İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin büyük düşünüyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin büyük düşünüyor
Haberin Tarihi: 2.5.2016 09:14:00 - Okunma Sayısı:1626 defa okundu.

Geçen yıl 5 binden fazla kişiyi işe yerleştiren İşkur, bu yıl 7 binden fazla kişiye istihdam sağlamayı planlıyor. İşkur

İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin büyük düşünüyor

 

            Geçen yıl 5 binden fazla kişiyi işe yerleştiren İşkur, bu yıl 7 binden fazla kişiye istihdam sağlamayı planlıyor. İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin; “Bu yıl özel sektörden 17 bin 38 açık iş alma hedefineyiz ve işe yerleştirmede ise 7 bin 276 sayısına ulaşmak istiyoruz” dedi.

            İşbaşı Eğitim Programında günlük 50 lira olmak üzere aylık bir işçiye 1300 TL ücret ödediklerini ve bu yılın ilk üç ayında bin kişinin bu programdan yararlandığını ifade eden İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “İşkur olarak amacımız, ilimizdeki tüm işsizlere istihdam sağlamaktır. Zaten bizde bu doğrultuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

“DOĞUM SONRASI YARIM ÇALIŞMA

ÖDENEĞİNDEN YARARLANIN”

            Bu doğrultuda geçen yıl tahsis edilen 7 Milyon TL’lik ödenek bu yıl 27 milyon liraya çıkartılmış durumdadır. Dolayısıyla ödenek sıkıntısı yaşamıyoruz. İlimizde başlattığımız yeni bir uygulama ile doğum sonrası verilecek olan Yarım Çalışma Ödeneği var. Ben, Isparta’mızın da bu imkandan yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Zira, doğum sonrası analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda 60 gün (2 ay), ikinci doğumda 120 gün (4 ay), sonraki doğumlarda ise 180 gün (6 ay) süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verileceği, çoğul doğum halinde bu sürelere 30’ar gün ekleneceği, çocuğun engelli doğması halinde bu sürelerin 360 gün olarak uygulanacağı hükmü getirilmiştir. Yarım Çalışma Ödeneği günlük miktarı_ yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır” dedi.

“ÖDENEK SIKINTIMIZ YOK”

            İstihdam konusunda ise 2016 yılında yani bu yıl özel sektörden 17 bin 38 açık iş alma hedefindeyiz. İşe yerleştirmeye baktığımızda bu yıl ki hedefimiz 7 bin 276’dır. Bunu gerçekleştirme yönünde çaba sarf edeceğiz ve etmekteyiz. İşbaşı Eğitim Programında günlük 50 lira olmak üzere aylık bir işçimize bin 300 TL gibi bir ücret ödüyoruz. Şuanda Isparta’da bu programdan yılın ilk 3 ayında bin kişi yararlanıyor. Bu yıl kurumumuza 27 milyon TL ödenek tahsis edildi. Ödenek sorunumuz yok” açıklamasında bulundu.

“HER YIL HEDEFİMİZİ % 30 ARTIRIYORUZ”

            İl İstihdam Kurulu ile birlikte Isparta’da işsizliğe çözüm aradıklarını vurgulayan İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin; “Daha önce Milli Eğitim Müdürlüğümüzden belirtilen okulların açılıp kapanması gerçekleştirildi. En son toplantıda MYK kanalıyla verilmiş olan önemli 48 meslekle ilgili çalışma yapılması gerekiyordu. Bu çalışmaları yaptık. Isparta’da 2016 yılında 17 bin açık iş özel sektörden alınması gerekiyor. 2010 yılında hedeflerimiz özel sektörden alınan açık iş sayısı 1900’dü. Bu sayı bugün 17 bin 38’e çıktı. Buradaki amaç her yıl hedefleri gerçekleştirmenin üzerine yüzde 30 gibi bir yeni hedef konulduğunda 6 yıl 7-8 kat artış sağlandı.

“30 BİN KİŞİYE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERDİK”

            Öte yandan, bu yıl danışmanlık hizmeti 30 bin, özel sektör işyeri ziyaretimiz 4 bin, meslek eğitim kursu sayımızda bin şeklinde hedef belirledik. Yarım Çalışma Ödeneğinde ise haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince 4447 sayılı kanunda belirtilen şartlara haiz olması kaydıyla işçiye ödenen ödenektir. Ödeme Dönemi Analık hali izninin bittiği tarihi izleyen günden itibaren başlar, belirlenen sürenin bittiği son tarihi geçemez. Yarım Çalışma Ödeneği günlük miktarı yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır. Bu konudaki şartlar ise; İşçinin yarım çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için Hak sahipliğine konu olan çocuğun hayatta olması, yarım çalışmaya başlamış olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması, işçinin adına son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, doğum ve evlat edinme sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekir.

“GENÇLERİN ÜCRETLERİ 12 AY BOYUNCA

TARAFIMIZDAN ÖDENECEK”

            Diğer taraftan bilindiği gibi; İşbaşı Eğitim Programı 6 aydan 12 aya çıkartıldı. Hükümetimizin belirtmiş olduğu bir karar var. işgücü piyasasına girecek gençlerin 12 ay boyunca ücretleri tarafımızca ödenecek demişti. Bu görev bizlere verilmiş oldu ve kurumumuzca yürütülmektedir. Günlük 50 lira olmak üzere aylık bir işçimize 1300 TL gibi bir ücret ödüyoruz. Şuanda Isparta’da bu programdan yılın ilk 3 ayında 1000 kişi yararlanıyor. İşbaşı Eğitiminden yararlanılması için bir işyerinin en az 2 işçisinin olması gerekiyor. Yüzde 10 gibi bir oran var. 100 işçi çalıştıran bir işyerine 10 işçi verebiliyoruz. Esasa amaç burada vasıfsız gençlerimizi iş sahibi yapabilmek. Onların işi yaparak öğrenmelerini sağlamak adına yapılan bir çalışma. Biz bunu çok önemsiyoruz. Şuana kadar toplumda en beğenilen çalışmalarımızdan bir tanesi budur. Bir önceki dönemde 6 aylık olarak uygulanan program işverenler isterlerse bir 6 ay daha uzatabilirler” dedi.

“İŞKUR’A KAYITLI 28 BİN KİŞİ VAR”

            Bu yılki işsiz vatandaşların kayıtlarında geçen yılın aynı dönemine göre % 35 arttığını ifade eden İşkur İl Müdürü Ergin; “Faaliyetlerimizde bu yılı, geçen yılın ilk 3 ayına göre karşılaştırdığımızda başvuruların yüzde 35 gibi arttığını ancak açık iş ve işe yerleştirmelerde az da olsa düşüşün olduğunu görmekteyiz. Kayıtlı iş gücümüz de azaldı. Geçen yıl 30 bin sayı 28 bine düşmüş durumda. 28 bin kişi şuanda İşkur’un kayıtlarında iş istediğinde bulunmaktadır.

“BİN 461 KİŞİ EĞİTİM

PROGRAMLARIMIZA KATILDI”

            Öte yandan, geçen yıl ilk 3 ayda 738 kişiye eğitim vermişken bu yıl 1461 kişi bizim eğitimlerimizden yararlanmış. Detaylara baktığımızda istihdam garantili kurslarımızdan 86, girişimcilikten 154, UMEM projemizden 299, işbaşı eğitim programımızdan 770 işyerinde 967 kişi bu kapsamda çalışmaktadır. Dolayısıyla geçen yıl tahsis edilen ödeneğimiz 7 milyon 775 bin lira iken bu yıl 27 milyon 393 bin TL gibi bir ödenek verilmiştir. İlk 3 ayda 6 milyon lira gibi bir harcamayı yaptık. Toplum Yararına Çalışma Projemiz var. Bu da kurumumuzun yürüttüğü en önemli projelerden bir tanesi. Bu kapsamda geçen yıl 40 milyon lira gibi bir harcama gerçekleştirmişiz. Bu yıl ilk 3 ayda 32 milyon liralık bir harcama yaptık” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap