Enerji Kimlik Belgesinde Süre Daralıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Enerji Kimlik Belgesinde Süre Daralıyor
Haberin Tarihi: 6.2.2016 08:49:00 - Okunma Sayısı:1249 defa okundu.

2 Mayıs 2017 tarihine kadar "Yapı Kullanma İzni" alan bütün binalarda "Enerji Kimlik Belgesi" (EKM) alma zorunluluğunun olduğunu belirtildi.

Enerji Kimlik Belgesinde Süre Daralıyor

 

            Ülkemizdeki binaların enerjiyi daha verimli kullanmaları yolunda gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili birimlerinin oldukça yoğun çalışmaları bulunuyor. 2007 yılında yayınlanan "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 2008 yılında yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almaya başladı. Mevcut binalara ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirildi.

            Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliğinden yapılan duyuruda, “ Binalarda enerji performansı” yönetmeliğine göre 2 Mayıs 2017 tarihine kadar “Yapı Kullanma İzni” alan bütün binalarda “Enerji Kimlik Belgesi” (EKM) alma zorunluluğunun olduğunu belirtildi.

            Yapılan duyuruda, "02 Mayıs 2007' de çıkarılan 5627 sayılı enerji verimliliği ve buna bağlı olarak çıkarılan “Binalarda enerji performansı" yönetmeliğine göre; 1 Ocak 2011 tarihine kadar Yapı kullanma izni (İskan) almış binaların tamamı 02 Mayıs 2017 tarihine kadar binaların enerji performansını gösteren ve A dan G ye kadar uzanan belgelendirme olan Enerji Performansı belgesini çıkarma mecburiyeti vardır.

            A sınıfı en verimli seviyeyi göstermekle beraber bu sınıflandırma G'ye kadar olup 1 Ocak 2011'den sonra yapı ruhsatı almış binalarda sınıflandırma en fazla C’ye kadar müsaade edilmektedir.

            Enerji kimlik belgesini yetkilendirme belgesi almış kurum-kuruluş veya bu belgeye sahip SMM'li mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi veya elektrik mühendisleri verebilir.

            Enerji kimlik belgesini süresi içerisinde almamış yapılarda 02.05.2017’den itibaren öncelikle alım satımdan kiralama işlemleri vergileri yapılamayacak olup ilerleyen süreçte de yıllık emlak vergileri ek enerji gider vs. gibi müeyyideler devreye sokulacaktır.

            Bütün vatandaşlarımızın elinde iskanı olup enerji kimlik belgesi (EKB) olmayan bina sahiplerinin 02 Mayıs 2017’den önce almalarını önemle tavsiye ederiz" denildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap