Selman-ı Farisi'nin izinde uçurulan oklar

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Selman-ı Farisi'nin izinde uçurulan oklar
Haberin Tarihi: 20.9.2013 11:32:00 - Okunma Sayısı:2430 defa okundu.

Dört yıldır faaliyette olan Hamideli Derneği, her yıl aralık vermeden Miryokefalon zaferini her yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenliyor.

Selman-ı Farisi’nin izinde uçurulan oklar

Ömür Çelikdönmez

Başbakanlık Basın Müşaviri

 

            Dört yıldır faaliyette olan Hamideli Derneği, her yıl aralık vermeden Miryokefalon zaferini her yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenliyor. Derneğin yol arkadaşı Gelendost Belediyesinin eğitimci başkanı Halim Kıyak. Her seferinde Türkiye’nin dört bir tarafından gelen misafirler ağırlanıyor, Gelendost elması kasalarla misafirlere ikram ediliyor. Miryokefalon Zaferi tarihçiler tarafından Anadolu’da bir dönüm noktası kabul edilir. Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’nun tapusunun alındığı bu savaşta Bizanslıların öncülüğünde Selçukluların üzerine yürüyen Haçlı ordusu, Gelendost ilçesinin Yenice Köyü yakınlarında yer alan Yenice Sivrisi boğazında mağlup edilmiştir. Törene katılan ve savaşla ilgili bir sunum yapan Doç Dr Güray Kırpık dönüşte, yaptığı araştırmalarda hiç bu savaşı anlatan bir şiire rastlamadığını söyleyince Isparta Lisesi müdürümüz Edebiyatçı Sümer Şenol’un, konferansımızı izlemeye geldiğinde davetiye üzerine karalayıverdiği şu dizeleri hatırladım; “Uzun lafa ne gerek Anayurt’a erlerden önce giren erenler/Her gönüle ipekten bir seccade serenler”

            Cumartesi sabahı Gazi Üniversitesi önünden hareket eden otobüsümüzde sürpriz bir konuk beni heyecanlandırdı. 1995’te neşrettiğim Mavi Düş isimli şiir kitabımı Vakit gazetesinde tanıtan muhterem yazar Metin Hasırcı beyefendiyle selamlaştık, sohbet ettik. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof Dr Durmuş Günay, Kırıkkale Üniversitesinden Porf Dr Ali Erişen ve diğer konuklarla ilk mola yerimizde Prof Dr Refik Turan hoca bizleri bekliyordu. Öğleye doğru ancak intikal edebildiğimiz Keçiborlu ilçesi Aydoğmuş kasabasında sevabı üç dört ay önce vefat eden annesinin aziz ruhuna vasıl olması için verdiği yemek, açlıktan başı dönmeye başlayan bizler için adeta cennet taamı yerine geçti. Geleneksel Isparta yemeklerine kaşık salladık. Dernek başkanı ve programın sorumlusu Ramazan Topraklı’nın otobüsün hareket saatine uymayanlar için ilk tepkisi, otobüsü hareket ettirmek oldu. Geride kalanlardan hatırladığım Harputlu Bilal Sürgeç, köyde mevcut araçlarla Isparta’ya intikal etti. Bu olay geziye katılanların hareket saatine uyması hususunda tetikleyici oldu. Kolay kolay bir daha kimse sallana sallana gelmedi, Ahmet Cebeci Hoca hariç…

            Isparta’daki toplantımız İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Abdullah Kılıç’ın üstün gayretleri ile projesini hazırlattığı, sonuçlandırdığı adeta modern bir kültür anıtı görünümündeki Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleşti. İlk konuşmacı bendim, sözü uzatmadım kısaca Selami Farisi’nin Müslüman olmadan önce Uluborlu’ya gelişinden ve Uluborlu yer adının Arap kaynaklarında Amuriye olarak geçtiğinden söz ettim. Ramazan Topraklı ise ünlü gezginlerden Hordazbih’in şehirlerarası yol mesafelerinin harita üzerinde nasıl uyguladığını ve bu metoda göre Ammuriye’nin Emirdağ değil Uluborlu olması gerektiğini izah etti.

            Gazi Üniversitesinden oturum başkanı Prof Dr Refik Turan hocamız, Uluborlu’nun Türkiye tarihinde önemine işaret ederek Selçuklu dönemindeki beş büyük başkent arasında bulunduğunu kaydetti. Konferans sonunda Hamideli Derneği’ne maddi ve manevi katkı sunan, dernek çalışmalarına katılan, dernek çalışmalarını tanıtan Gazeteci Nasuh Özkan, Zeki Tarhan, Prof. Prof. Dr. Refik Turan, Bilal Sürgeç, Medeni Altın ve Halil Korkmaz ile Gelendost Belediye Başkanı H. Kıyak, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram ile emekli Isparta Valisi ve İlim şehri Isparta tezinin sahibi Sayın Memduh Oğuz’a II. Kılıçaslan Hizmet Nişanı verilmesi töreni gerçekleştirildi.  Ben tören sonrasında anne ve babamın elini öpmek için gruptan koptum. Ali Çakmaklı aracı ile götürdü. Yarım saat ancak ailemi görebildim ellerini öptüm hayır dualarını aldım ve mahzun şekilde ayrıldım. İstikamet Eğirdir. Diğer ekip ise Atabey’e Gazi Mübarezeddin Ertokuş Medresesini görmeye gitmişti. Biz onları Eğirdir’in ortasındaki tarihi camide bulduk.

            Eğirdir’de Ada’da mevcut Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ait Mavi Otel’de konukladık. Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ayağının tozu ile rektör yardımcısı olan Prof Dr Süleyman Seydi, ayağının tozu ile Ankara’dan gelen misafirleri karşıladı, üniversitenin ve ilim camiasının desteğini hep hissettirdi. Mütevazı ve çalışkan kişiliğini takdir etmemek gerçekten mümkün değildi. 14 Eylül akşamında Mavi Otel’in etkinlik salonunda Eğirdir halkının katılımı ile müthiş bir toplantı gerçekleştirildi.

            Deneyimli gazeteci Zeki Tarhan’ın ve Çetin Meydan’ın moderatörlüğünde İzzet Baysal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tülay Metin’in sunumu ilgiyle dinlenildi. Ramazan Topraklı’nın yeni bulgular ışığında göldeki adalarla ilgili konuşması uzun süre unutulmayacak tartışmalara yol açtı. Ramazan Topraklı’nın aktardığı malumatlara yersiz gerekçelerle ve alınganlıkla itiraz edenlerin başında belediye başkanı da yer alıyordu. Şimdiye kadar derneğin Eğirdir’de düzenlediği toplantılara hiçbir katkı sunmayanların bu anlamsız düşmanlıklarına en güzel cevabı yine Eğirdir halkı verdi. Toplantı’nın siyasi bir amacı olmamasına ve maalesef bize rağmen olay kısır siyasi çekişmelerin odağı oldu. Eğirdirli yazar Nuri Güngör ve emekli eğitimci İlhan Şimşek katkıları ile toplantının gündemini zenginleştirdiler. Eğirdir’de bunların yaşandığı aynı akşam Gelendost’ta Sayın Bilal Sürgeç’in Hüseyin Avni Paşa ile ilgili konuşmasının ilçe halkının katılımıyla gerçekleştiğini ilçe halkının Bilal Bey’e müteşekkir kaldıklarını duymak bizleri haddinden fazla memnun etti.

            Ertesi gün saban namazından sonra adanın etrafını turladım, İbni Batuta’nın ziyaret ettiği Şeyh Muslihiddin Efendi’nin makamını ziyaretle ruhuna fatiha bağışladım. Ada maalesef tarih düşmanlarının marifeti ile tarihi dokusunu kaybetmiş, adeta beton yığınına dönüşmüştü. Sabah kahvaltısında Gelendost Akdağ köyü halkının misafiri olduk. Keçi peynirinin ve balın tadına doyum olmadı. Öğleye kadar devam eden çay ikramları, köy halkının içten ve samimi davranışları kültürümüzün halen canlı olarak yaşadığının ispatı gibiydi. Isparta Belediyesinin Mehteran Bölüğü, birbirinden güzel mehter marşlarla gönülleri fethetti. Miryokefalon savaşından sonra neredeyse bin yıldır ok uçurulmayan savaş alanına yöneldik. Savaş meydanında iki okçu derneğinin mensupları vardı.

            Birinci grupta İstanbul Talimhane Okçular Bölüğünden kavsî kemankeşler, Adnan Mehel, Mehmet Arif Aksoy, Ali Kılıç ve Melike Kazaz hanımefendi oğlu küçük kemankeş Fatih Kazaz ile Ankara Altıyay Okçuluk Derneği’nden Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Porf Dr Altan Çetin, Doç Dr Fatih Erkoçoğlu, Adem Yılmaz ve Arif Özdemir, savaş meydanlarına ve okçulara özgü kostümleri ile Ya Hak nidası ile oklarını uçurdular. Hepimiz ağzımız açık şekilde hayranlıkla izledik. Okların ses çıkararak uğultuyla gökyüzünde salınması tarif edilemez duygular yaşattı bizlere. Kendilerine teşekkürü ediyoruz.

            15 Eylül Pazar günü Miryokefalon Zaferinin 837. yıldönümü etkinliğinin gerçekleştirileceği Gelendost’ta mükellef bir ziyafet sofrasına davet edildik. Kanal 3 programı naklen verdi. Devlet eski bakanlarından Prof Dr Abdülhaluk Çay’ın II. Kılıçaslan Hizmet Nişanı, Isparta Valisi ve Malazgirt zaferinin kazanıldığı topraklarda doğup büyüyen Sayın Vahdettin Özkan tarafından takdim edildi. Doç Dr Güray Kırpık, Prof Dr Refik Turan ve Prof Dr Prof Dr Abdülhaluk Çay’ın Miryokefalon zaferi ile ilgili konuşmalarının ardından  “Ya Hak” nidaları ile okçuluk gösterisi yapıldı. Toplantı bittiğinde hepimizi bu güzel topraklardan Ankara’ya dönmenin hüznü sarmıştı. Seneye tekrar görüşmek üzere sözleştik. Programa katılanların ortak kanaati mükemmel bir sürecin yaşandığı ve Hamideli Derneği başkanı Ramazan Topraklı’nın üstün gayret gösterdiği için mutlaka kendisine fahri doktora payesinin verilmesiydi. Bu arada İngiliz papaz gezgin misyoner ve casus Arundell’in bölgeyi anlatan gezi notlarının Ramazan Topraklı tarafından yayına hazırlanarak okuyucu ile buluştuğu müjdesini verelim.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap