GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ…(7. Bölüm - A)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ…(7. Bölüm - A)
Haberin Tarihi: 7.6.2024 16:51:18 - Okunma Sayısı:388 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

GÖL ÇALIŞTAYI’NIN DERİN ANALİZİ

                                        Zeki TARHAN – ANKARA

                                                     BÖLÜM : 7 – A

                   Yazı dizimizin dünkü bölümünde; bugün yayınlayacağımız “SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ” konu başlıkları ile birlikte,             “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ REVİZYONU” ile ilgili TARHAN’ ın değerlendirmesini ve Derin Analizine yer vermiştik. Bugün, Su Verimliliği Seferberliğini masaya yatırıyoruz…

                                                        ***

             Küresel Su varlığının % 97,5’ ini Okyanuslar ve diğer Tuzlu Sular teşkil ederken, %2,5’ ini de Tatlı Sular teşkil ediyordu. %2,5 Tatlı Suyun oransal dağılımı ise şöyleydi: Yerüstü Tatlı Suları %1,2 iken, Yer altı Suyu %30,1 Buzullar ise; %68,7 oranındaydı.

                                                     ***

         Küresel İklim Değişikliğinin etkilerine baktığımızda; son 170 yılın en sıcak 5 yılını yaşamış, daha sık ve uzun süreli KURAKLIK ile tanışmış ve son 50 yılda sel, fırtına ve kuraklık 5 kat artmıştı.

        …Ve ARAL GÖLÜ, son 50 yılda % 90 küçülmüş, Akşehir Gölümüz ise, su yüzey alanının üçte ikisini kaybederek kara ekosistemine dönüşmüştür. Küresel ölçekte;  Doğal Kaynaklar üzerinde artan çatışmalar, kitlesel göçler, yaygın açlık, küresel ısınma, aşırı kuraklık, daha sık görülen aşırı hava olayları, çiftçiler için verim güvensizliği, daha fazla orman yangını, fiziksel ve mental sağlık etkileri, altyapı yıkımı, sıcaklık kaynaklı ölümler, böcek salgını, deniz seviyesinde yükselme ve seller, temiz suya erişim kısıtı!!!

                                                  ***

       İklim Değişikliği Projeksiyonlarına göre, Ülkemiz RİSK ALTINDA idi ve 2030 yılına kadar da; ortalama sıcaklıklarda 1.75 derece artış, toplam su potansiyelinde ise %19 azalış görülecekti… Ardışık kurak günlerde 7 gün artış, sıcak hava dalgalarında ise 30 gün artış gözlenecekti…

DEVAM EDECEK… 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap