Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO'nun EDES Projesi Tanıtıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO'nun EDES Projesi Tanıtıldı
Haberin Tarihi: 5.5.2016 15:55:00 - Okunma Sayısı:2177 defa okundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen Engelliler Destek Programı (EDES) programı kapsamında, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen "Bizler de Geleceğiz" isimli proje tanıtıldı, engelli öğrencilerin sportif faaliyetlerde ve eğitimlerde kullanacağı Spor Salonunun açılışı gerçekleştirildi.

Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO’nun EDES Projesi Tanıtıldı

 

            Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen Engelliler Destek Programı (EDES) programı kapsamında, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen “Bizler de Geleceğiz” isimli proje tanıtıldı, engelli öğrencilerin sportif faaliyetlerde ve eğitimlerde kullanacağı Spor Salonunun açılışı gerçekleştirildi.

            Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun “Bizler de Geleceğiz” isimli Projesinin tanıtım toplantısı SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın da katılımıyla bugün saat 10.30’da okul toplantı salonunda gerçekleştirildi. 

            Eğirdir SHMYO’nun “Bizler de Geleceğiz” Projesi tanıtım toplantısına; SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur, Eğirdir MYO Müdürü Doç. Dr. Tahir Tilki, öğretim üyeleri, bölüm öğrencileri, engelli öğrenciler ile aileleri katıldı.

            Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan programda; SDÜ “İlham Veren Üniversite” konulu vizyon filmi ile “Bizler de Geleceğiz” isimli projenin etkinlikleri ve eğitim faaliyetlerini tanıtan sinevizyon gösterisi izlenildi.

            “Bizler de Geleceğiz” isimli projede açılış konuşmalarına geçildi. İlk önce konuşma yapan Eğirdir SHMYO Müdürü ve Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur şunları ifade etti: “Projemizin başlangıç tanıtım toplantısına, açılış törenine hoş geldiniz. Bugünün çocukları, yarınlarımızın sahibi olacaktır. Ancak bazı çocuklarımızın engeli bulunmaktadır. Engelli çocukların da geleceğimiz olduğuna inanarak ve onların penceresinden bakarak projemizin ismini “Bizler de GELECEĞİZ” olarak belirledik. Projede; daha önceden belirlediğimiz Eğirdir’de ikamet eden 10 hafif zihinsel engeli çocuk, onların aileleri ve Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programındaki 20 öğrenci görev alacaktır. Amacımız, öğrencilerimizin teorik bilgilerini, zihinsel engelli ve bunların ailelerini eğiterek pekiştirmelerini sağlamaktır” ifadeleriyle başladığı konuşmasında Tabur şunları ifade etti:

            “Bu projeye görevlendirildiğimizde arkadaşlarımızla görüşüp gerçekleştirebileceğimizi ya da gerçekleştiremeyeceğimizi konuştuğumuzda yetkili olduğumuzun kararını verdik. Projemizin 2015 yılının son döneminde başvuru sunu yaptık. Valilik, bize bir revizyon belirledi. Bu revizyonları tamamlayarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Ocak ayında, Üniversitemiz ile birlikte sözleşmemizi imzaladık. Üniversitemizin bu projede yer alması (Isparta EDES projesiyle 4 projeyle temsil ediliyor) Isparta ve Üniversitemiz açısından çok önemli. Biz de böyle bir projeye katkı vermemizden dolayı gururlandık, sevindik” dedi.

            Doç. Dr. Tabur, Rektör Çarıkçı ve Eğirdir Belediye Başkanı Şengöl’e teşekkür etti.

            Bu projenin gerçekleşmesinde SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın büyük destek verdiğini, eksikliklerin hemen giderildiğini dile getiren Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur, ‘Öncelikle Rektör hocama çok teşekkür ediyorum. Göreve geldiği günden beri gerek bu projemizde gerek okulumuzun fiziki imkanlarına ve gerekse teknik donanımlarında her kademesinde okulumuza katkı sağlıyor ve destek veriyor. Hatta bizim olmadığımız zamanlarda bile okulumuza gelip kontroller ettiğini ve eksiklikleri kendisinin gözlemlediğini de biliyoruz. Kendilerine yürekten teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

            Belediye Başkanımız Ömer Şengöl’le 2007 yılında Valilikle düzenlenen “Eğirdir Gölünü Kurtarma” projesinde tanışmıştık. Buraya atandığımdan bugüne kadar her adımımızda, okulumuzun eksikliklerinin giderilmesinde hep yanımızda oldu. Ben buradan Belediye Başkanımız Ömer Şengöl’e de teşekkür ediyorum” dedi.

            Tabur, konuşmalarında akademik personeline, hedef kitle oluşturulmasında ailelere, çocuklara ve öğrencilere de teşekkür etti.

            Projenin 3 Hedefi Var…

            Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur projenin 3 hedefi olduğunu söyleyerek şunları ifade etti.

            “Projemizin 3 hedefi var. Birincisi; çocuklarımıza uzman arkadaşlarımızın vereceği teorik bilgilerin uygulanması göstermek suretiyle özellikle, motor becerilerini geliştirme, ikinci perspektifimizde; aileler var. Acaba aileler çocuklara öğrettiğimiz teori bilgilerini uygulayabilirler mi? Ya da nasıl uygulayacaklar? Konusu, üçüncü aşamada da Engelli Bakım öğrencilerinin gönüllü öğrencilerinin katılacağı teorik bilgileri uygulama aşaması. Bu üç hedef bizim projenin getirileri olacak. Dolayısıyla projenin özellikle ilham veren kısmı burası.

            Proje süresi boyunca zihinsel engelli bireylerin normal bireylerle kaynaşmaları, sosyalleşmeleri ve toplumda daha çok yer almaları ilk amacımızdır. Bunun yanı sıra yeni hobi edinmeleri, motor becerilerini kazanmaları, günlük becerilerini arttırmaları, çevreleri ile rahat iletişim kurabilmeleri de hedeflenmektedir. Engelli bireylerin var olan potansiyellerini ortaya çıkarmak ve farklı ortamlarda normal bireyler gibi bağımsız hareket edebilmelerini sağlamak, projenin önemli çıktıları olacaktır.

            Gönüllü öğrencilerimiz, projeden tecrübe kazanarak mesleki gelişimlerini arttıracaklardır. Toplumun yapısını, ihtiyaç gruplarını ve bu gruplara karşı tutumları yakından gözlemleme fırsatı bulacak öğrencilerin, yaşama dair bakış açılarını genişletmeleri projenin ikinci önemli amacıdır.

            Projenin üçüncü amacı engelli ailelerine olumlu tutum kazandırmaktır. Bu, engelli çocuğa sahip ailelerin hayatlarını kolaylaştıracak ve engelleri aşmanın yollarını öğretecektir. Engelli çocukların, toplumda sağlıklı iletişim kurmaları sağlanarak bu engel ortadan kaldırılacaktır. Proje kapsamında engelli çocuklara sanat, sosyal ve sportif becerileri kazandırarak gelişimlerine destek olmak amaçlanmıştır. Hedef kitlemizde olan engelli öğrencilerimizi topluma kazandırabilirsek, kendilerini yeterli bir hale getirebilirsek projenin amacına ulaşmış olacağız” dedi.

            Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur’un konuşmalarından sonra Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da bir konuşma yaptı.

            SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, öğrencilere yönelik yaptığı konuşmasında: “Sizin bölümünüz sadece bir meslek değil, özveri gerektiren, hayat tarzı olacak bir meslek olacak” ifadelerini kullandı.

            Konuşmalarına Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’e  teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Çarıkçı, MYO’nun başarısı Belediyeler ve Okul Müdürlerinin sinerji oluşturması ve ortak çalışmalarından geçiyor. Eğirdir’de üç tane okulumuz var. Üç okulumuzun müdürleri ve basın mensuplarının ilgileri, emekleri olmasa Rektörlüğün burada bir iş yapması mümkün değil” dedi.

            Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu öğrencileriyle ilk defa karşılaştığını ifade eden Rektör Çarıkçı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ben bugün ilk defa öğrenci arkadaşlarımla karşılaşıyorum. Emin olun ki şuanda içinde bulunduğunuz bölümü fark etmiyorsunuz ama, yıllar sonra bu tip projelerde yer almanız, görev almanız kariyeriniz açısından, mesleki bilinç kazanmanız açısından çok değerli olacak.  Yaptığınız iş sadece mesleğinizde ilerleme değil, insani bilincinizi arttırmak adına çok çok önemli bir iş yapacaksınız. Sizin bölümünüz sadece bir meslek değil, özveri gerektiren, hayat tarzı olacak bir meslek olacak. Çok önemli bir meslek yapıyorsunuz. Beni sevindiren hususlardan bir tanesi de ailelerimizin ve çocuklarımızın bu projede içinde yer alması, bulunması çok önemli. Engelli ebeveyn olmak nasıl bir şeydir? çok fazla bilmiyoruz. Çok kolay değil. Ama her şekilde destek vermek gerekiyor. İnşallah okulumuzun bu projesi Valiliğimizin, Belediyemizin desteğiyle anlamlı bir iş çalışma olacaktır diye düşünüyorum. Herkese özellikle de öğrenci kardeşlerime, Belediyemize, ailelere, okulumuza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

            Konuşmaların ardından Okulumuzun “Bizler de Geleceğiz” isimli projesinde, öğrencilerin sportif faaliyetlerde ve eğitimlerde kullanacağı spor salonunun açılışı gerçekleştirildi.

            Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl ise şunları söyledi: “Okul Müdürümüz Mehmet Ali Hocam göreve geldiğinden beri okulumuzda bir sıkıntı olduğunda bizleri haberdar eder ve biz de gerekenleri yaparız. Eğirdirimize böyle bir okulla beraber; okul, aile, insanlarla iç içe bir tesis kurarak Eğirdir’e getirerek, Eğirdir’imize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.

            Engelli aileleri denildi. Benim de iki tane oğlum işitme engelli. Ailelerin bu konudaki sıkıntılarını, ne kadar çok uğraştıklarını biliyorum. Yapılacak bir şey yok. Derdimiz onları en iyi şekilde yaşatmak ve yarınlara hazırlamak. Bugün burada böyle bir programda bulunmaktan ziyadesiyle memnun oldum. Ben öğretim görevlilerimize, ailelerimize ve gönüllü öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Hepinize kolaylıklar diliyorum” dedi.

            Başkan Ömer Şengöl’ün konuşmalarından sonra spor salonunun açılış kurdelesi kesilerek, engelli öğrencilere hayırlı ve uğurlu olsun temennilerinde bulunuldu.

            Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen “Bizler de Geleceğiz” isimli Projeyi Doç. Dr. Mehmet Ali TABUR, Öğr. Gör. Muhammet BENER, Okutman Dr. Hulusi ALP ve Okutman Büşra SÜNGÜ hazırladı. Projede ayrıca Meslek Yüksekokulu akademisyenlerinden Öğr. Gör. Sinan Tarkan ASLAN, Öğr. Gör. Asuman KOCAKAYA, Öğr. Gör. Muammer SALİM ve Öğr. Gör. Serkan GÜNDOĞDU eğitimci olarak görev alacaklar.
 

            12 ay sürecek bu projede görev alacak uzman ve öğrenciler, engelli bireyler ve bunların aileleriyle bir araya gelerek farkındalık eğitimi verilecek. Bunun yanı sıra sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler bir program doğrultusunda gerçekleştirilecek.

            Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen “Bizler de Geleceğiz” isimli projenin olumlu sonuçlar vereceğini düşünüyor, emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyoruz.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap