TÜRK TARIMINDA MARKA KURULUŞ: EĞİRDİR MAREM...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TÜRK TARIMINDA MARKA KURULUŞ: EĞİRDİR MAREM...
Haberin Tarihi: 18.1.2017 10:28:00 - Okunma Sayısı:3408 defa okundu.

Her hafta salı günü Kanal32 ekranlarında Eğirdir gündemi değerlendiren gazetemiz sahibi Abdullah Sinan, bu hafta ilçemizde kurulu Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

TÜRK TARIMINDA MARKA KURULUŞ: EĞİRDİR MAREM...

               Her hafta salı günü Kanal32 ekranlarında Eğirdir gündemi değerlendiren gazetemiz sahibi Abdullah Sinan, bu hafta ilçemizde kurulu Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

               Sinan, konuşmasına “Hafta içi her gün programınızda yerel basın yanı sıra ulusal basın haberleriyle gerek ülkemizde, gerekse ilimizdeki  haberleri aktarıyorsunuz.

               Yerel gazetelerimizin haberlerini aktarırken, Eğirdir ile ilgili güncel haberleri de Eğirdir AKIN Gazetesi’ni ekranlara getirip, günceli izleyicilerimize aktarıyorsunuz…

               Onun için ki ben Eğirdir Akın Gazetesindeki bu haberleri yinelemeyip farklı konulara değinmek istiyorum.

               Sizler aracılığı ile değindiğim konuların ilçemize yararlar getireceğini düşünüyorum.” ifadeleriyle giriş yaptıktan sonra Geçtiğimiz hafta, Kanal32 ekranlarında Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM)’nü tanıttığını hatırlattı. Abdullah Sinan,  bu hafta da ülkemizde bir marka olan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüz ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdikten sonra önümüzdeki hafta bu iki enstitümüzü gündeme getirmesinin sebebini açıklayacağını aktardı.

               Eğirdir Akın Gazetesi Sahibi Abdullah Sinan, hemşehrilerimizin de yakından takip ettiği “Gülkent’te Bugün” programında şunları söyledi:

               “Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz hafta, bu ekranlarda Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitümüzü, SAREM’i tanıtmış ve bu marka kuruluşumuz ile ilgili bilgiler vermiştik. Bu hafta yine ülkemizde bir marka olan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzü tanıtacağımızı ifade etmiştik.

               KURULUŞ:

               1952 yılında Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü olarak kurulan kurumun ismi 1994 yılında Bakanlık oluru ile “Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak, 2015 yılında da Bakanlar kurulu kararı ile “Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü” olarak değiştirildi.

               GÖREV VE ÇALIŞMA ALANLARI

               * Meyve, Sebze, Süs Bitkileri, Bağ ve Üzümsü Meyveler konusunda temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak,

               * Bu ürünlerde uygun üretim teknikleri, araç ve girdi kullanımını saptamak,

               * Yüksek verimli  kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, tüketici isteklerine uygun tür ve çeşitleri geliştirmek,

               * Üretim ve pazarlama süresince karşılaşılan tüm sorunların çözümüne katkıda bulunmak,

               * Sağlıklı, ismine doğru materyalin üretilerek, üretimle ilgilenen birimlere aktarmak amaçlarıyla çalışmalarını aralıksız sürdüren MAREM’in Isparta, Burdur, Antalya, Afyon, Kütahya, Denizli, Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Aksaray illeri, birinci derecede sorumluluk alanları…

               GÜÇLÜ KADRO...

               Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzde halen doktorasını tamamlamış 12, doktorası devam eden 7, yüksek lisansını bitirmiş 24, Yüksek Lisansı devam eden 3 Ziraat mühendisi olmak üzere 46 Ziraat mühendisi, 1 Peyzaj Mimarı, 6 Tekniker, 2 Teknisyen, 2 Laborant, 4 İdari Personel, 57 işçi olmak üzere toplam 118 personel görev yapmakta.

               BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

               MAREM; Araştırma, Eğitim, Tanıtım ve Destek, Tarımsal Analiz ve Üretim Faaliyetlerini, 500 dekarı merkez, 500 dekarı da Serpil işletmesi olarak toplam 1000 dekar arazi üzerinde gerçekleştirmekte…

               Yetiştirme tekniği, ıslah ve genetik araştırmaları, Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları ve Tarım Ekonomisi Çalışmaları üzerinde çalışmalarını sürdüren Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde, bu güne kadar sonuçlandırılan proje sayısı 112… Halen TAGEM destekli 37, TÜBİTAK Destekli 5, Avrupa Birliği Destekli 1 proje bulunuyor… Ayrıca şu an 9 proje enstitü imkanları ile 20 proje de Özel Sektör işbirliği ile yönetiliyor.

               2004 yılında kurulan Bitki Besleme Laboratuvarında; Toprak analizleri, Yaprak Analizleri, Meyve ve Su Analizleri yanı sıra gübre analizleri de son derece modern cihazlarla yapılıyor.

               Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzde ayrıca, Hasat Sonrası Fizyolojisi, Doku Kültürü, Bitki Sağlığı, Pomoloji ve Histoloji Laburatuvarları ile çiftçilerimize türk tarım Dünyasına hizmet veriliyor.

               DİĞER FAALİYETLER

               MAREM’in diğer faaliyetlerine gelince Marem’de, 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde, bakanlık bünyesinde çalışan 1130 Ziraat Mühendisi, Tekniker ve Teknisyenlerin katılımlarıyla, değişik konularda Hizmet içi Eğitim seminerleri düzenlendi. Yine 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde, değişik illerden ilçemize gelen 263 çiftçiye farklı yetiştiricilik konularında eğitimler verildi.

               Yine 2016 yılının ilk 6 aylık dönemde toplamda 633 adet toprak, 726 adet yaprak numunesi analize alınarak, 7293 adet toprak analizi, 7260   adette yaprak analizi gerçekleştirildi.

               Enstitümüzde araştırma faaliyetleri yanında, üretim faaliyetleri de yürütülmekte…. Bu çerçevede 2015 yılında ortalama 120 bin adet meyve fidanı üretimi yapıldı. Aynı yıl 400 bin Lavanta fidesi üretildi.

               Kurulduğu günden bugüne Türk tarım dünyasına önemli katkıları olan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, ülkemizde bulunan sekiz Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arasında en kapsamlısı ve en geniş çalışma alanına sahip kurum.

               Enstitümüzde başta “Elma Kültürü” ve “Meyve Çeşit Kataloğu” olmak üzere, çalışma konuları ile ilgili çok sayıda kitap ve broşür bastırılarak dağıtımları yapıldı.

               Her yıl en az iki fuara katılan Eğirdir MAREM, bu fuarlarda üretilen bilgi ve teknolojilerin tanıtım ve yayınını sağlamakta.

               1.           Ulusal Elma Çalıştayı, Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar Paneli, Tarım Ekonomisi Kongresi ve Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumuna ev sahipliği de yapan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Hakemli bir dergi olan Meyve Bilimi / Fruit science Dergisini de çıkarmakta.

               DAVRAZ KİRAZI

               MAREM’in büyük başarılarından biri de DAVRAZ Kirazı…

               2011 yılında seleksiyon ıslahı metodu ile yetiştirilen DAVRAZ kiraz çeşidinin tescili yapıldı.

Davraz kirazı bölgemizde üretilen ve ihraç edilen kirazlardan bir hafta … on gün önce olgunlaşıyor. Diğer kiraz çeşitlerine nazaran verimi daha yüksek olan uzun saplı Davraz Kirazı tescil edildi ama tescili ile ilgili yönetmeliğin yayınlanması bekleniyor. Bu aşamadan sonra Davraz Kirazı fidanlarının üretimlerine başlanacak ve satışları gerçekleştirilecek…

               Bugün de sizlere Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzü tanıtmaya çalıştım. Süre kısıtlı olduğu için çok fazla ayrıntıya maalesef giremedim.

               Yani Göller Bölgesinin incisi Eğirdir’de iki marka Araştırma Enstitümüz bulunmakta… Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM) ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM)…

               Ülkemize ve bölgemize yıllardır başarı ile hizmet veren bu iki Araştırma Enstitümüzü neden tanıttığımı inşallah önümüzdeki haftaki sohbetlerimizde sizlerle paylaşmayı diliyorum.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap