİN 41. YILI”  başlıklı 18 sayfalık bir makale kaleme almış. Sağ olsun, bu satırların yazarı TARHAN’ a WhatsApp’ tan göndermiş. Ve şu mesajı da eklemiş: “Zeki bey, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanının önerisiyle yazdığım makaleyi size de gönderdim. Selamlar”

                                                    ***

           Dün makalenin tamamını okudum. Renkli kalemlerle altlarını çizdim, notlar aldım… İstanbul’ dan Prof. Metin TİMUR hocamız la da, Eğirdir’ den Su Ürünleri Fakültemizin şimdiki Dekanı Prof. Ayşegül KUBİLAY hocamızla telefonla konuşarak, teşekkür ettim ve Fakültenin 41. Yılını kutladım…

                                                 ***

         ...Ve bakın sonra ne yaptım? AKIN gazetesinin dijital arşivini açarak, 1985 yılına gittim, zaman tüneline daldım… Tarih: 9 Ocak 1985 Çarşamba. AKIN’ ın manşeti: “SEVİNÇLİ VE TARİHİ BİR GÜN YAŞADIK!!!” Ve tabii ki bir de alt başlık: “ EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULU VE ÖĞRENCİ YURDU TÖRENLERLE AÇILDI.”

                                              ***

          Metin TİMUR, eşiyle birlikte 1970 yılında doktora eğitimi için İngiltere’ ye gider. “Ülkemizi, balıkçılık konusunda gelişmiş ülkeler seviyesine ulaştırabilmemiz için yapılabilecekleri, daha o günlerde düşünmeye başlarlar…” İskoçya Stirling Üniversitesinde, 1975 yılında, doktora eğitimlerini tamamlayarak yurda dönerler. Ülkemizde gördükleri manzara şöyledir: “… Ülkemizde henüz su ürünleri konusunda, lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapılan herhangi bir kuruluş yoktur. 1971 yılında, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kurulmuş ve Genel Müdürlüğe bağlı, Türkiye çapında 10 adet Su Ürünleri Bölge Müdürlüğü faaliyete geçmiştir.

           …Dr. TİMUR, Ankara Üniversitesi / Veteriner Fakültesi / Su Ürünleri ve Balıkçılık Kürsüsünde, Dr. Asistan olarak göreve başlar… Ve İngiltere’ de birlikte doktora yaptığı eşi Gülşen TİMUR, kısa bir süre aynı Fakültede görev yapsa da, bir süre sonra oradan ayrılarak, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Su Ürünleri Genel Müdürlüğünde göreve başlar…

                                                     

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap