?Gelecek Turizmde? projelerinden örnek kadın dayanışması

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,?Gelecek Turizmde? projelerinden örnek kadın dayanışması
Haberin Tarihi: 18.4.2016 12:37:00 - Okunma Sayısı:1564 defa okundu.

Gelecek Turizmde’nin projelerinden “Misia” ile başarıya ulaşan Misili kadınlar, yeni dönem projelerinden “Lavanta Kokulu Köy” ekibini ağırlayarak deneyimlerini paylaştı.

“Gelecek Turizmde” projelerinden örnek kadın dayanışması

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığı ile hayata geçirilen Gelecek Turizmde’nin projelerinden “Misia” ile başarıya ulaşan Misili kadınlar, yeni dönem projelerinden “Lavanta Kokulu Köy” ekibini ağırlayarak deneyimlerini paylaştı.  

Sürdürülebilir turizm projeleri ile yerel kalkınmaya destek olmak amacıyla hareket eden Gelecek Turizmde’nin ilk dönem projelerinden "Misia" ile ipekböcekçiliğini canlandıran Bursa'nın Misi köyü kadınları, “Lavanta Kokulu Köy” projesine dahil olan Isparta’nın Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyü kadınlarını ağırlayarak deneyimlerini paylaştı.

Bursa'nın tarihi Misi köyünde yaşayan ve kaybolmaya yüz tutmuş ipekböcekçiliğine yeniden hayat vererek hedeflerine ulaşan kadınlar, Isparta'nın Keçiborlu ilçesinin Kuyucak köyünde yeni başlatılan lavanta üretimi projesine katılan kadınlara, alternatif turizmde başarıya ulaşmanın sırlarını verdi. Uygulamalı hediyelik eşya atölyesinde yapılan toplantıda, Misia projesi ile yaşadıkları deneyimleri anlatan Misilililer, Kuyucaklılara; hediyelik eşyaların yapım aşaması, turistlerin ilgisine sunulması, ürün çeşitlendirilmesi, satış ve pazarlama taktikleri konusunda verdikleri bilgilerle örnek bir kadın dayanışması sergiledi.

Kuyucaklı kadınlar da, Misili kadınlara Türkiye’deki lavanta üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Kuyucak köyünde üretilen lavantalarla hazırlanacak hediyelik eşyalarla ilgili bilgi verdi. 

Gelecek Turizmde Projesi hakkında

Gelecek Turizmde; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliğiyle 9 yıldır, Türkiye’nin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak, bu alandaki istihdamı artırmak ve sürdürülebilir turizm projeleri üzerinden yerel kalkınmaya destek olmak amacıyla yürütülüyor. 2007 -2012 yılına kadar Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) ve Turizm Eğitimleri gerçekleştirildi. 2012 yılı itibariyle ise her yıl 3 projeye fon, mentorluk ve iletişim desteği veriliyor. Destek verilen projeler ise; Misia (Misi köyü – Bursa), Mardin’de Kadın Liderliğinde Sürdürülebilir Turizmin Yaratılması (Mardin), Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı (Seferihisar – izmir), Safranbolu Hatırası (Safranbolu), Göbeklitepe’de Taş İşçiliği (Şanlıurfa), Malatya’nın Mirası Arslantepe (Malatya),  Lavanta Kokulu Köy (Keçiborlu – Isparta), Kendi Kelebeğini Keşfet (Saimbeyli – Adana), Nar Kadın ile Edremit’in Yöresel Tatları (Edremit – Balıkesir)

Misia

Bursa’nın 2000 yıllık tarihi Misi Köyü’nde, yöre halkının en önemli geçim kaynağı 15 yıl öncesine kadar ipekböcekçiliğiydi. Proje ile kaybolmaya yüz tutan bu tarihi zanaatın yeniden canlandırılıp, turizm sektörüne kazandırılması amaçlandı. Kadınların yerelde ürettikleri ürünlerin proje kapsamında değerlendirilmesi hedefi doğrultusunda atölye, mağaza ve işletmelerde çalışmak üzere, 44 kadın turizm eğitimi aldı. Bugün yöreye özgü en lezzetli yemekler, tescilli bir Misi evi olan Koza Evi’nde misafirlere sunulurken, kadınlar tarafından üretilen ürünlerin de markalaştırılma çalışmaları ile birlikte pazarlama ve satışı İpek Evi’nde gerçekleşiyor.

Lavanta Kokulu Köy

Türkiye’deki lavanta üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Isparta’da kırsal turizmin canlandırılması planlanıyor. Bu proje ile Keçiborlu ilçesi ve Kuyucak Köyü’nde üretilen lavantanın ürün çeşitliliği sağlanarak, bölgedeki istihdam ve girişimcilik potansiyeli harekete geçirilmesi hedefleniyor. Turizmin gelişimi ile bölge ekonomisinde önemli bir katma değer yaratılacak.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap