Türkiye 17 milyon ton süt üretiyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Türkiye 17 milyon ton süt üretiyor
Haberin Tarihi: 26.9.2013 09:21:00 - Okunma Sayısı:1409 defa okundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçen yıl kesilenin iki katı elimizde büyükbaş kurbanlık olduğunu ve Türkiye'nin süt üretiminin 17 milyon tona yükseldiğini söyledi.

Türkiye 17 milyon ton süt üretiyor

 

            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçen yıl kesilenin iki katı elimizde büyükbaş kurbanlık olduğunu  ve Türkiye’nin süt üretiminin 17 milyon tona yükseldiğini söyledi.

            Bazı kesimlerin her yıl Kurban Bayramı öncesinde bir şeyler söylediğini vurgulayan Bakan Eker, kurbanlık sayısında sıkıntı olmadığını söyleyerek şöyle devam etti: "Değerli arkadaşlar geçen yıl Türkiye'de Kurban Bayramında 772 bin büyükbaş hayvan kesildi. Bu yıl kurbanlık büyükbaş hayvan sayımız ise 1,5 milyon. Geçen yıl kesilenin iki katı elimizde büyükbaş kurbanlık var. Kimse bu yetiştiricilerimizin karlarına göz dikmesin. Birileri hayvan varlığının azlığı yolunda iddialarda bulunuyor. Birileri rahatsız oluyor. Bunlar gerçek değil. Şu anda 1,5 milyon sadece kurbanlık için hayvanımız var." Küçükbaş hayvanda ise sayının 3,5 milyona çıktığına dikkati çeken Bakan Eker, "Geçen yıl 2 milyon civarında küçükbaş hayvan kesildi. Şu anda 3,5 milyon küçükbaş havyan var. Türkiye desteklemelerle önemli bir sıçrama yaptı. Gerek büyükbaşta gerek küçükbaşta önemli mesafe kat ettik. Kurban Bayramına yönelik hayvan sıkıntımız yok" diye konuştu.

            Bakan Eker, yeni destekleme ve stratejilerle ülkenin süt üretimini 8 milyon tondan 17 milyon tona çıkardıklarını belirterek, "Türkiye 17 milyon ton süt üretiyor. Son 10 yılda yüzde yüzden daha fazla süt üretimini artırdık" dedi. Türkiye'nin son 10 yılda hayvancılık alanında çok büyük mesafe kat ettiğini söyleyen Bakan Eker, kendi ihtiyaçları için üreten insanların, zamanla büyükşehirlerde yaşamın artmasıyla pazara üretim yapmaya başladığını anlattı. Pazar için üretim yapıldığında bilgi ve teknolojiyle yapılması, kalite ve standartlara önem verilmesi, pazarın ve rekabetin dikkate alınması gerektiğini dile getiren Bakan Eker, bunları dikkate almadan üretim yapmaya kalkanların işlerini sürdüremeyeceğini kaydetti. Türkiye'de hayvancılığın uzunca süre tarım sektörünün "üvey evladı" gibi olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, şöyle devam etti: "34 yıldır Tarım Bakanlığındayım. Neredeyse hayatımın büyük kısmı burada geçti. Hükümetlerin tarım desteklerini tayin ederken hayvancılığın ne kadar ihmal edildiğini çok iyi biliyorum. Göreve geldiğimizde 100 lira destek veriliyorsa 4 lirası hayvancılığa gidiyordu. 96 lirası tarımla ilgili diğer faaliyetlere veriliyordu. Böyle olunca hayvancılığın toplam tarım hasılası içindeki payı da ekonomisi, tarımı güçlü ülkelerde olduğunun aksine çok düşüktü." Bunun tam tersine çevrilmesi gerektiğini düşündüklerini ve bu yolda çalıştıklarını ifade eden Bakan Eker, yüzde 4'lük hayvancılığa ayrılan payı her yıl biraz daha artırarak yüzde 30'lara çıkardıklarını anlattı.

            Bakan Eker, bu yıl sadece hayvancılık faaliyeti için ayırdıkları desteğin 2,5 milyar liraya ulaştığını dile getirerek, göreve geldiklerinde bu rakamın sadece 83 milyon liradan ibaret olduğunu belirtti. Soy kütüklerine  kayıtlı büyükbaş hayvan sayısını artırdıklarını vurgulayan Bakan Eker, "Yeni destekleme ve stratejilerle ülkenin süt üretimini 8 milyon tondan 17 milyon tona çıkardık. Türkiye 17 milyon ton süt üretiyor. Son 10 yılda yüzde yüzden daha fazla süt üretimini artırdık" ifadesini kullandı. Üretilen sütün sadece miktarının değil kalitesinin de artırılması gerektiğine dikkati çeken Bakan Eker, bunun için bakteri sayısının azaltılması, içeriğindeki laktoz, protein ve yağ oranlarının yükseltilmesinin şart olduğunu söyledi. Uyguladıkları projenin asıl amacının bu olduğunu dile getiren Bakan Eker, şunları kaydetti: "Yakın tarihe kadar AB'ye süt ve ürünleri satamıyorduk. Neden? Bize, 'Sizin sisteminiz, süt sağım sisteminiz, hijyeniniz, aldığınız tedbirler, süt sanayiniz bizim standartlarımızda değil' diyorlardı. Gayretli çalıştık. Çiftçi kardeşlerim başta olmak üzere çiftliklerde çalışan işçiler başta olmak üzere yetiştiricilerimiz, birliklerimiz ve bakanlık elemanları, sektörün paydaşları el ele verdik çalıştık, çabaladık, düzenlemelerimizi yaptık. AB'nin ünümüzde koyduğu gerekçeleri kaldırdık. Türkiye, AB ülkelerine süt ve ürünleri satabilecek hale geldi geçen Mayıs ayından beri satıyor." Bakan Eker, sadece AB'ye değil aynı gerekçeleri sunan Ortadoğu ülkelerine de açıldıklarını belirterek, engelleri ortadan kaldırdıklarını ifade etti. "AB ülkeleri içinde 4. sıradan 1. sıraya çıktık" Hayata geçirilen bu projenin kaliteli sütün üretilmesi noktasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakan Eker, "Türkiye'nin tarım sektörüyle ilgili pozisyonu her gün biraz daha iyiye gidiyor. Biz devraldığımızda tarım hasılası 23 milyar dolardı. 23 milyar dolarla 190 ülke içinde 11. sıradaydık. 62,5 milyar dolar tarım hasılasına taşıdık ve bununla 7. sıraya yükseldi. AB ülkeleri içinde 4. sıradan 1. sıraya çıktık. Fransa, İtalya ve İspanya bizim önümüzdeydi artık gerimizde kaldı" dedi.

            Bakan Eker, hayvancılığa verdikleri önem ve uyguladıkları stratejiyle Türkiye'nin büyükbaş hayvan varlığının 30 yıl öncesini geride bıraktığını belirterek, kültür ırkı oranını da yüzde 3'ten yüzde 40'ın üzerine çıkardıklarını anlattı. Küçükbaş hayvancılığın, ilk kez hükümetleri döneminde desteklendiğine işaret eden Bakan Eker, "Küçükbaş sayısı, 2002'de biz geldiğimizde iyice düşmüştü. 10 yıl öncesinin çok üzerine çıktık. 31 milyondan 36 milyona çıkardık" diye konuştu.

            Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden ise genç nesiller başta olmak üzere insanlığın yeterli ve sağlıklı hayvansal gıdayla beslenmesini temin etmenin ülke için stratejik konu olduğunu söyledi. Bu amaç doğrultusunda sütün, zengin içeriğiyle yaşamda Önemli  yer tuttuğunu vurgulayan Özden, Türkiye'nin çiğ süt üretimine paralel olarak peynir ve tereyağı üretiminde de artışın sağlanmasının sütteki yağ ve protein oranının artırılmasından geçtiğini kaydetti.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap