Serpil Köyü’nün Su Mücadelesi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Serpil Köyü’nün Su Mücadelesi
Haberin Tarihi: 16.8.2025 16:33:12 - Okunma Sayısı:447 defa okundu.

Borularla Gelen Can Suyu

Serpil Köyü’nün Su Mücadelesi

BORULARLA GELEN CAN SUYU

 

Eğirdir’in Serpil Köyü, yıllardır süren su sıkıntısıyla mücadele ediyor. 23 Temmuz 2025’te köye gelerek sorunu ulusal medyaya taşıyan Abdullah Sinan, şimdi köy muhtarı Ahmet Şenol ve üreticilerle birlikte, çözüm sürecini yerinde inceledi.

Eğirdir’in Serpil Köyü, uzun süredir süren su sıkıntısına çözüm bulmak için harekete geçti. Köy muhtarı Ahmet Şenol ve üreticilerle birlikte yapılan çalışmalarda, Eğirdir Köprübaşı’ndan köye su getirilmesi için borular döşenmeye başlandı. Köylüler, tankerlerle su taşımak yerine artık daha güvenli, pratik ve ekonomik bir sisteme kavuşacak.

Gazeteci Abdullah Sinan, konu ile ilgili gelişmeleri Muhtar Ahmet Şenol'a sordu.

Ahmet Şenol: Öncelikle diğer köylerden de su kısıtlamaları geldi. Biz de durumu Belediye Başkanımıza ilettik. Başkanımız köye geldi ve “Köyler arasında kırgınlık olmasın, en azından biraz para toplayalım, ben de destek çıkayım, bir şekilde köylerimize tanker dolacak suyu götürelim” dedi.

Tanker dolacak yer yapıldı ama 20 km mesafe olduğu için trafik çok aksıyor; traktörler ve yabancılar zorlanıyor. Başkanımız üç gün önce bir toplantı yaptı ve boruların alınmasına karar verdik. Belediye Başkanımız Mustafa Özer her konuda yardımcı oluyor.

Isparta ve Eğirdir belediyeleri tanker gönderdi, ancak bu yeterli olmadı. Bir traktör veya kamyonun bir seferi hem maddi açıdan (yaklaşık 500 TL) hem de zaman açısından oldukça meşakkatli. Özellikle yabancılar için de güvenlik önemli; bir misafir buraya gelirse kazalar olabilir. Bu yüzden boruların döşenmesi hem trafik açısından, hem maliyet açısından hem de güvenlik açısından çok iyi bir çözüm oldu.

Abdullah Sinan: Yani su, sizin ilaç dolum tesisine gelecek ve buradan tankerlerle bahçelerinize taşınacak. Hasada yaklaşık 1,5 ay var. Bu çözümü şimdilik can suyu olarak görebiliriz, ama önümüzdeki yıllar için tüm köyler için kalıcı çözümler bulunmalı.

Ahmet Şenol: Kesinlikle. DSİ sadece Eğirdir Gölü’ne bağlı kalmamalı; havuz veya gölet gibi çalışmalar yapmalı. Kendi köyüm için söyleyeyim, Süleyman Demirel’den bu yana hiçbir sulama çalışması yapılmadı. Eğer 40–50 yıldır sulama altyapısı yapılsaydı, bu sorunları yaşamazdık. Bugün DSİ daha büyük projelere yoğunlaşıyor; onlara suç bulmuyorum ama havuz veya gölet gibi küçük çalışmalar yapılmalı. Halk artık yeterince bekledi.

Abdullah Sinan: Peki, bu boruların maliyeti ne oldu?

Ahmet Şenol: Sadece boruların maliyeti 2 milyon TL. Dönüm başı 300 TL topladık, ama ekstra 300 TL daha almamız gerekecek; toplamda dönüm başı 600 TL olacak.

Abdullah Sinan: Şimdi nasıl bir sistem kullanılacak?

Muammer Gül: Dolum tesislerinde kartlı sisteme geçeceğiz. Köylüler kartını okutacak ve suyunu alacak. Kartlı sisteme geçince ödemeler kolaylaşacak, köylümüz rahat edecek ve muhtarımız da işleri daha kolay yönetecek.

15 yıl önce elimizi taşın altına koyduk; o zaman 3 trilyonun üzerinde masraf yaptık ve Boğazoa’da ilk damlama sulama sistemini kuran köy biz olduk, devlet desteği olmadan. İnşallah bu işi de başaracağız; vatandaşımızın ve köyümüzün yüzü gülecek.

Ahmet Şenol: Serpil Köyü olarak biz her şeyi başarırız.

Abdullah K. SİNAN - Emel TURAN KARTAL (AKIN Özel Haber)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap