EĞİRDİR ESNAFI OKUYOR...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR ESNAFI OKUYOR...
Haberin Tarihi: 5.11.2015 08:58:00 - Okunma Sayısı:1627 defa okundu.

İlçemiz esnaflarından Önder Tokatlı (Göktürk Veteriner Kliniği), Nesli yayınlarından Yavuz Bahadıroğlu'nun 1. Murat isimli kitabını okuyarak, kitap özetini çıkardı.

EĞİRDİR ESNAFI OKUYOR...

 

            Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş’ın önderliğinde başlatılan Eğirdir Esnafı Okuyor kampanyası devam ediyor. 1 Eylül 2015 tarihinde başlatılan kampanya Mart ayının son haftasına kadar devam edecek. Eğirdir İlçe Halk Kütüphanesi personeli tarafından Salı günleri merkez esnaflarını, Çarşamba günleri ise Sanayi, Bağlar, Yeşilada, Yazla ve Plaj mahallelerindeki esnaflarını ziyaret edilerek, kitap dağıtma kampanyası devam ediyor.

            Kampanya dahilinde kitap okuyan esnaflarımız kitap özetlerini çıkararak sizlerle paylaşıyorlar.

            İlçemiz esnaflarından Önder Tokatlı (Göktürk Veteriner Kliniği), Nesli yayınlarından Yavuz Bahadıroğlu’nun 1. Murat isimli kitabını okuyarak, kitap özetini çıkardı.

            1. Murat

            Orhan Gazi’nin ani ölüm haberi ile bir anda kendisini Padişahlık koltuğunda bulur. Yıl 1360’tır. Aslen koltuğa geçmesi beklenen Süleyman’dır. Ama onun da ani ölümü… Osmanlı başkenti o zamanlar Bursa’dır. 1. Murat Bursa’ya geldikten sonra ilk işi fetih edilmiş olan Ankara’yı ikinci kez fetih etmek ve halkın güvenini tekrar kazanmak olur. Tekrar Bursa’ya dönen 1. Murat’ın tek isteği İstanbul Fethi’nin yollarını açmaktır. Bunun için en önemli olan şehir Edirne’yi Feth etmekti. Oradan da bütün Balkan Devletlerine ilerlemekti. İlk kazaskerler de 1. Murat zamanında hayata geçirildi. 1. Murat’ın ordusu Balkanlara ilerlerken Sırpsındığı Savaşı önemli rol alır. Bu savaş aslında büyük bir orduya karşı (130 bin Haçlı ordusu) 1363’de Macar kralı birinci Lagos tarafından toplanmıştır. Dahiyane bir planla 10 bin kişilik orduyla bertaraf edilmiştir. 1. Murat’ın Balkan Siyaseti oldukça önemlidir. Anadolu’dan Balkan’lara Müslümanları yerleştirip orada camiler, Köprüler… vs. işler yapıp oradaki halkın güvenini kazanmıştır. Kosova Zaferi sonrası Bulgaristan’ı topraklarına katan 1. Murat, Haçlı ordusunun iyice dikkatini çekmişti. Öyle ki Padişah’ın ölümüne çeşitli ödüller konuldu. Savaşın sonunda padişah meydanı (savaş) gezerken bir Sırp’lı Müslüman olup, ölmek istediğini söyler ve o sırada 1. Murat’ı zehirli hançerle öldürür. Son sözü de Yıldırım Beyazıt’ın padişahlığa getirilmesidir. Ve çok istediği şehitlik mertebesine ulaşır. (1389)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap