SU MASALI / SU FALI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SU MASALI / SU FALI
Haberin Tarihi: 25.3.2024 13:17:14 - Okunma Sayısı:910 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

                   SU MASALI / SU FALI

                                      Zeki TARHAN – ANKARA

              22 Mart 2024 Dünya Su Günü’n de, SDÜ ve ISUBÜ (Su Enstitüsü / Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi) işbirliği ile bir panel düzenlenmişti. Panel, ISUBÜ’nün ev sahipliğinde ve Prof. Dr. Şehnaz ŞENER hocamızın moderatörlüğünde yapıldı.

            Biz bu yazımızda; Panelistlerden MAKÜ öğretim üyesi değerli Limnolog / Ekolog Prof. Dr. İskender GÜLLE hocamızın sunumundan söz edecek ve hocamızın geçmişten geleceğe suya bakışını irdeleyeceğiz…

                                                              ***

            Prof. GÜLLE’nin, 84 slayt ile suya öyle bir bakışı vardı ki, ne yalan söyleyeyim, “bayıldım”. Isparta’ dan Burdur’a hareket etmeden önce kendisini aradım ve sunumunu istedim. Sevgili hocamızla, Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulunda Yardımcı Doç. Dr. iken başlamıştı dostluğumuz ve de hukukumuz. Şeyh – ül muharririn Mustafa CESUR abimizle kendisini sık sık ziyaret eder, röportajlar yapar ve “N’olacak bu gölün hali?” muhabbeti yapardık…

                                                           ***

          Evet, aman Allah’ım ne muhteşem slaytlar bunlar?!!! Anafor / İroni / Paradoks / Metafor / Retorik ne derseniz deyin… 84 adet slayt!!! Her biri, tam bir “LİMNOLOG” bakış açısı. Öyle bir bakış açısı ki bu; masalımsı vede gerçekten de fala bakar gibi… Geçmişten ders alan ve geleceğe bilimin ışığında bakarak geleceği görebilen bir bilim insanıydı Prof. GÜLLE. Ülkemizin genelinde suyun ve sulak alanların 1950’ lerden günümüze değişimi anlatılarak, gelecekte sulak alanlarımız ve su kaynaklarımızın durumu, ancak böylesine güzel, böylesine muhteşem slaytlarla anlatılabilirdi… Ve ağırlıklı olarak Burdur Gölü ve Eğirdir Gölü üzerinde genel değerlendirmeler yapılmıştı…

                                                         ***

        Küresel ısınma, yağış azlığı, barajlar ve yer altı suyu kullanımının birçok gölü kuruttuğu, geri kalanları ise tehdit ettiğine işaret ediliyordu… “KURAKLIK” ile “SUSUZLUK” arasındaki farka da değiniliyordu. KURAKLIK; meteorolojik bir olaydı ve sonuçta SUSUZLUĞA yol açabilirdi. Ancak; kuraklık olmasa da, yoğun su kullanımı ve nüfus artışı nedeniyle, kişi başına düşen su azalacağından “SUSUZLUK” yaşanabilirdi. Yani; her şekilde bundan sonra, “SUSUZLUK YENİ GERÇEĞİMİZDİR!!!”

                                                          ***

          Göl,bizim için mi vardı?!!! Yoksa, biz Göl sayesinde mi varız?!!! Önce bu sorunun yanıtını vermeliydik…Ve bundan sonra da, hangi sorunları çözmeye çalışmalıydık?!!!

 YARIN :

SORUNLARI ÇÖZMEK…  

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap