Isparta'da Atık Yağlar Geri Dönüşüme Kazandırılıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta'da Atık Yağlar Geri Dönüşüme Kazandırılıyor
Haberin Tarihi: 1.3.2016 17:07:00 - Okunma Sayısı:1425 defa okundu.

Isparta Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, şehirdeki bitkisel atık yağlarının geri dönüşüme kazandırılması amacıyla çalışma başlattı.

Isparta'da Atık Yağlar Geri Dönüşüme Kazandırılıyor

 

            Isparta Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, şehirdeki bitkisel atık yağlarının geri dönüşüme kazandırılması amacıyla çalışma başlattı. Çalışma kapsamında Habitat Geri Dönüşüm Şirketi ile bir protokol imzalayan Isparta Belediyesi, kentteki atık yağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması amacıyla mahalle muhtarlıklarına yağ toplama bidonları bıraktı.

            ‘Atık yağlarınızla engelleri aşıyoruz’ sloganıyla çalışma başlattıklarını söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, bu kapsamda temiz çevre ve enerji için; kullanılmış kızartmalık yağların lavoboya ve çöpe dökülmemesini, biriktirilerek muhtarlıklara konan atık yağ bidonlarına bırakılmasını istedi.

            Konuyla ilgili olarak Alo Atık Hattı oluşturdu. Vatandaşların konuyla ilgili olarak 0 (246) 291 2 291 ve 0 850 850 28 45 nolu telefonların aranabileceği aktarıldı.

            Başlatılan çalışmalara ise Ispartalılar sahip çıkarken, evlerinde biriktirdikleri bitkisel atık yağlarını muhtarlıklardaki atık bidonlara bırakmaya başladı. Burada biriken yağlarda görevliler tarafından belli periyotlarla alınarak geri dönüşüme götürülüyor.

            Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada ise ‘atık yağ’, ‘bitkisel atık yağ’larla ilgili olarak bilgiler verildi.

ATIK YAĞ NEDİR?

            Yağ belirli bir kullanım süresi sonunda fiziksel ve kimyasal olarak kirlenir, orijinal yapısı bozulur ve artık işlevini yerine getiremez ve yağ; kullanılamayarak atık haline gelir. Bu da atık yağdır.

BİTKİSEL ATIK YAĞ NEDİR?

            Rafine sanayinden çıkan soap-stock’ları, tank dibi tortuları, yağlı toprakları, kullanılmış kızartmalık yağları, çeşitli tesislerin yağ tutucularından çıkan yağları ve kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağlardır.

BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN ZARARLARI NELERDİR?

            a) 1 litre atık yağ; 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir.

            b) Bitkisel atık yağlar; evsel atık su kirliliğinin % 25’ini oluşturmaktadır.

            c) Kullanılmış kızartmalık yağlar; yeraltı sularının kirlenmesine neden olabilir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır.

            d) Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar; kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir.

            e) Bitkisel yağlar yüksek sıcaklıkta kolaylıkla okside olmakta kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra ekotoksik (çevrenin bir veya daha fazla kesimi üzerinde ani veya gecikmeli zararlı etkiler gösteren veya gösterme riski taşıyan madde ve preparatlar) özellikler göstermektedir.

            f) Kızartmada kullanılan yağlar; kısa sürede oksidasyona uğrayarak kanserojen bir özellik kazanır. Yanmış yağın yemeklerde kullanılması veya kızartma yapılması sağlığı tehlike altına koymaktır.

            g) Bitkisel atık yağlar; atık su toplama sistemlerinin (kanalizasyon, kollektörler) daralmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır.

            h) Bitkisel atık yağlar; su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemektedir.

ı) Bitkisel atık yağlar; zamanla suda bozunarak sudaki oksijeni tüketmektedir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap