“SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK, BİR FAKÜLTENİN KONULARINI OLUŞTURACAK NİTELİKTEDİR”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika, “SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK, BİR FAKÜLTENİN KONULARINI OLUŞTURACAK NİTELİKTEDİR”
Haberin Tarihi: 23.3.2024 10:15:10 - Okunma Sayısı:799 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

 “SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK, BİR FAKÜLTENİN KONULARINI OLUŞTURACAK NİTELİKTEDİR”

                                          Zeki TARHAN – ANKARA

                                                    BÖLÜM : 14

                 Su Ürünleri Yüksek Okulumuzun Fakülte statüsüne dönüşmesindeki süreçte, M.G.K. Genel Sekreterliğine, 1981 yılı sonlarında sunulan; “Ülkemizde bir Su Ürünleri Fakültesinin kurulması ve bu hususta araştırmalara etkinlik kazandırılması “ konulu bir rapor sunulur. 1981  yılı sonlarına doğru ülkedeki balık ve balıkçılıkla ilgili lisans ve lisansüstü düzeyde, eğitimde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı ve Su Ürünleri Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. İsmet BARAN’ın koordinatörlüğünde toplanan ülkemizin önde gelen bilim insanları tarafından tartışılarak, bir FAKÜLTE çatısı altında toplanılması teklifinin Hükümete iletilmesine oy birliği ile karar verilmişti.

                                                       ***

             Koordinatör Prof. Dr. İsmet BARAN ile birlikte, sözünü ettiğimiz raporda imzası bulunan bilim insanlarımız şu isimlerden oluşuyor:

            Prof. Dr. Doğan ATAY,  Doç. Dr. M. Salih ÇELİKKALE,  Doç. Dr. Haluk ERGÜVEN, Doç. Dr. Tekin MENGİ, Doç. Dr. Altan ACARA, Doç. Dr. Atilla ALPBAZ,  Doç. Dr. Gürkan EKİNGEN, Doç. Dr. İbrahim BARAN, Dr. Mustafa KARABATAK, Prof. Dr. Remzi GELDİAY, İsmet Kemal ERTAN, Doç. Dr. Muammer ERDEM,  Prof. Dr. Ahmet KOCATAŞ,  İrfan ŞAHİN, Doç. Dr. Metin TİMUR

                                                      ***

          Raporda; “Türkiye’ deki geniş su kaynağı potansiyeli olanaklarına karşın, ülkemizde kişi başına yılda ancak 5- 6 kg balık etinin düştüğü, Su Ürünleri üretiminin yeterli ve düzenli bir şekilde artırılmamasının önemli nedenlerinden birisi de, konu ile ilgili eğitim ve araştırmalara bugüne kadar gerekli önemin verilmemiş olmasıdır.

        Ülkemizde gerek denizlerimizin, gerekse iç su kaynaklarımızın belirli bir üretim gücü vardır. Bu nedenle su ürünlerinde, üretim planlaması yapılırken, çağa uygun bilimsel çalışmalara önem vermek zorundayız.” şeklinde görüş bildirilmekte…

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap