İLK YÜKSEK OKUL KURULU NASIL OLUŞTU? (BÖLÜM : 5)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İLK YÜKSEK OKUL KURULU NASIL OLUŞTU? (BÖLÜM : 5)
Haberin Tarihi: 28.2.2024 09:46:43 - Okunma Sayısı:402 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

                 İLK YÜKSEK OKUL KURULU NASIL OLUŞTU?

                                          Zeki TARHAN – ANKARA

                                                     BÖLÜM : 5

               Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu, 1983 yılında Isparta merkezde eğitim – öğretime başlıyordu… Ankara Üniversitesinin aynı kampüsü paylaşan  Veteriner Fakültesi ile Ziraat Fakültesinin Su Ürünleri bölümlerinin, Eğirdir Su Ürünleri Yüksekokulumuzun akademik kadrolarının oluşumunda önemli bir etken olduğunu belirtmekte yarar var.

                                                          ***

              Ankara  Üniversitesi / Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü kurucu başkanı Yalvaç’ lı hemşerimiz, hocaların hocası Prof. Dr. Doğan ATAY hocamızdır. Doğan hoca, ülkemizin su ürünleri profesörlerini yetiştiren bir değerli duayendir. Veteriner Fakültesinin Su Ürünleri Bölümü kapatılınca, bölümün akademik kadroları, Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’ ne aktarılır.

             O tarihlerde henüz Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevde olan Metin TİMUR, Akdeniz Üniversitesinin öğretim üyesi ilanı ile Rektörlüğe başvurur. 21 Aralık 1983 tarihinde de Akdeniz Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Yüksekokulu’na atanması yapılır. Söz konusu tarih aralığında kaydı yapılan 77 öğrencinin mağdur olmamaları için, okul müdürlüğüne Isparta Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’nca Kimya öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Güleren ÖZKAN, geçici olarak görevlendirilir.

          …Ve TİMUR, 24 Ocak 1984 tarihinde de Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nce, Yüksekokul müdürlüğüne atanır. Rektörlüğün onayı ile akademik kadroları oluşturmak için verilen ilanla, Yrd. Doç. Dr. Gülşen TİMUR ve Konya Selçuk Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ümit ERDEMLİ, Yüksekokul kadrolarına  katılarak ilk “YÜKSEKOKUL KURULU” nun oluşturulması sağlanır.

                                                       ***

             …Ve Yüksekokulun akademik kadrolarının zaman içerisinde doldurulmasıyla, 23 Mayıs 1984 tarihinde yurdumuzda ilk kez “SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU”, Yüksekokulumuzca Isparta’ da düzenlenir. Bu Sempozyuma, farklı Üniversitelerden bilim insanları tebliğleri ile katılırlar. Yüksekokulun fiziki kapasitesini artırmak ve bazı sosyal aktivitelere mali destek sağlamak için, 11 Temmuz 1984 tarihinde, Eğirdir Su Ürünleri Yüksekokulu Yaptırma ve Yaşatma Derneği kurulur. Metin TİMUR’ un doğal üyesi olduğu Derneğin başkanlığına ise, Doğan ÇELİK seçilmiştir. O tarihlerde Yüksekokulun henüz müstakil bir binası yoktur. Isparta’ da meslek yüksekokulu binalarında eğitim – öğretim yürütülür… Derneğin çabaları ile o tarihte Isparta valisi olan Utku ACUN’ un talimatıyla boşaltılan Eğirdir Kaymakamlık binasının, EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ YÜKSEKOKULU’ na tahsisi sağlanır ve oluşturulan akademik kadro ile eğitim – öğretime başlanır…

    YARIN :

    YÜKSEK OKULUN ISPARTA’DAN EĞİRDİR’E TAŞINMASI…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap