31 MARTA 2 GÜN VAR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,31 MARTA  2 GÜN VAR
Haberin Tarihi: 29.3.2024 15:48:17 - Okunma Sayısı:471 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

31 MARTA

2 GÜN VAR

 

                           Zeki TARHAN – ANKARA

 

         Bu yazımızda; Dağ ekosistemi ile Göl ekosistemi arasında sıkışıp kalmış, Antalya megapolünün “ARKA BAHÇE” si konumunda olan Eğirdir’ in nüfusunun artması gerektiği yolunda kafa yoranlara şunu deriz: “Akla ziyan şeylerle uğraşmayın”.

         …Evet neden bunu diyoruz? Dünya Turizm Merkezi olan Antalya nüfusunun neredeyse 1/3’ ü, İç Batı Akdeniz’den yapılan iç göç. Gelin bu olguyu somuta indirgeyelim.

                                                     ***

          Isparta şehir merkezinden başlayalım isterseniz. Isparta, Megapole göçüyor… Isparta’ yı  ise kırsal kesimden göçenler dolduruyor fazlasıyla… Ve bu artan nüfusun içme suyu EĞİRDİR GÖLÜ’ n den sağlanıyor…

        Megapol’de küçümsenmeyecek bir Eğirdir nüfusu barınıyor… Eğirdir’in kırsal yerleşim birimlerinden ise, EĞİRDİR merkeze yine küçümsenmeyecek bir göç olgusu var.

                                                  ***

       Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, Eğirdir’ in Belediye başkan adayları, kırsal yerleşim yerlerinde de seçim faaliyetini yürütüyorlar… Bu da; günümüzde yaşanan sosyolojik ve de demografik gelişim ve dönüşümün bir göstergesi.

       Yeni yeni oluşan yerleşim alanları, buralara götürülmesi gereken altyapı hizmetleri, bu olguya paralel sosyo ekonomik ve sosyo kültürel dokudaki değişimler dikkate alındığında, “Eğirdir’ in nüfusu artmalı” diye  ahkâm kesmek, “akla ziyan” değil de nedir Allahaşkına?!!!

                                                  ***

     Eğirdir’ i ziyaret eden seyyahların izlenimlerini, seyahatnamelerinden hiç mi okumadınız?!!! Eğirdir’ in o bakir güzellikleri günümüzde yok artık!!! İnsan eliyle yok ettiğimiz ekolojik dengesini bozduğumuz EĞİRDİR GÖLÜ, ölüme doğru koşuyor!!! Akpınar’a / Oluklacı’ ya, Eğirdir’ le özdeşleşmiş SİVRİ DAĞI’ mıza çıkıp, ne zamana kadar “ GÖL MANZARASI” gözlemleyebileceğiz / temaşa edebileceğiz?!!!

                                               ***

      Fıstığın çevresindeki 81 yerleşim biriminde sadece Eğirdir ve Yalvaç’ ın ARITMA TESİSİ var. Onlar da “İLERİ ARITMA“ değil. Diğerleri Fosseptik. “Göl niçin gidiyor?” diyoruz da, projektörleri buralara tutmuyoruz!!!

    …Evet, 31 Marta 2 gün var. Biraz EKOLOJİ, biraz Limnoloji lütfen…

 

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    29.3.2024 16:24:54
    Ben gazeteniz yazarı havva hanımın eşi uğur duayen gazeteci abimiz Zeki Tarhan'ın eşimin şimdiye kadar yazdığı yazıları hiç birine begenmemesine rağmen nüfus la ilgili eleştirisi yapması demek ki yazıları okuyor kendilerine teşekkür ederiz.
Yorum Yap