Seyit Onbaşı?nın Torunu Eğirdir?de?.

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Seyit Onbaşı?nın Torunu Eğirdir?de?.
Haberin Tarihi: 16.3.2017 18:29:00 - Okunma Sayısı:3287 defa okundu.

Çanakkale savaşlarının seyrini, kaldırdığı top mermisiyle değiştiren ve Türk milletinin unutulmaz bir zafer kazanmasında etkin rol oynayan Seyit Onbaşı’nın torunu Eğirdir’e geldi.

Seyit Onbaşı’nın Torunu Eğirdir’de….

Çanakkale savaşlarının seyrini, kaldırdığı top mermisiyle değiştiren ve Türk milletinin unutulmaz bir zafer kazanmasında etkin rol oynayan Seyit Onbaşı’nın torunu Eğirdir’e geldi.

Eğirdir Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nun özel davetlisi olarak ilçemize gelen Muhammed Yıkar, öğrencilere Seyit Onbaşı’yı anlattı.

18 Mart Şehitler günü programı kapsamında ilçemize davet edilen ve kendileriyle görüştüğümüz Muhammed Yıkar(46), gazetemize açıklamalarda bulundu.

Müttefik donanmasının 18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı'nı geçmek istemesi üzerine, mekanizması bozulan bir topun mermisini sırtına alarak namluya süren ve İngiliz zırhlısını vurarak savaşın yönünü değiştiren Seyit Onbaşı'nın savaştan sonra zeytin ve kömür satarak hayatını sürdürdüğünü anlatan üçüncü kuşak torunlarından olan Muhammed Yıkar şunları söyledi:

“Ben Seyit Onbaşı’nın 3. kuşak torunuyum. Balıkesir Havran ilçesinde Belediye Personeliyim. Eğirdir Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nun özel davetlisi olarak Eğirdir’e geldim. Okulumuz tarafından düzenlenecek programın provasını izleme fırsatı buldum. Ben de dilim döndüğünce bildiklerim kapsamında Dedem Seyit Onbaşı’yı anlattım.

…Koca Seyit Savaştan geldikten sonra hiç kimseye ben askerdeyken topu kaldırdım ‘gemiyi devirdim’ dememiş. Taa ki Atatürk gelesiye kadar. Mustafa Kemal Atatürk savaştan 10-11 yıl sonra Balıkesir Havran’a geliyor. Askerlerine, ‘burada Seyit Onbaşı yaşıyor. Acaba kendisi nerede diye soruyor… Askerleri de araştırma yaptıktan sonra Koca Seyit’in dağda keçi otlattığını ve odun taşıdığını öğreniyorlar. Askerler Seyit Onbaşı’yı Atatürk’ün karşısına getiriyorlar. Atatürk Seyit Onbaşı’ya maaş bağlanmasını teklif ediyor. Seyit Onbaşı, maaş bağlanmasını kabul etmemiş.”

Seyit Onbaşı’nın 5 çocuğu ve 100 torununun olduğunu, Dedesinin askere giderken karısının hamile olduğunu bilmediğini aktaran Muhammet Yıkar, "Koca Seyit, memlekete dönünce evinde kızı Ayşe'yi görüyor. Askere gittiğinde karısının hamile olduğunu bilmediği için evde yabancı birisi var sanıyor. Daha sonra ninem kızıyla dedemi tanıştırıyor" dedi.

Seyit Onbaşı’nın 1939 yılında 50 yaşında vefat ettiğini belirten torun Muhammet Yıkar, “Dedemiz askerden geldikten sonra Zeytinyağı fabrikasında çalışmış. Zatureye yakalanmış ve 1939 yılında vefat etmiş” dedi.

KÖYE SEYİT ONBAŞI’NIN İSMİ VERİLMİŞ…

Muhammet Yıkar, Seyit Onbaşı’nın yaşadığı Köyün ilk isminin Manastır, ikinci isminin Çamlık olduğunu 1990 yılından itibaren de Koca Seyit Köyü olduğunu söyledi.

Seyit Onbaşı’nın mezarının Balıkesir'in Havran İlçesi'ne bağlı eski ismiyle Çamlık Köyü, şimdiki ismiyle Koca Seyit Köyünde olduğunu belirten  Muhammed Yıkar, "Dedemin gururu yetiyor bize. Balıkesir Havran ilçesi Koca Seyit Mahallesi'ne gidin yüzlerce ziyaretçisi oluyor. Hiçbir şey olmasa bile gururu yetiyor" diye konuştu.

 Yıkar, 18 Mart’ta Balıkesir’de düzenlenecek olan programa katılmak için Eğirdir’den yarın ayrılacağını ifade etti.  


 EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap