DSİ POMPALARINDAKİ BALIK TELEFLERİ ENGELLENSİN...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DSİ POMPALARINDAKİ BALIK TELEFLERİ ENGELLENSİN...
Haberin Tarihi: 14.12.2016 09:39:00 - Okunma Sayısı:2626 defa okundu.

Yıllardır, defalarca gündeme getirdiğimiz halde, hala bir çözüm bulunamayan, Devlet Su İşlerine ait sulama pompalarının sebep olduğu balık teleflerinin önüne geçilmesi ve artık bu soruna bir çözüm bulunması istenildi.

DSİ POMPALARINDAKİ BALIK TELEFLERİ ENGELLENSİN...

                Yıllardır, defalarca gündeme getirdiğimiz halde, hala bir çözüm bulunamayan, Devlet Su İşlerine ait sulama pompalarının sebep olduğu balık teleflerinin önüne geçilmesi ve artık bu soruna bir çözüm bulunması istenildi.

                Kanal 32 TV'de canlı yayınlanan "Gülkent'te Bugün" programına telefon bağlantısıyla katılarak bilgi veren gazetemiz sahibi Abdullah Sinan, Aşağı Tırtar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Muammer Kabasakal'ın gönderdiği, tarlalarda ölmüş balıkları gösteren fotoğraflar eşliğinde şunları söyledi:

                "Isparta'da, Eğirdir'de gündem diyoruz ama ben bugün, Eğirdir Gölü'nün su ürünleri açısından verimliliğinden bahsetmek istiyorum.

                Bu konu aslında yıllardır gündemde. Gündemde olmasına rağmen hala soruna bir çözüm bulunamadı...

                Kıyı uzunluğu 150 km olan, 482 km2 alana sahip, Türkiye'nin içme suyu rezervi bakımından 1’nci ve alan bakımından 4'ncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü, içme ve sulama suyu olarak kullanıldığı gibi, su sporları ve turizm amaçlı da kullanılmaktadır.

                Ülkemizin göz bebeği olan Eğirdir Gölü, Su Ürünleri açısında da büyük önem taşıyor.

                Son yıllarda özellikle balık avcılığı açısından gölümüzdeki verim son derece azaldı. Mutlaka bunun birkaç sebebi var. Ama en büyük kıyım, Devlet Su İşleri'ne ait sulama pompalarında yaşanmakta. Sulama sezonunda, bahçelerimize su sağlayan bu pompalarda milyonlarca balık yavrusu telef olmakta... Bahçelerini vahşi sulama ile sulayan üreticiler, bahçelerinde balık yavrularıyla karşılaşmakta. Damla sulama yapan üreticiler ise balık yavrularının filtreleri tıkamasından şikayetçi.

                Konuyu defalarca gazetemizde dile getirdik. Eğirdir Gölü'nün etrafında, tarlalara, bahçelere su sağlayan DSİ'ye ait 8 büyük pompa istasyonu bulunmakta. Sulama sezonu ise balık yavrularının yeni yeni büyümekte olduğu bir dönem. Balıklardaki içgüdünün, hareketli suya doğru olduğu bilinen bir gerçek. Dolayısıyla balık yavruları, pompaların çekim alanına içgüdüsüyle giriyor ve telef oluyor.

                İlgililerimiz, zaman zaman Kepez'deki üretme çiftliğinde ya da Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nde üretilen balık yavrularını törenle göle bırakıyor. 250 bin - 300 bin sazan yavrusu gölümüze salındı diye haber yapıyoruz. Aslında 250 bin yavru balık, normal şartlarda 10 anaç sazanın üretebileceği miktar... Yani doğal yollarla üreyen ya da üretme çiftliklerinde üretilip göle bırakılan sazan yavruları da bu pompalarda telef oluyor.

                Sulama pompaları yanında, Eğirdir Köprübaşı'nda bulunan regülatör de gölümüz balıklarının en büyük telefinin yaşandığı bir yer... Regülatör kapaklarının açılmasıyla yavru balıklar yanısıra, anaç balıklar da Kovada kanalına kaçıyor. Kovada Kanalına çoğu zaman su verilmediği için, bu balıklar kanalda ölüyor. Ölmese de durgun ve kirli suda yaşadığı için halk sağlığına zararlı.

                Sonuç olarak bizler Eğirdir Gölü'ndeki bu balık teleflerinin önüne geçilmesini istiyoruz. Köprübaşı regülatörü yanısıra DSİ'yi ait sekiz büyük sulama pompasının önlerine tedbirlerin alınmasını istiyoruz.

                İlgililere sorduğumuzda bunun önüne geçilmesinin mümkün olduğunu söylüyorlar. Yurtdışında bu gibi yerlerde kanal ya da pompaların önlerine, su içerisine düşük voltajlı elektrik akımı verilerek bunun önüne geçiliyormuş.

                Diğer bir yöntem ise tambura sistemi imiş. Bu sistemle sadece suyun geçişi sağlanıp, balık geçişleri önlenebiliyormuş.

                Bir başka yöntem ise su çeken pompa istasyonlarının, kanalların önüne (100 m, 200 m gibi) kaya dolgu yapılmasıymış. Bu yöntemle de sadece suyun geçişi sağlanıp, balık geçişleri önlenebiliyormuş.

                Miş... Muş... diyoruz... Çünkü biz bu konudaki teknolojiyi bilemeyiz. Bizim derdimiz, pompa istasyonlarında ve Köprübaşı regülatöründe balık teleflerinin önüne geçilmesi.

                Hangi yöntem olursa olsun, bu dediklerimizin dışında bir yöntem varsa, o yöntem kullanılsın. Yeter ki balık teleflerinin önüne geçilsin. Amacımız kimseyi suçlamak değil, bağcı dövmek hiç değil...

                Eğirdir Gölü'nün etrafında; yani Eğirdir, Gelendost, Yalvaç ve Senirkent'te toplam 538 kayıtlı avcı teknesi bulunuyor. Kayıtlı avcı sayısı da 800'ün üzerinde. Balık av sezonu olmasına rağmen, bugünlerde gölden eli boş dönen pek çok avcı, ağlarını Eğirdir Gölü'nün sularına bırakmıyor artık...

                Gölümüzde balık popülasyonunun son derece azaldığını yetkili kurumlar da söylüyor."

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap