EĞİRDİR?DE KENDİNİ BİLMEYENLER

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR?DE KENDİNİ BİLMEYENLER
Haberin Tarihi: 4.4.2017 09:57:00 - Okunma Sayısı:2741 defa okundu.

İlhan ŞİMŞEK Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENDİNİ BİLMEYENLER

İlhan ŞİMŞEK

Eğitimci Yazar


(Bu yazıdan sağduyulu Eğirdirliler münezzehtir.)

                Eğirdir’de kendini bilmeyen-bilmeyenler var mı? Karıştırıcı birkaç kişi var!..

                Edebiyatımızda önemli bir yer tutan Ziya Paşa,

                “Yıldız arayıp gökte nice turfa müneccim,

Gaflet ile görmez kuyuyu reh güzerinde”  demiş?

                Öyle insanlar var ki acayip, acemi bilginler gibi kafalarını gökte yıldız ararlarken yollarındaki kuyuyu görmezler ve kuyuya düşerler, diyerek her şeyi bilirim deyip de hiçbir şey bilmeyen ukalalardan söz ediyor.

                Eğirdir’de birileri çıkıyor Yeşilada’daki işletmelerin göl kenarlarına kurdukları yan bölümleri şikayet ediyor. Neymiş, Yeşilada sit alanı, orada düzenleme yapılamazmış!.. Eğirdir’in göz bebeği Yeşilada, Eğirdir ekonomisine en çok katkı yapan, turistik bir yer. Ek yerler yüzünden Yeşilada göle mi battı? Yoksa Yeşilada birilerine mi battı?

                Birileri de çıkıyor, Baba Sultan’ın yanındaki toprak alan toprağının göle akmasını önlemek için kıyı tahkimine, “Göl dolduruluyor!”  diye yaygara yapıyor!.. Bura ile ilgili elimde fotoğraflar var. Fotoğraflarda bir dönem önce Belediye Başkanı Sayın O. Nuri Özmeral... Nuri Bey, kamyon kamyon getirdiği toprakla bu bölümün düzenlemesini, tesviyesini yapmış. O zaman neden, göl dolduruluyor, diye kaymakamlara, valilere şikayet edilmedi? Kıyı tahkimi yapılmadığından o topraklar şu anda göle akıyor; şimdi daha mı iyi?

                Eleştiri olmalı da olumlu eleştiri olmalı; zırva eleştiriye, saldırıya kimse itibar etmez.

İnsan, önünü arkasını düşünür, zararı, kârı ölçer de öyle söyler. İçimizde konuşmak için konuşan o kadar çok kişi var ki... Örnek şu, O. Nuri Özmeral’in döneminde Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin karşısına, kıyıya Kara Yolları yol çalışması için mıcır yığınağı yapmıştı. Ömer Şengöl başkan seçilince kısa bir süre sonra o bölge için Isparta Çevre Müdürlüğü, kasıtlı olduğuna inandığımız doğrultuda göl dolduruluyor, diye 547.000 lira para cezası kesti. Bu para kimin cebinden çıkar? Eğirdirlinin cebinden... Kim şikayet etti? Kendini bilmeyen birileri...

                Ada yolu da doldurma. Orayı da şikayet edin; yol kaldırılsın!..

                Eğirdir Kuzey Sahil yolu da doldurma. Isparta’ya giden eski yol Dağ Komando Okulu’nun içinden geçiyordu. İbrahim Gencay zamanında yapılan yeni yolu kuzey dalgaları şimdiki ŞOK Market’in yanına kadar oyar ve yol her yıl yeniden düzenlenir, asfaltlanırdı. Sayın Başkan HüsamettinTanış ve Ömer Şengöl zamanında dalga kıranlarla yol kurtarıldı. Aşağılık komplekslerini şikayetlerle tatmin etmek isteyenler, burayı da şikayet edin!

                Kişi, kendinden üstün olanı kıskanır; kıskanmak tabiatımızda vardır; bazıları güçlüdür gizli tutar, bazıları sizin gibi zayıftır açığa vurur.

                Hey kendini bilmeyen birileri, balıkçı limanı da doldurma. Orayı da şikayet edin!

                Eğirdir’in menfaatine yapılan çalışmaları göremeyenler Eğirdirli olamazlar.

                Şu günlerde devletin Kara Yolları, Eğirdir merkezden başlayarak duble yol çalışması yapıyor. Bu yol da göl doldurularak yapıldı. Bu yolun ilk yapıldığında nerelerdeydiniz? Vakit geçmiş değil, devleti devlete şikayet edin!..

                Yine bu yoldan yararlanarak ufak tefek düzenleme ile Eğirdir gençleri için bisiklet yolu yapmak isteyen Başkan Ömer Şengöl’ü kaymakamlığa, valiliğe şikayet edeceğiz diye canınız çıktı. Ömer Bey, yolu kendisi için mi yapacak? Ne menfaati var? Yolu cebine mi koyacak?

                Ayıp oluyor birileri ayıp oluyor!..

                Esas mermer ocaklarını şikayet ediniz. Haklı şikayet olursa biz de yanınızda yer alırız. Ocakların Eğirdir meyveciliğine, çevre yeşilliğine ve bir numaralı içme suyuna sahip gölümüze verdiği zararı bir düşünün!.. Mermer tozundan dolayı boğaz hastalıkları ilçemizde her yıl artıyor. Gücünüz yetiyorsa ocakları durdurun!..

                Hey birileri, gözünüzü dikmişsiniz Eğirdir’e... Devekuşu misali toprağa gömdüğünüz kafanızı kaldırın ve Eğirdir dışına çıkın!.. Yanımızdaki Gelendost’a gidin!.. Dünya kadar sazlığı doldurdular ve elma bahçesi yaptılar. Bahçeleri su basmasın diye duvar bile ördüler. Göle uzanan yeni yeni yollar yaptılar. Adil olun da oraları da şikayet edin kaymakamlara, valilere!.. Edemezsiniz çünkü kargadan başka kuş bilmem misali Eğirdir’den başka yer bilmiyorsunuz!.. İşte bilgiçlik taslamak anlamındaki ukalalık bu noktada başlıyor.

                Barla, Bedre, Ilama sahillerine bir bakın! Gölün kıyısına kadar elma bahçeleri veya milyonlarca değerinde villalar. Onlar da göl doldurularak yapıldı. Neden onları da şikayet etmiyorsunuz?..

                Kafanız hâlâ basmadı; zannediyorsunuz ki gölün sahibi bir tek Eğirdir Belediyesi.  Gölün çevresinde 81 yerleşim yeri var. Gidin oralarda neler yapılıyor bir görün de ondan sonra Eğirdir Belediyesine, Başkana, yöneticilere laf edin!..

                Fakat maksat, üzüm yemek değil de bağcıyı dövmekse şiddeti karakterinizde barındırıyorsunuz demektir. Eğirdir için yapılanların önüne duvar olmayın birileri...

                Adam doktora gitmiş ve karım duymuyor, demiş. Doktor da, “Karın kaç metreden duymuyor, onu anlayalım da ona göre hareket edelim, demiş. Evde, on beş metreden, Karıcığım yemek var mı? diye sor. Cevap alamazsan on metreden, yine cevap alamazsan beş metreden sor. Yine cevap alamazsan yanına var, sor!..” demiş. Adam aynısını uygulamış ve karısının yanına kadar varmış ve “Karıcığım yemek var mı?” diye sormuş. Kadın, “ Kocacığım, dört kere ‘evet’dedim ya!..” demiş.

Kıssadan hisse, kusuru kendinizde arayın beyler!..

                Not: Kimseyi korumak, tartışma başlatmak gibi bir amacımız yok. Sadece iğneyi kendinize, çuvaldızı başkasına batırırken iyi düşünülmeli diyoruz.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap