EĞİRDİR'DE 300 YILLIK AĞAÇ VAR MI?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR'DE 300 YILLIK AĞAÇ VAR MI?
Haberin Tarihi: 18.2.2016 08:44:00 - Okunma Sayısı:2213 defa okundu.

İlhan Şimşek Özel Haber

EĞİRDİR’DE 300 YILLIK AĞAÇ VAR MI?

 

            Var: Kanlı Kavak

            Kanlı Kavak, merkezdeki Atatürk heykeli’nin karşısındaki çınar ağacıdır.

            Eğirdirliler çınar ağacına kavak da derler.

            Bu çınar ağacına neden Kanlı Kavak denmiş?

 

            Kurtuluş Savaşı sırasında (söylenenlere göre) Eğirdir’den bazıları Kurtuluş Savaşına karşı çıkmışlar. Aydın ve Denizli havalisinden sorumlu Demirci Mehmet Efe, bunlardan bazılarını sözünü ettiğimiz çınar ağacında asmış. Bu nedenle Eğirdirliler bu çınar ağacına “Kanlı Kavak” diyor.

            Bu ağaç 300 yılın üzerinde bir yaşa sahip. Belgesi, “1. Eğirdir Sempozyumu” derleme kitabının 326. sayfasında. Süleyman Demirel Üniversitesi’nden araştırmacı bir grup bu ağacın yaşının 300’ün üzerinde olduğunu söylüyor.

            Kanlı Kavak bir anıt ağacı mıdır? Araştırmacılara göre değil. Ancak bu, bir  “Tarihî Ağaç”tır, diyorlar.

            İlçemiz Eğirdir’de birilerinin, bazılarının hiçbir belgeye dayanmayan sözlerine itibar etmek yanlış olup belgesini ileri sürdüğümüz ağacın dışında Eğirdir’de 300 yıllık başka bir çınar ağacı yoktur. Var demek ve bunda ısrar etmek hem tarihi hem geleceği hem insanları yanıltmak olur. Belge yoksa gerçek de yoktur. İşkembeden sallamak caiz değildir.

            İddia edildiği üzere 300 yıllık olduğu ileri sürülen, Şok Market yanı çocuk parkı Tabakların evinin önündeki çınar ağacının en fazla 80-90 yaşında olduğu tahmin ediliyor.  Sorduğum Eğirdirli yaşlılar böyle söylüyor.

            Gövdesinde bulunan çok sayıdaki çıkıntılar, yumrular ağcın hasta olduğunu gösterir ki bunlar kanser tümörleridir. Bunlar da ağacı yaşlı göstermektedir. Dolayısıyla işi bilmeyenler, bilmedikleri konularda ahkam kesiyorlar. Benim bir sözüm vardır: “Dedem sakallıdır ama her gördüğüm sakallı dedem değildir.”

            Söz gelmişken Yeşilada Emniyet Kavağı yaş bakımından incelemeye değer bir çınar ağacıdır.

            Ayrıca Baba Sultan Türbesi yanındaki çınar ağacının da Aynalı Kavak ile aynı yaşta olduğu kuvvetle muhtemel. O ağaç da incelenmeye değer.

16.02.2016

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap