Eğirdir'de Son On Yıllık Tarımsal Gelişmeler

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir'de Son On Yıllık Tarımsal Gelişmeler
Haberin Tarihi: 23.2.2017 10:18:00 - Okunma Sayısı:3633 defa okundu.

Eğirdir, Türkiye elma üretiminin %13'nü karşılıyor

Eğirdir'de Son On Yıllık Tarımsal Gelişmeler

*             Eğirdir, Türkiye elma üretiminin %13'nü karşılıyor

*             63 bin dekar alan damla sulama ile sulanıyor.

*             Eğirdir Elması Markalaştı.

*             Üreticilerin pazarlık etme gücü arttı.

*             2016 yılında Eğirdir'de 11.279 m2 alanda 338 Ton kültür mantarı üretimi gerçekleştirildi.

*             İlçemizde Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların % 100'u  kayıt altında.

Bitkisel Üretim

                Elma Üretimi ile adını tüm ülkemize duyuran Eğirdir İlçesinde elmacılığın tarihi 1960'lı yıllara dayanmaktadır. 1960'lı yıllardan günümüz İlçe ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. İlçemiz  Ülkemizin elma üretiminin %13'nü karşılamaktadır. Eğirdir'de Elma Üreticiliği  son 10 yılda  birim alandan alınan verim artışı ve kaliteli ürün yetiştirilmesi nedeniyle  İlçemiz ve Isparta bazında çok yüksek ekonomik değer kazanmıştır. Son on yıllık süreçte üreticiler ileri teknoloji mekanizasyon, Klon anaç ve  damla sulama konusunda bilinçlendirilerek ürün kalitesi ve verim artışı sağlanmıştır. Damla sulamanın önemi ve faydaları konusunda çiftçiler bilgilendirilerek Toplu Damla Sulama sahaları oluşturulmuştur.

                2006 yılına kadar yaklaşık 1.800 dekar olan damla sulama sahası 2006 yılında Ülkemiz genelinde 12 adet kabul edilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme projelerinden 6 tanesi (Balkırı, Kırıntı, Tepeli, Serpil, Yukarıgökdere, Yuvalı köyleri toplu damla sulama projeleri) ilçemizde gerçekleştirilmiş olup, ilçenin toplam damla sulama sahası 12.000 Dekara ulaşmıştır. 2016 yıl sonu itibariyle ilçemiz genelinde damla sulama alanı 62-63 bin dekara ulaşmış olup, bunun yaklaşık 32.000 dekarı toplu damla sulama sahası olarak gerçekleşmiştir.

                Yetiştiricilikte bakımı maliyetli klasik elma ağaçlar yerine klon anaçlı elma ağaçlarının kullanılması teşvik edilerek, üretim maliyetleri düşürülmüş ve  kar marjları arttırılmıştır. 2006 yılında ilçemiz genelinde klon anaç elma ağaçları % 20 civarında iken 2016 yılında bu oran  % 85'lere ulaşmıştır.

                Üretilen ürünün muhafazası konusunda çeşitli etkinlikler düzenlenerek, modern yapıda bilgisayar kontrollü soğuk hava depoları kullanılarak, muhafaza süresi uzatılmış ve pazarlama konusunda üreticilerin pazarlık etme gücü arttırılmıştır. 2006 yılında 110.000 ton/yıl kapasiteye sahip soğuk hava depoları mevcut iken yenilerinin yapılması ve eskilerin de kapasite artırımıyla bu rakam 170.000 ton/yıl'a ulaşmıştır. Ayrıca ilçemiz soğuk hava depolarına kurulan tasnifleme ve paketleme makinaları ile standart boylama sağlanarak, elmanın dış ülkelere ihracat yapılmasının önü açılmıştır.

                Zirai mücadele ve gübreleme konularında yapılan çalışmalarla gereği kadar kullanımlar sağlanarak, üretimde kalite arttırılmış, ülke genelinde Eğirdir Elması adı altında ülkemizde markalaşmıştır.

                Kültür Mantarı Yetiştiriciliği

                İlçemizde 2006 yılında 13 üretici ile başlanan Kültür Mantarı yetiştiriciliğinde 2016 yılı sonunda 125 kişiye ulaşılmış ve 11.279 m2 alanda 338 Ton mantar üretimi gerçekleştirilmiştir. İstiridye Mantarı yetiştiriciliği ise ilçemizde yeni başlamış olup 940 m2 alanda 37,60 ton üretim yapılmaktadır. İlçemiz Mantar yetiştiriciliğinde söz sahibi olmaya başlamıştır. 2015 ve 2016 yılında toplam 48 Çiftçiye İşkur aracılığı ile yapılan protokol çerçevesinde açılan kursla Kültür Mantarı Yetiştiricisi Belgesi verilmiştir.

                Hayvan Yetiştiriciliği

                İlçemizde son on yıllık dönemde Hayvan Yetiştiriciliğinde yapılan çalışmalarla verimsiz yerli ırklar yerine Kültür Irkına dönüş sağlanarak büyük oranda süt ve et veriminde artış sağlanmıştır. 2006 yılında 7.000 Adet Büyükbaş hayvan mevcudunun % 10'u Kültür Irkı ve kültür melezi iken, 2016 yılında 12.000 adede ulaşan büyükbaş hayvanın % 50'si Kültür Irkı ve kültür melezi şekline dönüşmüştür. 2006 yılında ilçemizde Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların % 30'u  kayıt altında iken, 2016 yılında bu rakam % 100  oranına ulaşmıştır. 2006 yılında Küçükbaş hayvan varlığı 50.000 civarında iken 2016 yılında 70.000'leri bulmuştur. 2006 yılında hayvan aşılama % 70 iken 2016 yılında % 100 oranına ulaşmıştır.

                Son yıllarda yapılan hastalık taramaları ve aşılamaları yerinde ve zamanında yapılması nedeniyle ilçemizde zoonoz  hastalıkları  çıkışı olmamıştır. İlçemizde göçmen kuşların geçiş güzergâhında olmasına rağmen etkin denetim ve kontroller sayesinde Kuş Gribi vakası görülmemiştir.

                2006 yılında ilçemizde 2.530 kovanla arıcılık yapılırken 2016 yılında bu sayı 5.400 adede ulaşmıştır.

                Su Ürünleri Yetiştiriciliği

                2006 Yılında Alabalık Üretim Tesisi sayısı 7 ve üretim kapasitesi 80 ton/yıl iken 2016 yıl sonu itibariyle kapanan ve yeni açılan işletmelerle birlikte bu sayı 8'e çıkmış ve üretim kapasitesi 186 ton/yıl' a ulaşmıştır.

                2006 Yılında Eğirdir Gölünde avcılıkla elde edilen ürünler Havuz Balığı 3 Ton, Kerevit 9 ton ve Gümüş Balığı 34 ton iken bu rakamlar 2016 yılında Havuz Balığı 182 Ton, Sazan 2 ton, Kerevit 110 ton' a ulaşmıştır.

Kaynak: http://isparta.tarim.gov.tr/

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap