Kütüphane Haftası Kutlanıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kütüphane Haftası Kutlanıyor
Haberin Tarihi: 28.3.2016 15:52:00 - Okunma Sayısı:1536 defa okundu.

Eğirdir'de En çok Kitap Okuyan Esnaf ve Öğrenciler Ödüllendirildi...

Kütüphane Haftası Kutlanıyor

Eğirdir’de En çok Kitap Okuyan Esnaf ve Öğrenciler Ödüllendirildi…

 

Kütüphanelere dikkat çekmek ve kütüphane, toplum buluşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen 52. Kütüphane Haftası kutlama etkinlikleri başladı.

               Bu yıl "Küresel anlayış ve kütüphaneler" ana temasıyla hazırlanan 52. Kütüphane Haftası kutlama programı 28 Mart 2016 Pazartesi günü saat 10.00’da Turan Yazgan Anadolu Lisesi toplantı salonunda Eğirdir Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğirdir İlçe Halk Kütüphanesi’nin organizeleriyle gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan programda Eğirdir İlçe Halk Kütüphanesi sorumlusu Bedriye Küçükkara günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

“Kütüphaneler Milli Hafızamızdır”

Küçükkara, Kütüphanenin önemine vurgu yaptığı konuşmasında  şunları söyledi: “Kültürün esasını kütüphaneler oluşturuyor. Hz. Mevlana’nın şöyle bir şiiri vardır: “Söyle, söyle ki; her söyleyen bir ark açıyor. Bir sonraki çağa su ulaştırıyor. Gerçi her çağın bir söyleyeni var. Ama öncekilerin söyledikleri ona yar.” Gerçekten de her söyleyen bir ark açıyor, bir su ulaştırıyor ve her çağın yeni söyleyenleri var, ama öncekilerin söylediklerini kendisine yar kılarak söylüyor. İşte bunun doğduğu bunun büyüdüğü mekanlar da tarih boyunca kütüphaneler olarak önümüze geliyor. Kütüphaneler milli hafızamızdır. Dünya edebiyatının temelini oluşturan önemli eserlerin üretim merkezi Anadolu’da her zaman kütüphaneler oldu. Anadolu’nun kadim ve zengin kültürel birikimi sürekli olarak bu şekilde taşındı. Kütüphanesi olmayan ülkelerin geleceği de olmaz. Çünkü hafızalarını yerli yerince oturtamazlarsa gelecekleri ile ilgili de doğru yönü bulamazlar. Dünyanın en gelişmiş kütüphanelerinin dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olduğunu görüyoruz.

Kütüphaneler bir yerde ne kadar gelişmiş ise medeniyeti de o kadar gelişmiştir. Birinci ve ikinci dünya savaşında pek çok devlet çok ağır hasarlara uğradı, kaybedenler safında yar aldı. Fakat o ülkeler şimdi dünyanın ilk 20 ekonomisi içine girdiler, en belirgin özelliklerine bakıyoruz; kültür toplumu ve bilgi toplumu olmalarıdır. Ve şuanda dünyanın en büyük milli kütüphaneleri o devletlerin içerisinde bulunuyor. Günümüzde bilişim teknolojilerinin her geçen saniye artan bir ivme ile siyasi, sosyal ve iktisadi sınırları ortadan kaldırdığı bu dünyada bilgiye olan ihtiyaç kendisini tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar kesin bir şekilde gösteriyor. Kütüphaneler insanların bilgiye en sistemli, en kolay şekilde ulaşmasını sağlıyor.

Halk kütüphanelerinin eğitim, kültür ve özgür zamanların değerlenmesi gibi geleneksel hizmetlerinin yanında, bilgiye erişim, dijital uçurumun azaltılması, toplumsal iletişime katkı sağlanması gibi modern işlevleri de yerine getirmesi gerekmektedir. Kütüphaneler bu anlamda bulundukları yerlerde toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir parçası ve yaşamlarının merkezi olmalıdır. Kültürel hayatımızın emanetçileri, kültürel hayatımızın muhafızları gündelik hayatımızın iyileştiricileri kütüphanelerdir.”

Daha sonra Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Öğrencilerinden Elif Süzen “Okumak” isimli şiiri okudu.

“Gelişmiş insanların oluşturduğu bir toplumda ancak kitap okuma alışkanlığının yaygınlaşması, basılan ve okunan kitap sayısının artması ile gerçekleşebilir. Hiçbir gemi,  bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez…”

52. Kütüphane Haftası kutlama program  Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmenlerinden Övünç Erdem’in “Kitap Okumanın Önemi” konulu konuşmasıyla devam etti.

Kütüphaneler Haftası ile ilgili slayt gösterisinin izlenilmesinin ardından ödül törenine geçildi.

Esnaflar Ödüllendirildi…

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş’ın direktifleriyle  Eğirdir İlçe Halk Kütüphanesi  tarafından düzenlenen “Eğirdir Esnafı Okuyor” kampanyası çerçevesinde Eğirdir’de en çok kitap okuyan esnaflar, Altınla ödüllendirildi.

2015 Eylül ayında başlayan kampanya süresince 34 kitap okuyan esnafımız Müslahattin Yaman birinci oldu. Yaman, ödülünü Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün elinden aldı.

21 kitap okuyan esnafımız Tevhide Esra Dinç ikinci oldu. Dinç, ödülünü Eğirdir Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Mahmut Oruç’un elinden aldı.
 

15 kitap okuyan esnafımız Hatice Şeyda Baş üçüncü oldu.  Baş, programa katılmadığı için ödülünü emaneten Eğirdir İlçe Halk Kütüphanesi çalışanlarından Çilem Akkoç teslim aldı.

En çok kitap okuyan öğrenciler sıralamasında ise birinci olan Osman Emin Arslan’a ödülünü Eğirdir Milli Eğitim Şube Müdürü Nejdet Savaş,
 ikinci olan Betül Mulbay’a ödülünü Ak Parti İlçe Başkanı Veli Gök,
üçüncü olan Muhammet Umeyr Öztürk’e ödülünü Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi Müdürü Duran Kış takdim etti.
 

Programın ardından saat 11.30’da İlçe halk Kütüphanesi’nde kitap sergisinin açılışı yapıldı.

İlçe Halk Kütüphanesi’nde açılan kitap sergisinde 2015 yılı son güncel kitapları sergileniyor.

 
Yaklaşık 1500 kitabın bulunduğu sergi hafta boyunca hemşehrilerimizin ziyaretine açık olacak.

EMEL TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap