YÜKSEK OKULUMUZ, BURDUR GÖLÜ’NE EL ATIYOR!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YÜKSEK OKULUMUZ, BURDUR GÖLÜ’NE EL ATIYOR!!!
Haberin Tarihi: 16.3.2024 17:09:28 - Okunma Sayısı:392 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

YÜKSEK OKULUMUZ, BURDUR GÖLÜ’NE EL ATIYOR!!!

                                          Zeki TARHAN – ANKARA

                                                               BÖLÜM : 9

             12 Şubat 1986’ da, Burdur Valiliğinin bir daveti gelir Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulumuza. Davetin konusu; “Burdur Gölü’ nün sorunları ve çözüm yolları” üzerinedir. Yüksek Okulumuzun öğretim üyeleri, hemen harekete geçer ve Burdur Gölü’nde bilimsel incelemeler yaparak, gölün sorunları ve bu sorunların nasıl çözülebileceğini içeren “ÇÖZÜM ODAKLI” BİLİMSEL RAPOR, Burdur Valiliğine sunulur.

                                                     ***

              … Bilim  heyetinin  arasında, Yrd. Doç. Dr.Güler ÖZKAN da vardır. Büyük bir heyecan, aşk ve şevkle sorumlu birer bilim insanları olarak kollar sıvanmış, BURDUR GÖLÜ’ ameliyat masasına yatırılmıştı… Yüksek Okulumuzun, Gölün derinliklerinden sediman (=Dip Çamuru ) alacak araç – gereçlerle, gölün dibinden / dip çamurundan örnekler alınır. Ayrıca; Örnek Balıklar alınır gölden.

         …Ve Balıklar Laboratuarda “OTOPSİ” ye tabi tutulur… Yani; Balığın karnı açılarak iç organları inceleniyor, normal görülmeyen dokulardan da örnekler alınıyordu…

                                                    ***

         Göle ATIKSU deşarj eden Salça Fabrikası, Şeker Fabrikası ve diğer Göle ATIKSU bırakan fabrika ve tesisleri de gezip inceleme yapacaklardı… Ancak Bilim Heyetini Fabrika ve Tesisler içeri almamışlardır. Böyle, fiili bir durumla karşılaşan bilim heyeti, çareyi valiyi ziyarette bulur, durum valiye arz edilir. 

        …Ve bakın, Burdur valisine ne denir: “ Eğer bizi Fabrika ve Tesislere almazlarsa, içeriye giremezsek yazacağımız “BİLİMSEL RAPORLAR”  etkili ve faydalı olmayabilir”

        Bunun üzerine, vali bey bilim heyetine “özel bir yazı” verir. Yani; Fabrika ve Tesislere girilebilineceğine dair yazılı talimat (=Valilik Giriş Belgesi) verildi. Ve böylece, ATIK DEŞARJ yerlerinden SU ÖRNEKLERİ de alınmış olur. 

                                                    ***

                      …VE SONUÇ :

            Burdur Gölü’ nün sorunları ve çözüm yollarını içeren bilimsel rapor, Burdur Valisine sunulur. Sunulur sunulmasına ama, belli bir süre sonra vali Merkeze alındığı için, gelen vali bunun üzerinde fazla etken olamadı. Metin TİMUR; yeni valiyi telefonla aradığında, bakın nasıl bir yanıt alıyordu: “…Hocam çok teşekkür ederim, Ankara’ ya gittiğimde, “ÖDENEK OLMADIĞI” için bir şey yapamadım.”

             Bu arada Burdur Şeker Fabrikası, bir iki  Dinlendirme Havuzu açmıştı, Salça Fabrikası ile küçük sanayi tesislerinden önlem bağlamında herhangi bir hareket görülmüyordu!!!

             YARIN : 

             ABDULLAH SİNAN’ IN  BİLİME KATKISI

             VE EĞİRDİR GÖLÜNDEKİ SUDAK BALIKLARINDA PESTİSİT ETKİSİ             

               

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap