EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 41 YAŞINDA!!! 41 KERE MAŞAALLAH… (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 41 YAŞINDA!!! 41 KERE MAŞAALLAH… (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 23.2.2024 10:08:02 - Okunma Sayısı:823 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 41 YAŞINDA!!!

                41 KERE MAŞAALLAH…

                                  Zeki TARHAN – ANKARA

                                             BÖLÜM : 2

            Prof. TİMUR’un, Dr. Asistanlık döneminde, üniversitelerin her biri özerk kuruluşlardı. Ve Dr. TİMUR, Ankara Üniversitesi / Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Satı BARAN’ın izni ile fakülte öğretim üyelerine; “ülkemizin balıkçılıkla ilgili genel tablosunu açıklayarak, mevcut koşullarda balıkçılık sorunlarının üstesinden gelinmesinin mümkün olamayacağını” anlatır…Çünkü; Veteriner Fakültelerinde BALIK FİZYOLOJİSİ, Ziraat Fakültelerinde ağırlıklı olarak BALIK BESLEME ve Fen Fakültelerinde ise BALIK SİSTEMATİĞİ üzerine incelemeler yapılıyordu…

          …Ve yine o tarihlerde; Balık hastalıkları; VİROLOJİ, BAKTERİYOLOJİ, PATOLOJİ ve PARAZİTOLOJİ kürsülerinde çalışılıyor olsa da, hiç biri yeterli düzeye ulaşmıyordu.

                                                     ***

           Dr. Asistan TİMUR, akademik kariyerde ilerlemiş ve 1981 yılında da Doçent unvanını almıştır. İlerleyen yılarda ise; meslektaşı ve hocası Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa TEMİZER’ in daveti ile Elazığ’a gider. Bazı İsrail’ li bilim insanları, Fırat Üniversitesinde incelemelerde bulunmuş ve bir SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ kurulmasını önermişler.

        TİMUR, İsrail’ li bilim insanlarının önerisini değerlendirmek için, birtakım görüşmeler yapar… Bu görüşmeler olumlu sonuçlansa da, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin baskıları ile bu düşünceden vazgeçilmek zorunda kalınır.

                                                ***

                       12 EYLÜL 1980 TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

                            ÜLKE YÖNETİMİNE EL KOYUYOR

          1981 yılında, o tarihe kadar özerk olan  üniversitelerin tek çatı altında toplanmasına karar verilir. Ve YÖK (=Yüksek Öğretim Kurulu) oluşturulur. Doç. Dr. TİMUR, YÖK’ de kurul üyesi olan meslektaşı ve hocası Prof. Dr. Selahattin GÜRTÜRK’ ü ziyaret ederek; “SU ÜRÜNLERİ EĞİTİMİNİN, MEVCUT KOŞULLARDA BAŞARIYA ULAŞAMAYACAĞININ NEDENLERİ KONUSUNDA” kendilerini aydınlatmaya çalışır…

           …Ve TİMUR bununla yetinmez, söyleşilerini ve görüşlerini birçok bakan, genel müdür, öğretim üyesi ile yaptığı görüşmelerle sürdürür…      

                                                          ***

               YENİ BİR FAKÜLTE ÇATISI ALTINDA TOPLANILMASI   GÖRÜŞÜNDE

                                     MUTABAKAT NASIL SAĞLANDI?

             1981 yılının sonlarına gelinmiştir… Ülkemizdeki  balık ve balıkçılıkla ilgili lisans ve lisansüstü eğitimde yaşanan sorunlar ve sorunların çözüm yollarını ortaya koyabilmek için, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı ve Su Ürünleri Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. İsmet BARAN’ ın eşgüdümünde toplanan,  ülkemizin önde gelen bilim insanları tarafından konunun enine boyuna tartışılarak,  yeni bir FAKÜLTE ÇATISI ALTINDA TOPLANILMASI görüşünde mutabık kalınıyordu…

              …Ve alınan bu karar teklifinin, MGK (= Milli Güvenlik Konseyi)  Genel Sekreterliği İhtisas Komisyonu Daire Başkanlığına iletilmesine oy birliği ile karar verildi. Toplantı tutanağı; aynı gün MGK üyelerine, yani kuvvet komutanlarına, Veteriner Fakültesi Dekanı adına bizzat Doç. Dr. Metin TİMUR tarafından elden iletilmesine, toplantı başkanı Prof. Dr. Remzi GELDİAY tarafından karar verilmişti. Çünkü; kuvvet komutanlarına bu karar yazısının şifai olarak anlatılması ve ikna edilmeleri gerekiyordu…

             YARIN:

              EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEK OKULU NASIL KURULDU?

               DOÇ.DR. TİMUR, MGK ÜYELERİNE NASIL BRİFİNG VERDİ?

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap