Besicileri zor günler bekliyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Besicileri zor günler bekliyor
Haberin Tarihi: 4.9.2013 09:47:00 - Okunma Sayısı:1523 defa okundu.

Ramazan Bayramının ardından besicilerde gözler Kurban Bayramına çevrildi. Ancak, besiciler başta Saman ve yem fiyatları olmak üzere geleceğe umutla bakamıyor.

Besicileri zor günler bekliyor

 

            Ramazan Bayramının ardından besicilerde gözler Kurban Bayramına çevrildi. Ancak, besiciler başta Saman ve yem fiyatları olmak üzere geleceğe umutla bakamıyor. Yüksek girdi fiyatları nedeniyle zor durumda olduklarını ifade eden  Besici İsa Çolak; "Ne sattığımız hayvanlar, ne de süt para ediyor. Aldığımız pahalı, sattığımız ucuz. Böyle nereye kadar gidecek?" dedi.

 

            Isparta'da hasat döneminin geçtiğimiz günlerde sona ermesi ile birlikte kilosu 50 kuruş, balyası 6 lira olan Samanın, aynı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kilosu 1 lirayı bulma endişesi besicileri kara kara düşündürüyor.

            Merkez Yazısöğüt Köyünde Büyükbaş Hayvan Besiciliği yapan İsa Çolak,  besicinin durumunun her geçen gün kötüye gittiğini belirterek, devletin hayvancılık konusundaki desteklerinin artırılması gerektiğini söyledi. Çolak, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Bilindiği gibi normalde balya fiyatı 4 ila 6 TL arasında değişen saman, geçtiğimiz yıl üretimi az olmasından dolayı daha hasat döneminde balyası 8 liraya kadar çıkmıştı. Bu fiyatlar hasat mevsiminin bitimi ile birlikte 12 ila 14 liraya çıktı. Bu durum kış mevsiminde ise 18 ila 20 TL'ye kadar fırlayacağını düşünüyorum. Bu da aynı geçen yıl yaşadığımız zor günleri tekrar yaşamamız anlamına geliyor. Öte yandan, yem fiyatları ise aynı şekilde artarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında bir çuval yem 34 - 36 TL dolayında iken bugün 44 liraya kadar yükselmiş durumda. Biz besicilerin et ve süt üretimi için ana madde kabul edilen ve mecburen almak zorunda olduğumuz saman ve yemin fiyatlarının yüzde yüzlere varan oranlarda artması bizi son derece zor durumda bırakmıştır. Çünkü, besicilerin girdi fiyatları yükselirken et ve süt fiyatlarında hiçbir kayda değer artış olmamıştır. Hatta, belli bir sürede süt fiyatlarında düşüşe gidilmiştir. O zaman ben de şunu soruyorum: Madem ki, süt fiyatlarını düşürüyorsunuz. Saman ve yem fiyatlarını da düşürün. 

            Böyle giderse, ahırdaki hayvanları bir bir keseceğiz. Ben burada devletin hayvancılık politikasının yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum. Şöyle ki; geçtiğimiz yıllarda devlet bizlere 2 yıl ödemesiz, 7 yıl ödemeli Damızlık Hayvan satışı yaptı. Biz de bu hayvanları alarak besicilik ve süt üreticiliği işine girdik. Fakat bizler bu işe girer girmez Devlet et ithalatını serbest bıraktı. İşte bu biz besicilere en büyük darbe oldu. Devlet olarak bir tarafta hayvancılığı geliştirmek için vadeli hayvan satacaksınız, bir tarafta ise et ithalatını serbest bırakacaksınız. Böyle tezat olur mu?

            Bilindiği gibi, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Et'te KDV indirimine gidildi. Kargas Et'teki KDV oranı % 18'den % 1'e indirildi. Ama bu durum etin satış fiyatında herhangi bir indirim sağlamadı. Et yine bildiğimiz fiyattan satılmaya devam etti. Peki ne oldu. Aradaki farkı kasaplar aldı. Yani, bu vergi indirimi üreticiye yani biz besicilere fayda getirmedi. Vatandaşa da fayda getirmedi. Kasaplara fayda getirdi.

            Bir hayvan büyütülüp kesime gelinceye kadar yaklaşık 2,5 ila 3 bin TL arasında saman ve yem yiyor. Hayvanı aldığımız ücret ile ona baktığımız ve yaptığımız harcamaları da ekleyerek satmaya kalktığımızda satamıyoruz. Hayvan elimizde kalıyor. Devlet hep olaya tüketici penceresinden bakıyor. Hiç üretici penceresinden bakmıyor. Yem pahalı, saman pahalı ama hayvan ucuz. Saman ve yem fiyatlarının her geçen gün artması yüzünden besiciler elindeki hayvanları elden çıkarmanın gayreti içine girdi.

            Süt şu anda 80 ila 85 kuruş civarında. Biraz önce anlattığım olumsuzluklar düşünüldüğünde süt şu anda en az 1 TL olmalıdır. Ama değil. Devlet, süte 60 kuruşluk destek veriyor. Biz destek istemiyoruz. Süte destek vermek yerine girdi fiyatlarını düşürsünler ve et ithalatına son versinler. Burada çözüm, et ithalatının acilen durdurulmasıdır" dedi.

            Besici İsa Çolak, besicilerin iflas etmesi halinde bu durumun sadece kendilerini değil, çevresindekileri de olumsuz etkileyeceğini belirterek; "Ben, besiciliği küçük işletme halinde yapıyorum. Devletin yanlış hayvancılık politikası yüzünden batarsam 15 bin TL'lik bir kaybım olur. Ama bu işe yani hayvancılığa milyonlarca lira yatıranlar var. Eğer, büyük işletmeler batarsa bu kişilerin zararı milyonlarca lira olacaktır. Bu da ülke hayvancılığı adına hiç de hoş bir durum olmayacaktır. Bu olumsuzluk sadece batan kişiye değil, onun çalıştırdığı işçilerin işsiz kalmasına, yemciye, samancıya, kısacası tüm çevresine de yansıyacaktır. Yani kendisi zarar eden besici, çevresinin de zarar etmesine neden olur. Bu durum bu kadar açık ve nettir.

            Bilindiği gibi Ramazan ayı ve dolayısıyla müteakiben Ramazan Bayramını idrak ettik, biz besiciler şimdi gözü önümüzdeki Kurban Bayramına çevirdik. Zira, bu bayram bizler için çok önemli. Bir yıl boyunca verdiğimiz emeklerin karşılığını alabilirsek Kurban Bayramında alacağız.

            Ancak, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da et yine para etmezse biz perişan oluruz. Bu konuda son zamanlarda et fiyatlarının dengelenmesi konusunda Türkiye Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyorum. İnşaallah, bu çalışmalar etkili olur ve besicinin sattığı hayvan para eder ve hiç olmazsa geçen yılın zararını karşılayacak bir satış yaparız” dedi.

(KAYNAK: IHA – Isparta Haber Ajansı)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap