İstiklal Ruhu Eğirdir?de Bir kez Daha Yaşandı?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İstiklal Ruhu Eğirdir?de Bir kez Daha Yaşandı?
Haberin Tarihi: 13.3.2017 13:04:00 - Okunma Sayısı:2099 defa okundu.

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programı Eğirdir’de 13 Mart 2017 Pazartesi günü gerçekleştirilirdi.

İstiklal Ruhu Eğirdir’de Bir kez Daha Yaşandı…

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programı Eğirdir’de 13 Mart 2017 Pazartesi günü gerçekleştirilirdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması’nda” dereceye giren öğrenciler, ödüllerini protokolün elinden aldılar.

               Eğirdir Mustafa Çetinkaya İlk ve Ortaokulu tarafından Pazartesi günü saat 10.00’da Kervansaray Düğün ve toplantı salonunda düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenilmesi ile başladı.

 İstiklal Marşının Kabul edilişinin 96’ncı yılı programı Okul Müdürü Mustafa Kemal Ata’nın açılış konuşmasıyla devam etti.

Ata,  konuşmasında şunları ifade etti: “Milli mücadelenin destansı bir ifadesi olan İstiklal Marşı 12 Mart 1921 yılında milli marşımız olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif milli marşımızı yazarken ne hissettiyse yediden yetmişe bu millet hala aynı duyguları hissetmektedir. ‘Korkma’ ifadesi ile başlayan marşımız “Arkadaş! Yurdumu alçaklara uğratma sakın” dizeleriyle devam etmektedir. Bu ifadenin yerindeliği en son 15 Temmuz’da görülmüştür. Millet İstiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır.

İstiklal Marşı, Milli Mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur Mehmet Akif’in şahsiyeti ve Milli Mücadele yıllarındaki konumudur. Mehmet Akif o karanlık günlerimizde Milli Mücadelenin başarılı olması için Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapmış; kalemiyle ve ilmiyle yer yer ümitsizliğe düşen insanımıza istiklal aşkını ve kazanma enerjisini aşılayamaya çalışmıştır.

“Girmeden tefrika bir millete düşman giremez

Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez” ifadesi şairin milleti için dertlendiğini göstermektedir.

İstiklal Marşı o günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif: “O şiir bir daha yazılamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır.” Diyerek bu durumu ifade etmiştir ve İstiklal Marşı’nı Safahat’ına almamıştır. Yine İstiklal şairimizin “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diye dua etmesi o günlerin, hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimize kazanmak için ne büyük fedakarlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.

Atalarımızın büyük fedakarlıklarla canları pahasına koruduğu bu aziz vatan bizlere bir emanettir. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan ve bilimin rehberliğinde kendini geliştiren bir nesille geleceğe bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşıyacağız” dedi.

Okul Müdürü Mustafa Kemal Ata, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle konuşmasını tamamladı.

Konuşmanın ardından okul anasınıfı öğrencilerinden Güzide Yılmaz ve Doruk Yegen İstiklal Marşımızın on kıtasını ezbere okuyarak, izleyenlerden büyük alkış aldılar.

Program okul öğretmen ve öğrencilerin birlikte hazırlamış olduğu Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği ile ilgili skeçlerin izlenilmesiyle devam etti.

İstiklal Marşının Kabul edilişinin 96’ncı yılı programının finalinde Okul öğretmenlerinden Güllü Duman Yegen, Sibel Kaygısız ve Mehmet Yavuz ile öğrencilerin hazırladığı “Milli Birlik ve Beraberliğimizde İstiklal Marşı” isimli drama izlenildi. Drama izleyiciden büyük beğeni aldı.

 İstiklal Marşının Kabulü’nün 96’ncı yılı programında Ödül töreni yapıldı.

Eğirdir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullararası düzenlenen İstiklal Marşını Güzel Okuma yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini protokolün elinden aldı.

Eğirdir Birincisi İrfan Kaynak Ortaokulu…

İstiklal Marşını Güzel Okuma yarışmasında Eğirdir İfan Kaynak Ortaokulu öğrencisi Bilal Erdem birinci oldu. Erdem ödülünü almadan önce İstiklal Marşımızı okudu. Daha sonra ödülünü Kaymakam Abdullah Akdaş’ın elinden aldı.

İstiklal Marşını Güzel Okuma yarışmasında ikinci Sorkuncak Ortaokulu öğrencisi Faden Yılmazçelik oldu. Yılmazçelik ödülünü Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından P. Alb. Mehmet Selçuk’un elinden aldı.  

İstiklal Marşını Güzel Okuma yarışmasında üçüncü olan  Sarıidris OrtaokulundanEmine Naz Köse’ye ödülünü Belediye Başkan V. Hasan Bilal Taran takdim etti.

EMEL TURAN KARTAL

 

Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından, Türkiye için İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı'nı, şiirlerini topladığı Safahat'ına dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap