F-16?LARIN BOYASI ISPARTA?DA YAPILACAK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,F-16?LARIN BOYASI ISPARTA?DA YAPILACAK
Haberin Tarihi: 18.6.2016 10:32:00 - Okunma Sayısı:1154 defa okundu.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), AB İnsan Kaynakları Operasyonel Programı’ndan 333 bin Euro hibe desteği almaya hak kazanan ve İŞKUR ile SDÜ tarafından da desteklenen ‘Uçak Bakım Teknisyeni Eğitimi Projesi’nin açılıı önceki gün Barida Hotel’sde gerçekleştirildi.

F-16’LARIN BOYASI ISPARTA’DA YAPILACAK

 

            Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), AB İnsan Kaynakları Operasyonel Programı’ndan 333 bin Euro hibe desteği almaya hak kazanan ve İŞKUR ile SDÜ tarafından da desteklenen ‘Uçak Bakım Teknisyeni Eğitimi Projesi’nin açılıı önceki gün Barida Hotel’sde gerçekleştirildi.

            Açılışa BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Asal Havacılık ve Teknoloji Merkezi A.Ş yetkilisi Selami Dağtekin, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, SGK İl Müdürü Mustafa Durgut ve davetliler katıldı.

            Programın açılışında ilk olarak yoğun programı nedeniyle katılamayan AK Parti Isparta Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in mesajı okundu. Bilgiç mesajında, “Isparta son yıllarda her alanda çok önemli atılımlar yapmaktadır. Bunlardan birisi de havacılık alanındadır. İlimiz havalimanı, uçak bakım hangarları, uçuş okulu, kara havacılık okulu ile birlikte ciddi bir havacılık kümelenmesine gitmektedir. Tüm bu gelişmelerin sonucu beraberinde Isparta için önemli fırsatlar doğurmaktadır. Uçak Bakım Teknisyenliği eğitimi projesi de bu fırsatlardan birisidir. Gençlerimize dünyanın dört bir yanında önemli iş imkanı sunacak projenin Isparta ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

            Sektör temsilcisi Asal Havacılık ve Teknoloji Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Yetkilisi Selami Dağtekin de şirketin uluslararası uçak hava aracı bakım hizmeti yapan yetkilendirilmiş bir kuruluş olduğunu belirterek, “Mesela pazartesi günü Irak’tan bir uçak gelecek” dedi. BAKA ile yaptıkları işbirliğinden çok mutlu olduklarını ifade eden Dağtekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “En azından Isparta’da bölüm de açıldığında BAKA’nın bölgesindeki öğrencileri istihdam etmiş olacağız. Belli bir oranda öğrenci alacağız, kursu bitirenlerden sayısını da artırmayı düşünüyoruz. Bu kursun fırsat olduğunu düşünüyorum. Herkes tanıdığına söylemeli. Dün Trabzon’dan bizi aradılar. Biz burada Sağlık Bakanlığı’nın ambulans helikopterinin bakımını yapıyoruz. Trabzon’da da helikopterimiz var. Oraya giden teknisyenlerden bir şekilde duymuşlar Isparta’daki kursa katılabilir miyiz diye soruyorlar. Talebin yoğun olduğunu düşünüyorum ama öncelikle bölgemize hizmet verilmesi açısından bundan daha çok bölgemizin faydalanmasını temenni ediyorum.

            Isparta Havalimanı, uluslararası düzeyde bir havalimanıdır. Yalnız uçuş trafiği çok yoğun olmadığı için daha çok bakım üssü olabilecek bir yola gitmektedir. Amerika’da bu tip üsler vardır. Almanya’da da o tip yerler vardır. Sayın ITSO Başkanı ve Meclis Başkanı ile eski ve yeni siyasi tüm partilerin manevi anlamda desteğini aldık. Ankara’da tüm bürokratik işlemlerde bölgenin diğer kuruluşlarından her zaman destek aldık. Ama en büyük desteği ITSO’dan aldığımızı söylemek isterim. Dolayısıyla belli bir aşamaya geldik.

            Avrupa sivil havacılık ve Türk sivil havacılıktan yetkilendirilmiş bir firmayız. 2019 yılına kadar Sağlık Bakanlığı ambulans helikopterlerinin bakımıyla sözleşmemiz var. Onun dışından da hem THY’den hem de özel sektör uçaklarından boya ve bakım faaliyetleri için büyük gövdeli uçaklar gelmektedir. Pazartesi günü Milli Savunma Bakanlığı’na onların yaptığı ön denetlemeden sonra F16’ların boyanmasıyla ilgili yaptığımız altyapı çalışmasını sunacağız.  Büyük bir ihtimalle 2017 içerisinde F-16’ların boyasının burada yapılacağını umuyoruz.”

            SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ise projeyi Isparta’ya kazandıran BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen’e teşekkür etti. 2023 vizyonunda sivil havacılık konusunun göze çarptığına dikkat çeken Özen, “Biz de üniversite olarak belli bir potansiyele sahibiz, yeteneklerimizin farkındayız ama ilimizin de yetenekleri doğrultusunda çalışmalarına yön vermesi gerekmektedir. Isparta ilinin daha fazla önünün açılması, belli konularda ilerleyebilmesi için bu farkındalıkların oluşması gerekiyor. Üniversitemiz 1000 öğretim üyesi ve yaptığı projelerle potansiyelini, yeteneklerini kanıtlamış durumda. Tabii arada bir kopukluk var. Üniversitenin bu yeteneklerinin sektör çok fazla farkında olamıyor. Bundan sonra üniversite yönetimi olarak çabamız biraz bu yönde olacak. Isparta’mızda ve ilimiz çevresindeki sektörlere üniversitemizin yeteneklerini tanıtmak başlangıcımız olacak. Daha sonra uygulayıcılarla birlikte gençlerimizin önünü açmak hedefindeyiz. Bu bağlamda bu proje çok önemli. Sivil havacılık konusunda çok ihtiyaç var. Bu proje sayesinde umarım yetenekli gençlerimiz de bu eğitimler geçtikten sonra tatmin edici ücretleri alabilecekleri işlere sahip olacaklar. Bu projeden çok umutluyuz” şeklinde konuştu.

            İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin de konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İşbirliği Güçbirliği diye bir proje var. Bu proje bugün tüm kurumların yapması gereken en önemli projelerden bir tanesi. Çünkü kurumlar bir araya geldikçe, kurumlar kendilerine karşı görevlerini paylaşarak, bu şekilde toplumun ihtiyaçlarını görebilir hale gelmiş oluyor. BAKA’ya bu projeyi geliştirdiği için teşekkür ediyoruz. İstihdam sadece İŞKUR’un bir meselesi değildir. Çözebileceği bir konuda değildir. İstihdam çok zor bir meseledir. Bu da bu şekilde tüm kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluyor. İŞKUR olarak gençlerimize yönelik mesleki eğitim alanında birçok çalışmamız var. bu alanda mesleki eğitim istihdam garantili kurslarımızla gençlerimize meslek edindirme yolunda çok çaba sarf eden kurumlardan birisiyiz. Meslek öğrenene ücretini veriyor, bir yandan da meslek edindirme çabası içerisinde giriyor devletimiz. Gençlerimize en büyük tavsiyelerimden bir tanesi budur; ne olur arkadaşlar bir meslek edinin. O mesleği çok iyi bilmek de önemlidir.

            Bugün işsizliğin en önemli sebeplerinden birisi vasıfsızlıktır. Şuanda işsizlik yoktur diye bağırıyorum. Şuanda elimde 600 açık iş var. İşsiz geldiğinde önüne koyuyorum. O 600 işten bir tanesini kendisine uygun bulamayan insanımız çıkıyor. Birileri meslek olarak çok üsten geliyor, bazıları da çalışmak istemiyor. Çünkü insanlarımıza iş beğendiremiyoruz. Onun için bilgi, becerimizi, niteliğimizi ön alanda tutarak, o alanda yetişmeliyiz, daha sonra istihdam alanında aranan kişi olmalıyız. Bu proje bunlardan bir tanesi. Bu projede aranan özellikler var. Eğitim seviyesi var. Bu mesleği yapma gücünde olan arkadaşlarımıza başvurmalarını tavsiye ediyoruz.”

            BAKA Genel Sekreteri M. Sırrı Özen de bu projenin önemine işaret ederek, gül ve elma diyarı Isparta’nın yakın zamanda herkesin katkılarıyla havacılık diyarı olarak da anılacağını düşündüğünü belirtti. Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir yolun aslında ilk kilometre taşlarından bir tanesi diyebilirim. Çünkü farkında olmamız gereken bir şey var, havacılık sektörünün büyüklüğüyle ilgili bilmemiz gereken bir şey var. Airbus şirketinin yaptığı bir çalışmaya göre 10 yıl içerisinde Türkiye Havacılık Sektörü, 10,1 ile dünyanın en hızlı gelişen havacılık sektörü olacak. Bu çok çok önemli. Avantajlı olduğumuz bir alan var. Havacılık sektörü diğer sektörlere oranla birazcık kenara ittiğimiz bir sektör olsa bile aslında ne tür bir potansiyele sahip olduğumuzu gösteriyor. Bir araştırmaya göre Türkiye’deki yolcu trafiği 10,9 ile dünya ortalamasının çok çok önünde. Dünya ortalaması yaklaşık 5,9, Avrupa ortalaması 5,7. Bunun da bize önemli bir fikir vermesi gerekir.

            Uçak bakım sektörüne geldiğinizde durum çok daha enteresan. Çünkü burada 2014 yılı itibariyle bahsettiğimiz büyüklük yaklaşık 58 milyar dolarlık bir büyüklük ve bunun 2024’de yaklaşık 87 milyar dolara yükseleceğinden bahsediliyor.

            Isparta neden önemli? Çünkü Türkiye’de 6 tane uçak bakım onarım merkezi var. bunun 4’ü İstanbul, bir tanesi Ankara birisi de Isparta’da. Bu projeyi geliştirmek için çok fazla sebebimiz var. Isparta’nın önemli özelliklerinden birisi de bence kümelenme programlarına baktığımızda aslında kümelenme programları 2 şekilde gerçekleştiriliyor. Bir tanesi biraz zorlayarak devlet destekleri ve özel sektörün katkılarıyla isteyerek, planlayarak yaptıkları kümelenme. Bir de doğal kümelenme ki sizin bir şey yapmadan, fazla çaba sarf etmeden kendiliğinden gelişen kümelenmedir. Isparta havacılık sektörü kümelenmesi son derece önemli bir örnek olarak ortaya çıkıyor.

            Avrupa Birliği’ne başvurabileceğimiz IPA programımız var ki yine bununla ilgili ama yüksek bütçeli proje olacak. Bu yolda hızlı şekilde ilerliyoruz. Ajans olarak bu işe çok önem veriyoruz. Bu merkezin kalıcı olması yolunda bazı adımları çok yakında atacağız. AB projesi değil devamlı şekilde hizmet sunacak bir merkez haline getirilmesi konusunda bir istek var, sektörden böyle bir istek geliyor. Yaptığımız görüşmelerden de böyle bir isteğin olduğu ortaya çıkıyor. Isparta gül, elma diyarı olarak anılırken yanına bir havacılık merkezi olarak anılması gerektiğini düşünüyorum. Çok önemli bir sektör. Çok fazla büyüklüğü var. Burada önemli bir ekonomiden bahsediyoruz. Isparta bu konuda gerçekten cazibe merkezi olma yolunda önemli adımı atmıştır.   Kursumuza çok başarılı şekilde başlayacağız, devam edeceğiz ve devamını inşallah getireceğiz.”

            Konuşmaların ardından projenin detayları anlatıldı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap