EĞİRDİR?İ DÜŞÜNMEK?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR?İ DÜŞÜNMEK?!!!
Haberin Tarihi: 11.11.2016 09:50:00 - Okunma Sayısı:2404 defa okundu.

GELECEK SEÇİMİ DEĞİL, GELECEK KUŞAĞI ve EĞİRDİR’İ DÜŞÜNMEK GEREK…!

 EĞİRDİR’İ DÜŞÜNMEK…!!!

GELECEK SEÇİMİ DEĞİL, GELECEK KUŞAĞI ve EĞİRDİR’İ DÜŞÜNMEK GEREK…!                            

     Erol KESİCİ

          Yasalarla koruma altına alınan Eğirdir Gölü, stratejik öneme( savaşta – kıtlıkta vb. durumlarda çok önemli)  sahip içme suyu kaynağıdır ve kirletmek yasaktır… Özel yasaları vardır… Ama bu yasalar hep siyasi –oy kaygılarıyla tam manasıyla uygulanamamakta.   Örneğin göl kenarında mahkeme karınca  yıkılmasına karar verilen çok sayıda yapının yıkımlarını bir türlü  gerçekleşmemekte ..! Koruma yasalarına rağmen; hala gölün çevresinden oto-yol- bina yapımı çalışmalarıyla ilgili girişimler bitememekte! Trafik çok mu sıkışmakta, hız yetersiz mi mevcut yolda? Yol bahane, rant şahane mi? GÖL ÖNEMLİ; GÖL YOL DEĞİL, OLMASIN! Yasak deniyorsa yasak olmalı… Buna uymamanın gereği, mutlak koşulla uygulanmalı. Yıllardır gölle ilgili yasalar karşısında suç işlenmekte… Cezayı kesmeyen, göz yuman kim?  Siyasi bakış değil mi? Yoka kim ister? Göl çevresindeki tarım alanlarının göle adeta zehir depoladığı tartışılmaz gerçektir. Yasa, iyi tarım demekteyse, sözde kalmakta… Yasalar gölü, kirletme diyor…   Kirlilikle ilgili laftan başka ne önlemler alındı? Baca gazları gölü kirleten etmenlerden bir diğeri, Doğalgaz niye yıllardır getirilemez… Göl; kirli- temiz, gelecek, papatya falı… Getireceğiz gazı, göl, “beynimiz, yüreğimiz, namusumuz” beyanatları, çok ciddi sözlerde!… Göl kirli. Kirli gölün suyu, üretimi- insanı “hasta eder”, kalkındırmaz. Öyleyse hala kirli-tehlikeli suda üretimde ısrar niye? Gölü temizlemek kirletmemek ve eski doğurganlığını kazandırmak gerek. Temizle, kirletme…!

   Gölün temizlenmesiyle ilgili beyanattan- uygulanmayan  ve dönem dönem yeniymiş , iyiymiş gibi sunulan, uygulanamayan yasalardan başka olumlu bir örnek gösteremezsiniz…  Ne olduğu bilimsel olmayan, “kanal projesine” ne oldu? 1990 da 2000 de  2010 da , hep GÖL KURTULACAK-KURTULDU diye   yıllardır müjdeler verilmedi mi?  Umut 2050 ye kaldı.. Tabi tabi, o zamana kadar göl kalırsa müjdeleriniz,  2050 olmazsa 2100 olur… Siyasi beyanlar olarak kaldı! Nehrin olmadığı yerde köprü kurmaya söz vermek…!

    Eğirdir Belediye Bşk. ŞENGÖL, “Eğirdir Gölü'nün ekolojisini bozan bu çok bilen devlet.…5 yıl gölün yetkisi bize verilsin. Eğer gölleri pırıl pırıl etmezsem, içerisinde balıklar birbirini kırmazsa ayağıma taş bağlayın gölün en derin yer­ine atın"  diyen, gölün kirliliğini onaylayan, başkanın sesi niçin duyulmaz ve yanıt verilmez? Sayın ŞENGÖL’ün çıkışı çok iddialı ve sevindirici!  . Daha ne istenir… “Duymuyorsanız, bu siyaseten mi”? Biz yaparız diyorsanız.. Yıllardır gündem de neden temizlemiyorsunuz? Temizleyin.. Gölün kirli olduğunu “sağır sultan duydu da”…! Zor iş…! Bilim insanları Eğirdir Gölü’nde kirlilik çok ciddi demekte, Isparta –Eğirdir Belediye başkanları gölün kirliliği ile ilgili isyan etmekte, Isparta Ziraat Odası Bşk. bu gölün hiçbir şeyi yenmez diyor,   Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Emekli Müdürü, Eğirdir Gölü ağır metallerle yüklü, göl kırmızı listeye alınmalıdır diyor. Heyhat;  daha önce göl kirli dediğimde “ Erol Hoca yine yaptı yapacağını, göl temiz ”  diye, şiddetle karşı çıkmaktaydı da. Emekliyken mi bu sonucuna vardılar, vicdan mı bilemem.  “Eğirdir’e bakışın siyasetine”   örnek.  Neden böyle oluyor denildiğinde, bir şey inandırıcı değilse siyaseten, siyasi derler ya… Üzücü değil mi.. Daha önceleri nerelerdeydiniz , Eğirdir için siyaset! Hep aynı sözler….! SDÜ bilim insanları ve Tıp, gölün suyunun kirliğinin giderek artığını ve tehlike oluşturduğunu söylemekte ve belgelerini sunmakta… Yetkili,  göl temiz! Gölden, daha çok nasıl para kazanabilirize devam…! Doktora gidip, sağlığınızla ilgili sözlere kulak veriyorsanız, lütfen gölle-tarımla ilgili bilim insanlarının, sözlerine kulak veriniz. Hasta olmamak için, hastalık yaratan etkenlerden – ortamlardan uzak durmak-kurtulmak ve o ürünlerle beslenmemek gerektiğinin hep bilincindeyiz de…Neden?  Fakat… İhmal kimin? 

 

 Isparta ve Eğirdir belediye başkanları gölün kirliliğiyle ilgili düşüncelerini isyan noktasında belirtiyorsa ve buna kulak asılmıyorsa, temizlemek için karar merci bir şey yapmıyorsa, ŞENGÖL’e verin yetkiyi temizleyeyim diyorsa  ve yetki verilmiyorsa bunun  adı “SİYASETENDİR”  - “SİYASETTİR” o nedenle “Eğirdir Hep Kaybetmekte” –Muhalefetteyken, emekliyken  “Eğirdir için, gölün kirliliği için  doğruyu görür- söylerken, iktidardayken- görevdeyken etkili- yetkiliyken  şaşanlar”…! diyorum… İki belediye başkanı hükümetle aynı partiden değil, olsalardı bunları söylerler miydi? Yanıtın herkes bilmekte! Ama yine siyaseten…! Olan göle, yaşama, sağlığa, Eğirdir’e olmakta… Gerçekse göl kirli!

     Yasalar gölün kirlenmemesini ve gerekli önlemlerin almasını söylemekte. Baca gazları,  Eğirdir Gölü’nü tarım alanlarının etkisi kadar kirlilikte etkili olduğu bilinmektedir… Göl çevresine neden DOĞALGAZ getirilmemektedir. Gölün çevresindeki 81 yerleşim alanı var, 7 ay baca gazları gölü-havayı olumuz etkilemekte. Yetkililer, nüfusu 20 bini geçen yerlerin doğalgazının  bedelsiz karşılanacaktır denilmekte. Eğirdir köyleri, Eğirdir’in mahalleleri oldu nüfus 35 bini geçti… EĞİRDİR’E DOĞALGAZ GELECEK Mİ? NE BEKLENİYOR?

 

                 Su ürünleri gerçeği; Balık bronz mu? Istakoz Gümüş mü?

   Su ürünleri mi? Dostlar, alış verişte görsün,  göle bırakılan yavruların maliyetiyle, gölden elde ürün den kazanç nedir?   Balıkçılar ürünlerini değerlendirecek, avlama tekniklerine ve işleme teknolojilerine kavuştu mu? Bu yöne kim yöneldi…  Göl ve ürünü adeta özelleşmedi mi(!)?  Dişli balık “katildi”, 1955 de ilim bilim teknoloji internet yoktu da..! 2000 yıllarının başında atılan İsrail Sazanı- Takoz- Gümüş Balığını, kim attı? Bilinmekte…”Balık siyaseti”. Dişliyi aratacak kadar canavar değil miydi o türler? Kim “kısırlaştırdı gölü”! Kim göle bıraktı “canavar olduğu bilinen balıkları”  diye sorduğumuzda?  “Kaçıvermiş” demek…! Ciddimisiniz?  Ne kadar kolaymış? Eğirdir Gölü’ne bakışın ne olduğunun göstergesidir bu cevap… Görevi ihmal…! Suç değil mi? Gölde balık olsun şovu!! Siyasi, popülist, işgüzarlık, gölde balık var ya… şov! Milyonlarca balık atıldı göle, ne kadarı döndü,  kar-zarar ne? Balıkçılar tezgahlarında nerenin sazanını satmakta ? “Dostlar alış verişte görsün” . Gölde  inadına üretim! Balıkçılara sıtmaya razı etmek! Başka ülkelerde balıkçılar ne kadar güçlü.

  Göl bitti… Eğirdir kaybettirildi… Kaybettiren, ilim bilim değil, siyaseten bakıştır…!Sorun yok  efendim diyen… en iyi … dir… Niye sayın başkanlara yanıt verilmiyor? Göl temizdir kirlidir diye! Siyasi şov mu yaşanmakta? Elinizde önceki yıllara- bugüne ait araştırma sonuçları var, sizde gölün kirli olduğuna inanıyorsanız, niye temizlenmesi için köklü adımlar yok. Gölün suyunun IV sınıf olduğu yalan mı? Kirli suda üretim kazançlı mı? Sağlıklı mı?

 

 

    “KİRLİ SULARDA YAŞAYAN BALIKLAR, SUDAN 200 KAT KİRLİ!..” Göl suyu içilmez, balığı da yenmez hale geliyor” diyen Isparta Belediye Bşk. siyaseten mi konuşuyor? Bilim insanlarının Eğirdir Gölü'nün kanserojen. Isparta İl Genel Meclisi'nin açıkladığı kanser raporuyla gündeme gelen kentin içme suyu kaynağı Eğirdir Gölü'nün kanserojen kaynağı olduğu(2012) açıklamalarına karşılık, “Kirlilik saçıyorsa o zaman içmeyin!” diyen dönemin Eğirdir Belediye Bşk. çözümü bu sözlerle bulmuştu! Ölen balıklar-canlılar ekonomik değil! Yıl 2016 –Kasım ne değişti? Göl için akla gelen tek ve her şey üretim. Eğirdir-Para- Vicdan!

Devam edecek…

                      

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap