Isparta?lı Örnek Kadın Çiftçi Huriye Tezcan ödülünü Başbakan Yıldırım?ın elinden aldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta?lı Örnek Kadın Çiftçi Huriye Tezcan ödülünü Başbakan Yıldırım?ın elinden aldı
Haberin Tarihi: 28.10.2016 10:34:00 - Okunma Sayısı:3295 defa okundu.

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde ikamet eden Huriye Tezcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce uygulanan "Lavanta Yetiştiriciliğinin Kadın Çiftçiler ile Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında ödül almaya hak kazandı.

Isparta’lı Örnek Kadın Çiftçi Huriye Tezcan

ödülünü Başbakan Yıldırım’ın elinden aldı

 

            Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde ikamet eden Huriye Tezcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce uygulanan "Lavanta Yetiştiriciliğinin Kadın Çiftçiler ile Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında ödül almaya hak kazandı. Örnek Kadın Çifti seçilen Huriye Tezcan ödül ve plaketini geçtiğimiz günlerde, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü programı kapsamında İzmir İli Ödemiş İlçesinde gerçekleştirilen "2. Tarımda Başarılı Girişimci Kadın Çiftçiler" ödül töreninde Başbakan Binali Yıldırım'ın elinden aldı.                    

            Keçiborlu İlçesinde ikamet eden ödüllü kadın çiftçimiz Huriye Tezcan, cefakar, vefakar, çalışkan binlerce Anadolu kadınından bir tanesidir.

            Huriye Tezcan, duygu yüklü hayat hikayesiyle azmin, çalışkanlığın insana neler verebileceğini, neler başarılabileceğini gösteren bir kişi olarak karşımıza çıkıyor. Bu etkileyici hikayesine, bu zorlu hayat mücadelesine rağmen, zorluklarla mücadele ve yaşama azminden hiçbir şey kaybetmeden bu günlere kadar gelmiş başarılı ve girişimci bir ruha kavuşmuştur.

            Şimdi bu çalışkan ve azim timsali kadın çiftçimizi hayat hikayesini kendi ağzından dinleyerek yakından tanıyalım:

            "1965 yılının soğuk bir kış günü Isparta ili Keçiborlu İlçesinin Kuyucak Köyünde gözlerimi dünyaya açtım.

            Köy hayatı, çiftçilik hayatı çok çeşitli iş ve işlemi öğrenmeyi, yapabilmeyi ve en önemlisi çok çalışmayı gerektiren bir yaşam tarzıdır. Ben de çiftçilikle uğraşan bir ailenin kızı olarak köy hayatının zorunlu olarak önüme getirdiği tüm işleri yaptım. Bunları yaparken de erkek işi, kadın işi ayırt etmeden elimden gelen her faaliyete katıldım. Tabi zor ve meşakkatli bu süreçler beni hem hayata karşı daha sağlam olmaya, hem de kimseye muhtaç olmadan birçok işin üstesinden gelmeye karşı geliştirdi, motive etti.

            Nereden bilebilirdim ki çocukluğumun ve ilk gençlik yıllarımın bu zor ve meşakkatli yaşam şartlarının beni ilerde başıma gelecek daha zorlu yıllarıma hazırlar gibi fayda sağlayacağını…

            Yine soğuk bir kış günü büyük ümitler, sevgi ve heyecanla 23 Aralık 1986 yılında evlendim. Hayatımda artık yeni bir dönem başlamıştı. Küçük, eksik, az da olsa eldeki imkânlarla eşimle yeni bir yuva kurmuş, her şeye yeni bir başlangıç yapmanın verdiği ümit ve azimle hayata daha pozitif bakmaya başlamıştım. Evliliğimin 3. ayında hamile olduğumu öğrendim. Ancak bu mutlu günler çok uzun sürmedi. Eşime bağırsak kanseri olduğu teşhisi kondu. Sinsi hastalık çok hızlı gelişti ve evliliğimizin 8. ayında ben daha 5 aylık hamileyken maalesef eşimi kaybettim.

            Hayatım tepetaklak olmuş, dünyam kararmıştı. Ne yapacağımı, hayata nasıl tutunacağımı düşünürken oğlum İsmail dünyaya geldi. Oğlum bana yaşama ümidi ile beraber gelmişti. Ona sarıldım, onunla beraber hayata tekrar tutundum, çalıştım, azmettim, her türlü zorluğa göğüs gerdim ve Allah'a çok şükür bu günlere geldim.

            Her türlü köy işini yapabilirim. Hatta evimin elektrik, su tesisatını ve kalebodurlarını bile kendim döşedim. Sıvasını, boyasını kendim yaptım.  Boş oturmayı hiç sevmem. Traktör sürerim, patoz atarım, 3 dekarlık susuz arazimde kır domatesi yetiştirir bundan salça yapar İlçe pazarında satarım. Bunun yanında süt inekçiliği de yapıyorum. 11 adet sağmal olmak üzere 25 kadar büyük baş hayvanımız var. Bu arada lavantanın olduğu yerde lavanta balı da olmalı fikri ile 4 adet kovanla aracılığa da başladım.

            Köyümüz su sorunu olan, kıraç bir yapıya sahiptir. Kıraç alanların değerlendirilmesinde güzel bir alternatif olarak önerilen Lavantanın geliştirilip yaygınlaştırılması faaliyetlerine katılıyorum. Bu amaçla yakın zamanda köyümüzde Isparta'da ilk olan S.S. Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme kooperatifimizi kurduk.

            Kuruluş aşamasında diksiyon, hijyen, girişimcilik, kooperatifçilik, alan eğitimi, pansiyonculuk, pazarlama ve satış, bitki yetiştiriciliği gibi 11 farklı konuda eğitim aldık. Şu anda kooperatif başkanlığını yürütüyorum. Kadın üyelerimizle birlikte lavanta ürünleri yaparak bunları kooperatif aracılığı ile değerlendirmeye çalışıyoruz.

            Bu konudaki bilgi ve tecrübelerimizi arttırmak amacıyla geçtiğimiz yıl İlçe Kaymakamı, teknik personel ve 3 kadın üreticimizle beraber Dünyada lavantanın merkezi olarak kabul edilen Fransa'nın Provence bölgesine yapılan teknik geziye katıldım. İlimizde lavanta üretiminin yaygınlaştırılması ve lavanta turizminin gelişmesi için elimizden gelen gayretleri göstermeye devam edeceğiz. Bizlere bu kapsamda her türlü desteği veren tarım camiasına da teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Saygılarımla…"

            Tarım İl Müdürlüğü bu etkileyici, insanın içine dokunan hayat hikayesiyle bizlere insanın azmi ve yaşama tutunma arzusuyla neler başarılabileceğinin canlı örneği olan kadın çiftçimiz Huriye Tezcan'ın her zaman yanında ve destekticisi olacaklarını ifade ettiler.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap