Eğirdir MAREM Fidan Üreticilerini Bilgilendirdi...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir MAREM Fidan Üreticilerini Bilgilendirdi...
Haberin Tarihi: 29.2.2016 08:40:00 - Okunma Sayısı:3595 defa okundu.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından "Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi" isimli TAGEM Projesi yürütülüyor.

Eğirdir MAREM Fidan Üreticilerini Bilgilendirdi…

 

            Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından “Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi” isimli TAGEM Projesi yürütülüyor.

            Proje kapsamında 25 Şubat 2016 Perşembe günü Eğirdir MAREM’de Odak Grup toplantısı düzenlendi. Toplantıda, sektörün güçlü, zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri (GZFT) belirlendi ve stratejiler geliştirilmesi için gerekli veriler, elektronik oylama yöntemleri konuları ele alındı.

            Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından yapılan açıklamada: “Günümüz rekabet koşullarında, sektörlerin gelişen çevre şartlarına ayak uydurabilmesi, kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilmesi için stratejik bir plana sahip olması gereklidir. Türkiye Fidancılık Sektörü ’nün yol haritası niteliğinde bir stratejik planı olmayışı, rekabetçiliğini olumsuz etkilemektedir. Bu problemin Türkiye’de Fidancılık Alt Sektöründe yer alan tüm paydaşların katılımıyla giderilmesi ve gelişme olanaklarının ortaya koyulduğu bir stratejik planının hazırlanması için Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından “Türkiye Meyve Fidancılığı Alt Sektör Analizi” isimli TAGEM Projesi yürütülmektedir.

            Proje kapsamında fidan üreticilerinden anket yöntemi ile veriler toplandı, sektördeki üreticilerin mevcut durumları belirlendi. Diğer paydaşların katılımıyla 25. 02. 2016 tarihinde MAREM’de düzenlenen odak grup toplantısında, sektörün güçlü, zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri (GZFT) belirlendi ve stratejiler geliştirilmesi için gerekli veriler, elektronik oylama yöntemi ile elde edildi.

            Toplantı fidancılık sektör paydaşlarından; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı, Tohumculuk Daire Başkanlığı ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü), Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, İzmir, Ankara, Bursa, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu, Fidan AŞ., özel sektör ve kamu fidan üreticilerinin katılımıyla gerçekleşti.

            Enstitü Müdürü İsa EREN, toplantının açılış konuşmasında enstitüyü ve yürütülen çalışmaları tanıttı.  Konuşmasında “Tarım Ekonomisi Araştırmaları kapsamında yürütülmekte olan bu proje ile fidancılık sektörünün daha rekabetçi bir yapı kazanması için stratejik planının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Projenin hazırlık aşamasından itibaren rehberliğini proje ekibinden esirgemeyen Selçuk Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Sayın Hocam, Prof. Dr. Cennet OĞUZ’a ve projeyi destekleyen FÜAB AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel TANRIVER, Fidan AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah KANKAYA Hocamıza, arkadaşlarım ve kurumum adına teşekkür ediyorum.  Yine il il gezerek fidan üreticilerinin sesini toplayan, bu sesi dillendirmek için özveri ile çalışan proje lideri Dilek KARAMÜRSEL ve ekibinin çalışmalarını da takdire şayan buluyorum. Fidanı üreticilerinin sesini daha da güçlendirmek üzere organize edilen bu odak grup toplantısından en büyük faydayı siz değerli fidan üreticileri sağlayacaksınız. Bu toplantı ile sizler, güçlü ve zayıf yönlerinizi daha iyi analiz edecek, önünüzdeki fırsatları ve tehditleri daha iyi göreceksiniz. Sizlerin katkılarıyla belirlenen stratejiler, yine proje kapsamında düzenlenecek çalıştayda masaya yatırılacak, sektörün tüm paydaşları ile birlikte geliştirilecek. Kendi sektörünüzün sorunlarına sahip çıktığınız, bu sorunların çözümüne yapılacak katkıların içerisinde yer aldığınız için şimdiden hepinize teşekkür ediyor, hedef odaklı, başarılı bir çalışma olmasını temenni ediyorum” diyerek dilek ve temennilerini dile getirdi.

            Proje sonuçlarının, fidancılık sektörünün rekabetçi bir yapı kazanmasına ve dış ticaret olanaklarının geliştirilmesine ve fidancılık ile ilgili strateji ve politika geliştirme yönünde karar vericilere, araştırmacılara, akademisyenlere, sektördeki kurum, kuruluş ve STK’ lara öncelikli proje konularının belirlenmesi için gerekli bilgileri sunması ve geleceğe dair planlama yapmalarında rehberlik etmesi beklenmektedir” denildi.

            MAREM, toplantı katılımcısı Fidan AŞ. üyelerinin bir önceki gün yapılan aylık yönetim kurulu toplantısına da ev sahipliği yaptı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap