GÖZÜN AYDIN EĞİRDİR!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖZÜN AYDIN EĞİRDİR!!!
Haberin Tarihi: 4.2.2017 17:37:00 - Okunma Sayısı:3308 defa okundu.

HEM RESMEN VE FİİLEN SAKİN ŞEHİR / YAVAŞ ŞEHİR (=CİTTASLOW ) OLDUN…

GÖZÜN AYDIN EĞİRDİR!!!

HEM RESMEN VE FİİLEN SAKİN ŞEHİR / YAVAŞ ŞEHİR (=CİTTASLOW ) OLDUN…

Zeki TARHAN - ANKARA

               Eğirdir Belediye Başkanı Ömer ŞENGÖL, bu yazıyı yazarken, Artvin’in Şavşat İlçesinden, Dağ yollarından geçerek düz ovaya inmek üzere idi… Elinde, Eğirdir’in Sakin Şehir / Yavaş Şehir (=Cittaslow) statüsüne dönüştüğünü belgeleyen sertifika var. Ve EĞİRDİR’e bu belge ile dönüyor Başkan ŞENGÖL.

               Sevincini, ilk duygu ve düşüncelerini, tele-röportaj ile TARHAN’a, bakın nasıl anlatıyordu, hep birlikte dinliyoruz:

                                                    ***


               “… Şavşat, dağın tepesinde, sekiz ay kışın hüküm sürdüğü bir yerleşim yeri. Her taraf karla kaplı… Ormanlık ve Dağ… İlk önce söylenilen, CİTTOSLOW (=Sakin Şehir / Yavaş Şehir ) Sertifikasını, ROMA’da vereceklerdi. Sonradan, Komitenin Şavşat’ta toplanacağı ve  Sertifika’nın burada verileceği söylenince, biz de buraya geldik.

               Türkiye, ülke olarak Dünyada CİTTASLOW’ da dördüncü sırada… ( 230 ) nokta var. Bunlardan 12’ncisi EĞİRDİR. İki yerleşim daha var. Sinop’un Gerze’si ve Göynük ile Türkiye’deki Sakin şehir sayısı (14) oldu.

               Her yıl bir kez, bir ilçede Kongre yapılıyor… Bu yıl (2017)’de Sakin Şehir / Yavaş Şehir (=CİTTASLOW ) Kongresi, Eylül ayında EĞİRDİR’de yapılacak… Komite toplantısında; “Kongreyi nerede yapalım?” diye soruldu. Biz de, “Eğirdir’de yapalım” dedik. Oylamayla, önerimiz kabul edildi.”

                                               ***

               …Ve bakın, Başkan ŞENGÖL, Tele – Röportaj’da TARHAN’a neler diyordu: “…İtalya’da, nüfusu 50 binin altındaki Belediyeler kurmuş bu CİTTASLOW hareketini.  Hareketin ana ekseninde; Örf / Adet / Gelenek / Görenekleri korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak, Doğayı korumak / Doğal Dengeyi gözetmek, Tarihi ve Kültürel dokuyu korumak ve kollamak, kültür seviyesini yüksek tutmak, “BİSİKLET YOLU” ve benzeri değerler ve kriterler  manzumesi var…

               Türkiye’den “ sakin şehir” olmak için ilk müracaat eden, İzmir / Seferihisar olduğu için, bu ilçemiz ilk önce CİTTASLOW Hareketine katılan ilçemiz oldu. Seferihisar ile irtibata geçtik… 2014’de Seferihisar’ı gezdik / gördük… (72) kriteri yerine getirmiş Seferihisar. Bu  kriterler bize çok uygun… Bir – İki eksiğimiz var, onları da tamamlar yaparız…

               Profesörlerden / bilim adamlarından kurulu bir Heyet geldi EĞİRDİR’e. Bu Heyet / Komite; EĞİRDİR’e SAKİN ŞEHİR / YAVAŞ ŞEHİR (=CİTTASLOW) için uygun gördü… Sakin şehir hikâyemiz de böyle Zeki Abi.”

***

               …Evet, “GÖZÜN AYDIN EĞİRDİR!!!” Sonunda CİTTASLOW  oldun ya!!! Yepyeni bir dünyadasın artık!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap